Disisleri Bakan Yardimcisi Ve AB Baskani Kaymakci, Dünya Akreditasyon Günü'nü Kutladi

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, akreditasyonun, Birlesmis Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina ulasmada önemli bir araç oldugunu vurgulayarak, Disisleri Bakanligina bagli olan Türk Akreditasyon Kurumunun (TÜRKAK), Türkiye'nin tek yetkili ulusal akreditasyon kurumu olarak uluslararasi çok tarafli anlasmalara konu tüm alanlarda basariyla hizmet verdigini belirtti.

Kaymakci, 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü vesilesiyle AA muhabirine yazili degerlendirmelerde bulundu.

Dünya Akreditasyon Günü’nü kutlayan Kaymakci, Birlesmis Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin, 2030 yilina kadar yoksullugu sona erdirmek, gezegeni korumak ve tüm insanlarin baris ve refah içinde yasamasini saglamak için Türkiye'nin de içinde yer aldigi evrensel bir eylem çagrisi oldugunu hatirlatti.

Kaymakci, akreditasyonun, sürdürülebilirlik ilkesi temelinde, ortak aklin ürünü uluslararasi uyumlastirilmis standartlar ve programlarla iyi uygulama örnekleri teskil ettigini ve bu evrensel eylem çagrisini güçlü bir biçimde destekledigini dile getirdi.

- "TÜRKAK ülkemizdeki tek yetkili ulusal akreditasyon kurumu"

TÜRKAK hakkinda bilgilendirmede bulunan Kaymakci, "TÜRKAK, sayilari her geçen gün artan 2 binden fazla uygunluk degerlendirme kurulusuna, ülkemizin tek yetkili ulusal akreditasyon kurumu olarak uluslararasi çok tarafli anlasmalara konu tüm alanlarda hizmet vermekte ve bu baglamda üstüne düsen görevi en basarili biçimde yerine getirmektedir." ifadelerini kullandi.

Kaymakci, TÜRKAK'in, küresel isinmadan kurakliga, ekolojik ayak izinin düsürülmesinden daha yesil bir sanayiye, kaynaklarin verimli kullanilmasindan ürünlerin asgari güvenlik kriterlerinin karsilandiginin teyidine hemen her alanda, 17 küresel amaca ve özellikle kalite, sanayi, inovasyon ve altyapinin güçlendirilmesi alanindaki çalismalarin nihai hedeflerine ulasmasina katki sagladigini vurguladi.

TÜRKAK'in faaliyetleri araciligiyla akredite test, ölçüm, tetkik, raporlama ve geçerli kilma çalismalarinin bilimsel kararlara temel olusturdugunu belirten Kaymakci, Kurumun, insana ve gezegene yarasir politikalar yürütülmesine zemin sagladiginin da altini çizdi.

Kaymakci, sunlari kaydetti:

"Sürdürülebilir kalkinmayi basarmak ve gelecek nesillerimize daha iyi bir ülke birakmak anlaminda Küresel Amaçlar’in gerçeklestirilmesi için kamu, özel sektör, sivil toplum ve tüm vatandaslarimizin ortakligina ihtiyacimiz var. Bu baglamda, 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’na bagliligimizi bir kez daha teyit ediyor, buna katki saglayan akredite uygunluk degerlendirme kuruluslarinin, denetçi ve teknik uzmanlarin, ulusal ve uluslararasi tüm paydaslarin 'Akreditasyon: Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin uygulamasini destekler!' temali 2021 yili 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü'nü kutluyorum."

Kaynak: AA