Dis Kulak Yolu Iltihabina Dikkat

Özel 100. Yil Güneypark Hastanesi Kulak Burun Bogaz (KBB) Uzmani Op. Dr. Battal Tahsin Somuk, özelikle nem yogunlugunun fazla oldugu sahil bölgelerinde görülen dis kulak yolu iltihabinin yaz aylarinda arttigini belirtti

Dis Kulak Yolu Iltihabina Dikkat
Op.Dr. Somuk, yaptigi açiklamada, kulakta biriken ve neme dönüsen suyun temizlenmemesi durumunda ortaya çikan dis kulak iltihabinin çene eklemine, yüzün yarisina ve boyuna yayilan siddetli agrilara yol açtigini söyledi.



Dis kulak yolu iltihabi hastaliginin tedavisinin ertelendiginde ciddi sorunlara yol açacagini ifade eden Op.Dr. Somuk, söyle devam etti:

"Dis kulak yolu yaklasik 2 buçuk santim boyutunda hafif kivrimli yapiya sahip ‘S’ seklinde bir kanaldir. Bu kanalin giris kisminda killar, ayni zamanda kulak salgisini üreten salgi bezleri vardir. Killar ve salgi bezleri sayesinde biz enfeksiyonlardan korunuruz. Dis kulak yolu enfeksiyonu, dis kulak yolu kanalini örten, cildin ve cilt alti dokunun akut olarak gelisen enfeksiyonudur. En siklikla bakteriler ve mantarlar bu enfeksiyona sebep olmaktadir. Yaz mevsimleri ve nemli bölgeler bu enfeksiyon sikligini artirmaktadir. Özellikle bu enfeksiyonu baslatan en önemli sebep kulagin uygun olmayan müdahalelerle travmatize edilmesidir. Kulak tikanikligi yasayan hastalarimiz kulaklarini, kulak pamugu veya benzeri cisimler ile karistirarak lokal travma olusturur ve bunun sonucunda kulagimizi koruyan bariyer zarar görür, bunu firsat bilen bakteri veya mantarlar dis kulak yolu cilt altina geçerek enfeksiyona yol açar."

Hastaligin erken döneminde hafif agri ve kasintinin ön planda oldugunu ifade eden Op.Dr. Somuk, siddeti arttikça agrinin dayanilmaz hale gelebildiginin altini çizdi. Agrinin yaninda kulakta akinti, tikaniklik ve isitmede azalma gibi sikayetlerle de karsilastiklarini söyleyen Op.Dr. Somuk, “Hastaligin tedavisinde, hastaligin siddetine göre bir takim farkli yöntemler kullanmaktayiz. Buradaki en önemli asama dis kulak yolunun kirden, akintidan ve iltihaptan temizlenmesidir. Daha sonrasinda hafif vakalarda lokal damla ve tedaviler yeterli olurken , siddetli vakalarda oral antibiyotikler veya damardan antibiyotikler vermek zorunda kalabiliriz” diye konustu.

Özellikle diyabet gibi sistemik hastaligi bulunan hastalarin bu konuda çok duyarli olmasi gerektigine vurgu yapan Op.Dr. Somuk, sunlari kaydetti:

“Bagisikligi zayiflatan tedaviler alan hastalarimiz dis kulak yolu enfeksiyonlari konusunda duyarli olmalidir. Çünkü bu tür hastalarimiz da tablo daha ciddi bir sekilde seyretmektedir. Dis kulak yolu iltihaplari bazen dis kulak yolu kanseri ile karisabilmektedir.”

Op.Dr. Battal Tahsin Somuk, bu tür sorunlarla karsilasan hastalarin mutlaka KBB uzmani tarafindan degerlendirilmesi ve bu hastaligin tedavisinin çok geçmeden yapilmasi gerektigini aktardi.
Kaynak: İHA