Nijerya'da Twitter'in Faaliyetlerinin Askiya Alinmasi Nedeniyle Devlet Baskani Buhari'ye Dava Açildi

Nijerya'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, ülkede Twitter'in faaliyetlerini askiya almasi nedeniyle Devlet Baskani Muhammed Buhari'ye karsi Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) mahkemesinde dava açti.

Nijerya'nin önde gelen insan haklari savunucularindan Femi Falana, yaptigi açiklamada, ülkede faaliyet gösteren çesitli sivil toplum örgütleri ve 176 vatandasin Twitter yasagina karsi Buhari'ye karsi ECOWAS mahkemesinde dava açtigini belirtti.

Falana, bu yasagin Nijeryalilarin ifade özgürlügü ve çevrim içi dahil olmak üzere bilgiye erisim hakkina zarar verdigini savundu.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 yillarinda ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadelerini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek hesabi askiya almisti. Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini duyurmus, bu yasagi ihlal edenlere yargilanma karari verilmisti.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi, Ingiltere, ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafindan yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA