Kdz. Eregli Belediyesi, Denizden Çöp Çikardi

Zonguldak’in Eregli Ilçe Belediyesi çevre duyarliligina dikkat çekmek için Eregli sahilinde dip temizligi yapti. Denizden çikanlar görenleri sasirtti.

Kdz. Eregli Belediyesi, Denizden Çöp Çikardi
Kdz. Eregli Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügü ve Itfaiye Müdürlügü isbirliginde 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftasi nedeniyle Eregli sahilinde farkindalik etkinligi yapildi, denizden çöp çikarildi.

Kdz. Eregli Kaymakami Ismail Çorumluoglu, Belediye Baskani Halil Posbiyik, belediye meclis üyeleri ve sinirli sayida vatandasin katilimiyla yapilan etkinlikte Itfaiye Müdürlügü Su Alti ve Su Üstü Arama ve Kurtarma Ekibi dalgiçlari tarafindan yarim saat süreyle deniz dibi temizligi yapildi. Dalgiçlarin su yüzüne çikardigi çöp çesitligi hayretler uyandirdi. Lastikten, lavaboya, bira siselerinden hurda atiklara kadar insan eliyle denize ulasan çöpleri gören Kaymakam Çorumluoglu ve Belediye Baskani Halil Posbiyik, Eregli halkini çevreye duyarlilik konusunda daha dikkatli olmaya çagirdi.

“Eregli sinirlarinda müsilaj görülmedi”

Kdz. Eregli Kaymakami Ismail Çorumluoglu, son günlerde Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj sorununun Eregli sinirlari dahilinde görülmedigini belirtti.

Çorumluoglu, “Bu hafta çevre haftasi. Özellikle Marmara Denizi’ndeki müsilaj hadisesinden sonra çevreye duyarlilik bir kat daha artti. Çocuklarimiza miras birakma anlaminda hep eser, sunu bunu konusuyorduk ama anladik ki çocuklarimiza birakabilecegimiz en iyi miraslardan bir tanesi güzel bir çevre olmali. Burada Belediye Baskanimizin beraberindeki çalisma arkadaslariyla bu temizligi yapmalari son derece önemli. Asil konu çevreyi kirletmemek. Bu, vatandaslarimiza bagli. Vatandas denize attiktan sonra biz çikartmaya ugrasacagimiza vatandas hiç denize atmasin. Idarecilige basladigimiz yillarda sanayi ne olursa olsun gelsin diye düsünüyorduk. Simdi OSB’ye yapilacak bir yatirimin önce çevreye zarar verip vermeyecegine bakiyoruz. Eskiden istihdama bakardik. Su anda Marmara Denizi’ni istila etmis olan müsilaj ümit ediyorum ki Karadeniz’e ve Ege Denizi’ne inmez. Su ana kadar Eregli sinirlarinda biz müsilaj görmedik. Duyarliligimiz devam ediyor. Insallah bu bölgede görmeyiz. Köylerimizde maalesef yol üzerlerine çöp dökülmesini engelleyemedik. Çöp konteynirlarini ve araçlari artirmamiza ragmen hala vatandaslarimiz yol üzerine çöp döküyor. Bu konuda bir kez daha uyarida bulunuyorum. Çevreye karsi islenen suçlarda kesinlikle affimiz olmayacak. Çocuklarimizin hakkini yemeye kimsenin hakki yok. Belediyemizin yapmis oldugu çevreye duyarli bu çalismasindan dolayi baskan bey ve arkadaslarina tesekkür ediyorum.”

“Iklim Degisikligi Ve Kirlilik Hayati Kötüye Götürüyor”

Eregli Belediyesi olarak ‘Deniz, hava ve toprak kirliligi’ konusunda duyarli olmaya devam edeceklerini söyleyen Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, iklim degisikliginin ve kirliligin hayati kötüye dogru götürdügüne dikkat çekti. Posbiyik konusmasinda, “Kirlilik konusunda sadece denizdeki degil, havadaki kirlilige ve topraktaki kirlilige Eregli Belediyesi olarak duyarli davraniyoruz. Bu konuda zaman zaman haykirdigimiz da oluyor. Çevre temizligi bizim için çok önemli. Köseagzi’na ve Kireçlik’e yapilmasi düsünülen termik santralleri zamaninda hep birlikte engelledik. Hala mücadelemiz devam ediyor. Çevre konusu sadece Eregli Belediyesi’nin konusu degil, bütün devletlerin, Birlesmis Milletler’in, sivil toplum kuruluslarinin, belediyelerin, bireylerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Iklim degisikligi ve kirlilik hayati kötüye dogru götürüyor. Arkadan gelen nesle, çocuklarimiza kötü bir ortam birakmamak için elimizden geleni yapmaliyiz. Bireylerin de bu konuda dikkatli olmasi lazim. Denizden çikan çöpleri görüyoruz. Motosiklet ariza yapiyor kullanmiyorlar, denize atiyorlar, bira sisesini atiyorlar, birçok çöp denizden çikiyor. Bunlara dikkat edelim. Deniz, hava her seyimiz. Daha fazla duyarliligimizin olmasi için bu etkinlikleri yapiyoruz. Hep beraber daha titiz bir sekilde yolumuza devam edelim.”

Temizlik Isleri Müdürü Sezgin Okumus konusmasinda su ifadelere yer verdi:

“5-11 Haziran çevre Koruma Haftasi ile ilgili özellikle deniz kirliligine dikkat çekmek için bu etkinligi düzenledik. Belen Sanayi girisinde 1. Sinif Atik Toplama Merkezi’miz bulunuyor. Bu merkezi Türkiye’de ilk kuran belediyelerden biriyiz. Atik Getirme Merkezi’nde evsel atiklari topluyoruz. 14 çesit atik toplaniyor. Kagit, karton, plastik ambalajlar, metal atiklar, cam ambalajlar, ahsap ambalajlar, tekstil ürünü ambalaj atiklari, piller, florasan lambalar, kloroflorokarbon atiklar, toksit atiklar, sivi ve kati yaglar, lastikler ve evlerden kaynaklanan tehlikeli atiklar toplanmaktadir. Bunlari lisansli nakliye firmalari tarafindan Eregli disina bertaraf tesislerine gönderiyoruz. Geri dönüsebilir atiklar da geri dönüsüm tesislerine gönderilmektedir.”
Kaynak: İHA