Sakarya'da Kurulacak Lisansli Depo Çiftçiye Katma Deger Saglayacak

82 dönüm arazide insasina baslanan deponun ekim ayinda faaliyete geçmesi planlaniyor Depodaki misir, bugday gibi ürünler, Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi platformunda elektronik ortamda ülkenin her yerinden kolayca alinip satilabilecek Sakarya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Adem Sari: 'Hem sehir ekonomisine katkida bulunacagiz hem de istihdam saglayacagiz. Çiftçimiz, tüccarimiz faydalanacak'

Sakarya'da Kurulacak Lisansli Depo Çiftçiye Katma Deger Saglayacak
ÖMER FARUK CEBECI - Sakarya'da insasina baslanan lisansli deponun ekim ayinda hizmete girmesi planlaniyor.

Sakarya Ticaret Borsasinin girisimleriyle Erenler ilçesindeki 82 dönümlük araziye 25 bin 800 ton kapasiteli depo insa edilecek. Nisan ayinda baslatilan çalismalar kapsaminda alanda is makineleriyle zeminde düzenleme ve güçlendirme çalismasi yapiliyor.

Yaklasik 18 bin metrekare insaat alanina sahip, 35 milyon lira yatirim bedelli depo, Sakarya Ticaret Borsasi Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk AS olarak bölgede hizmet verecek.

Bu yilki misir hasadinin ardindan ekim ayinda faaliyete geçmesi planlanan depo, bölge tarimi için önemli bir yatirim ve kazanç kapisi olacak.

Bünyesinde ürünler için yetkili siniflandirici sistemin yani sira laboratuvar, isi ölçüm ve havalandirma, otomasyon sistemlerine sahip olacak depoda 15 kisiye istihdam saglanacak.

- Ürün kolayca alinip satilabilecek

Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre, Sakarya'da geçen yil 267 bin 280 ton misir, 26 bin 182 ton arpa, 9 bin 402 ton bugday, 8 bin 421 ton ayçiçegi, 194 ton yulaf, 88 bin 32 ton findik üretildi.

Lisansli depoya konulacak ürünler, çalismalar tamamlandiginda, Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi platformunda elektronik ortamda ülkenin her yerinden kolayca alinip satilabilecek.

- "Lisansli depolar çiftçiler için avantaj"

Sakarya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Adem Sari, AA muhabirine, kentte tarimin gelisimi için lisansli depolara ihtiyaç oldugunu belirterek, depoyu ekim ayinda faaliyete geçireceklerini söyledi.

Köylerdeki ambarlarin farkli gerekçelerle eskisi kadar kullanilmadigina, lisansli depolarin çiftçiler için bir avantaj olduguna isaret eden Sari, "Lisansli depoya gelen misirlar, bir standarda kavusacak. Devlet bunlara Ziraat Bankasi üzerinden nakliye destegi veriyor, kira destegi veriyor. Üretici ürününü depoya koydugu zaman, yüzde 75'inin parasini Ziraat Bankasi'ndan faizsiz olarak kullanmis olacak. Çiftçi ürününü istedigi fiyata satacak, ucuza vermemis olacak." seklinde konustu.

Sari, Sakarya'nin ihracat kapisi Karasu Limani ile lisansli deponun daha islevsel hale gelecegini ifade etti.

Limana gelecek bugday, misir gibi ürünlerin depo ihtiyacinin buradan karsilanacagini dile getiren Sari, "Onlari da burada degerlendirecegiz. Hem sehir ekonomisine katkida bulunacagiz hem de istihdam saglayacagiz. Çiftçimiz, tüccarimiz faydalanacak." degerlendirmesinde bulundu.

Sari, deponun ilk etapta 25 bin 800 ton kapasiteyle faaliyete geçecegini aktararak, gelecek yillarda Sögütlü, Ferizli ve Karasu bölgelerine bu depolardan kurulacagini, bölgenin önemli tarim ürünlerinden findik için de Karasu-Kocaali ve Hendek-Akyazi bölgelerine iki lisansli depo insa etmeyi düsündüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA