Dr. Furtun Cinayetindeki 'Ihmal Davasi' Üst Mahkemeye Tasiniyor

Samsun Tabip Odasi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Neslihan Funda Furtun, 6 yil önce görevi basinda öldürülen Opr. Dr. Kamil Furtun cinayetiyle ilgili haklarinda ’ihmal veya gecikme’ suçlamasiyla dava açilan hastane yöneticilerinin de aralarinda oldugu 11 kisinin yargilandiklari davada beraat etmesini bir üst mahkemeye tasiyacaklarini söyledi.

Dr. Furtun Cinayetindeki 'Ihmal Davasi' Üst Mahkemeye Tasiniyor
Uzm. Dr. Kamil Furtun, 29 Mayis 2015 tarihinde Samsun Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevi basinda Ismail Koyun’un silahli saldirisi sonucu hayatini kaybetmisti. Yargilama sonucunda agirlastirilmis müebbet hapis cezasi alan Ismail Koyun’un bu cezasi Yargitay tarafindan da onanmisti. Cinayetle ilgili haklarinda ’ihmal veya gecikme’ suçlamasiyla dava açilan hastane yöneticilerinin de aralarinda oldugu 11 kisi, yargilandiklari davada beraat etti. Bu kararla ilgili oda binasinda basin toplantisi düzenleyen Opr. Dr. Kamil Furtun’un esi ve Samsun Tabip Odasi Baskani Neslihan Funda Furtun, karara itirazda bulunacaklarini ifade etti.



"Katil en agir ceza ile cezalandirildi"

Esini öldüren ‘cani’nin aldigi cezadan memnun kaldiginin altini çizen Furtun, "Bildiginiz üzere su an Samsun Tabip Odasi Baskaniyim. Ayni zamanda da vahsi bir cinayet ile katledilen Dr. Kamil Furtun’un esiyim. Bu kahredici cinayetin üzerinden alti yil geçti. Onu neden öldürdügünü halen bilmedigimiz katil, en agir ceza ile cezalandirildi. Bu agirlastirilmis müebbet cezasi Yargitay tarafindan onandi. Bu ceza, sevgili esime tekrar kavusmami saglamasa da katilin en agir ceza ile cezalandirilmasindan memnunum" diye konustu.

Baska bir saglik çalisaninin da caninin yanmamasi için elinden geleni yapacagini ve tasidigi yükün oldukça agir oldugunu belirten Dr. Neslihan Funda Furtun, " Ancak bu olayin bir baska sorusu daha var ve bu sorunun cevabi bundan sonraki saglik çalisanlarina yönelik saldirilarin önlenmesi açisindan çok daha önemli. Bu sorunun cevabini aramak ve geregini saglamak üzere mücadele etmek, Dr.Kamil Furtun’un ardindan baska ölümler olmasin diye omuzlarimda hissettigim bir sorumluluk benim için. Çünkü Dr. Kamil Furtun, ölümüyle saglik çalisanlarina yönelik siddetin sembolü oldu adeta" diye konustu.

Bilirkisi raporu tanik ifadelerine ragmen saniklarin delil yetersizliginden beraat etmesine tepki gösteren Dr. Neslihan Funda Furtun, “Bilirkisi raporlari yönetimin agir ihmalini çok açik biçimde dayanak ve delilleriyle ortaya koyuyordu. Katil için, bir seyler yapmaliyiz diyen güvenlik görevlilerinin ifadeleri vardi. Dönemin bashekimi ve hastane müdürünün kendi ifadelerinde katilin uyusturucu kullandigina yönelik bilgiden haberdar olduklari vardi. Hatta hastane Is Sagligi ve Güvenligi Kurulu katilin sorunlu kisiligi sebebiyle bir seyler yapilmasi ve önlem alinmasi gerektigini toplanti tutanagina yazmislardi. Diger taraftan katilin hastanede görevi olmamasina ragmen yillarca sanki mesaiye gelir gibi hastaneye gelmis, gerek hastalari gerekse hastane çalisanlarini huzursuz etmis, tehdit etmis, hastane bahçesinde elinde orakla gezmis, santral memurunu burnunu kiracak biçimde darp etmis. Hatta katil, hastane imamina ‘ben bu hastaneden büyük birini götürecegim’ demistir. Tüm bunlara ragmen hastane müdürü ve bashemsirenin odasinda çay-kahve esliginde sohbetler edilmis, bu cani ruhlu insanin hastane idari alanlarindan uzaklastirmak bir yana adeta katile ayricalikli payeler verilmis. O zamanki adiyla Gögüs Hastaliklari Hastanesi arka sokak canilerinin elini kolunu sallayarak hastane idari birimlerine dahi kolayca girebilen bir saglik kurulusu olmus. Ve buna hastane idaresi göz yummus, tüm bu yasananlar karsisinda agir ihmallerde bulunmus. Bunlarin hepsi idare sorusturmalardaki ifadeler, mahkemelerdeki tanikliklar ve bilirkisi raporuyla ispatlidir” ifadelerini kullandi.

“Üst mahkemeye itirazimizi yapacagiz”

Karara itiraz edeceklerini de dile getiren Neslihan Funda Furtun, sunlari söyledi:

“Bu vahsette ihmali olan kamu görevlilerinin saptanip cezalandirilmasi için alti yildir sürdürdügümüz mücadelede nihayet karar verildi geçtigimiz hafta. Daha o zamandan Idare, sorunu görüp çözüm bulmaya degil suçlananlari korumaya kararliydi; bu davanin açilmasi bile üç yillik zorlu bir çabayi gerektirmisti, dava da ayrica üç yil sürdü. Ve bütün bu sürecin sonunda, tanik anlatimlari ve bilirkisi raporundaki kusur belirlemesine karsin yargilananlar hakkinda delil yetersizliginden beraat karari verildi.

Baska bir ifadeyle; ortada bir ihmal suçu var ama o dönemin bashekimi, hastane müdür yardimcilari ya da diger yargilananlar tarafindan islendigi kesin olarak anlasilamadi. Soruyorum sizlere; kamu çatisi altinda islenen bu cinayette ihmali belirleyen mahkeme, bu ihmalin sorumlusunu kamu idaresinden baska nerede bulabilir ki. Bazi seyler vardir ki ya tam olur ya da hiç olmaz. Yani biraz diye bir niteleme alamazlar. Adalet de böyle bir kavramdir. Adaletin birazi dahi hiç hükmündedir. Bu olayda da kamu idaresinin sorumluluklarini yerine getirmemesi yani agir ihmali ceza almamistir. Tüm kamuoyuna ifade etmek isterim ki saglik çalisanlarinin canina kast edenlerin cezalandirilmasi bu siddetin dinmesi için yetmez ve tek basina adaleti saglamaz. Kamu idaresinin bu konudaki ihmalleri cezalandirilmadikça adalet saglanamaz. Sorunu görmezden gelmek ya da gizlemeye çalismak sorunu ortadan kaldiramaz. Dr. Kamil Furtun’un ailesi ve tüm sevenleri olarak bu davanin pesini birakmayacagiz. Adaletin tam olarak tesis edilmesi için üst mahkemeye itirazimizi yapacagiz. Ve biz adalet arayisimizda kararliligimizi sonuna kadar koruyacagiz.”
Kaynak: İHA