RTEÜ'de 'Simsir Ormanlarinin Korunmasi Ve Gelecegi' Konulu Panel Gerçeklestirildi

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) dünyada korunmasi gereken 200 ekolojik bölgeden biri olarak belirlenen Kaçkar Daglari Milli Parki içerisindeki simsir ormanlari ile ilgili "Simsir ormanlarinin Korunmasi ve Gelecegi" konulu panel düzenledi.

RTEÜ'den yapilan yazili açiklamada, tüm dünyada oldugu gibi 2011 yilindan itibaren kuruma ve yok olma tehlikesi altinda olan simsir ormanlarinin Dogu Karadeniz'de de benzer tehdidi yasadigi ifade edildi.

Simsir ormanlari için gerekli önlemleri alarak, olumsuz tabloyu ortadan kaldirmak ve gelecege yönelik yol haritasini belirlemek amaciyla Tarim ve Orman Bakanligi 12. Bölge Müdürlügü isbirliginde interaktif ortamda "Simsir Ormanlarinin Korunmasi ve Gelecegi" konulu panel düzenlendigi belirtilen açiklamada, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Bilgin öncülügünde, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sengül Alpay Karaoglu tarafindan gerçeklestirilen etkinlikte, Türkiye'de simsir agacinin genetik çesitliligi, dogal yayilisi ve biyolojik çesitlilik açisindan önemi konusunda sunum yapildigi kaydedildi.

Prof. Dr. Karaoglu'nun, Firtina Vadisinde bulunan simsir ormaninin son üç yillik durumunu aktaran çalismalari gündeme getirerek, zararli böceklerle ve hastalik etkileri ile biyolojik mücadele çalismalarini anlattigi kaydedildi.

Açiklamada, toplanti sonunda alinan kararlar söyle siralandi:

"Simsirin ülkemizdeki durumu ve acil olarak alinmasi gereken tedbirler ve önlemler konusunda fikir birligine varildi. Bu kapsamda, Türkiye'de dogal yayilis gösteren simsir agacinin genetik çesitliliginin tanimlanmasi, canli kalan simsir ormanlarinin ve agaçlarinin ülke genelinde belirlenmesi, canli olan agaçlarin canliliginin korunmasi ve sürdürmesi amaciyla uzun vadede böcek ve biyolojik mücadele yöntemleriyle devam edilmesi, canli agaçlardan gerek tohumla gerekse çelikleme yöntemiyle ve mümkünse doku kültürü teknikleriyle çogaltilmasi, laboratuvar ortaminda hastaliktan arindirilan fidelerin saha ortaminda çogaltilmasi gerektigi dolayisiyla mevcut gen kaynaklarinin yerinde veya özel alanlarda korunmaya alinmasi gerekliligi gibi somut öneriler ortaya konulmustur."

Kaynak: AA