Karabük'te 'Çevre Bilinci Ve Atik Yönetim' Paneli Düzenlendi

Karabük’te 5-11 Haziran tarihleri arasinda kutlanan Çevre Koruma Haftasi nedeniyle “Çevre Bilinci ve Atik Yönetimi” paneli düzenlendi.

Karabük'te 'Çevre Bilinci Ve Atik Yönetim' Paneli Düzenlendi
Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ortakligiyla yürütülen Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi destekli "Plastik Atiklarin Piroliz Yöntemi ile Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanimi" projesi kapsaminda “Çevre Bilinci ve Atik Yönetimi” paneli gerçeklestirildi.

Kent Meydanindaki Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen panele, Karabük Belediye Baskan Yardimcisi Seher Berker, Karabük Belediye Baskani Özel Kalemi Irfan Kartal, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Nurettin Tümen, SGK Karabük Il Müdürü Ismail Yildirim, ISKUR Il Müdürü Mustafa Çalis, Doç. Dr. Mehmet Kuddusi Akalin, Dr. Ögretim Üyesi Rahman Çalhan ve kurum temsilcileri katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan panelin açilisinda konusan Özel Kalem Irfan Kartal, “Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odasi olarak ülkemizin ve hatta dünya’nin çevre sorunlari Ile basa çikmasina katki vermek amaciyla 2020 yili basinda bu projeyi Bati Karadeniz Kalkinma sunmustuk. Projemizde, Karabük’te bulunan Organize Sanayi Bölgesi, Cumayani Sanayi Bölgesi, Kemal Oyman Sanayi Bölgesi ve Bag-Essan Sanayi bölgelerindeki isletmelerden kaynaklanan plastik atiklari dogaya yada sehir çöpüne karismadan proje kapsaminda kurdugumuz Piroliz tesisinde geri kazanmayi amaçliyoruz” dedi.

Plastik atiklarin her ne kadar atik olarak degerlendirilse de plastigin ana maddesi petrol oldugu için ayni zamanda bu atiklarin bir milli servet oldugunu ifade eden Kartal, “Biz kurdugumuz bu geri kazanim tesisinde sanayi bölgelerinden topladigimiz geri dönüsümü olmayan bu plastik atiklari pirolitik yakita dönüstürerek ülke ekonomisine katki saglamayi hedefliyoruz” diye konustu.

Projenin, atik plastigin geri kazanimi yaninda bir de sosyal yani bulundugunu aktaran Kartal, sunlari söyledi: “Son günlerde çevre kirliliginden kaynaklanan sorunlari çok yakindan hissediyoruz. Karadeniz’deki yogun kirlilik, Marmara Deniz’deki müsilaj sonunu bu günlerde hepimizin gündemindedir. Ancak içinde yasadigimiz dünyayi kirleten de yine biz insanlariz. Bu yüzden biz Karabük Belediyesi olarak bu proje kapsaminda çevre koruma konusunda Karabük’te ve hatta basin ve sosyal medya sayesinde bütün Türkiye’de farkindalik olusturmayi hedefliyoruz. Bu hedefleri gerçeklestirmek için bu güne kadar Karabük Milli Egitim Müdürlügü ile isbirligi içinde Karabük’teki bütün ilk ve orta dereceli okullarda ‘çevre bilinci’ egitimleri verdik. Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret Odasi ile isbirligi içinde özellikle sivil toplum kuruluslari, kamu kurumlari ve muhtarlarimiza yönelik ‘Sifir Atik’ konulu bir seminer organize ettik”

Konusmanin ardindan KBÜ Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Kuddisi Akalin ve Dr. Ögretim Üyesi Rahman Çalhan ‘çevre kirliligi’ konulu sunum yapti.
Kaynak: İHA