Bu Okuldan 3 Dil Ögrenerek Mezun Oluyorlar Isleri Ise Hazir

Yozgat Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yiyecek-içecek ve konaklama bölümünden 3 yabanci dil ögrenerek mezun olan ögrenciler, turizmin farkli alanlarinda kalifiye eleman olarak yetistiriliyor.

Bu Okuldan 3 Dil Ögrenerek Mezun Oluyorlar Isleri Ise Hazir
Yozgat’ta uygulama oteli de isleten Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesi’nde 150 ögrenci egitim görüyor. Okulda konaklama, seyahat ve yiyecek-içecek alanlarinda ögrencilere teknik ve uygulamali egitimler veriliyor.

Yiyecek-içecek hizmetleri alani altinda mutfak ve servis dallari, konaklama ve seyahat hizmetleri alaninda ise ön büro dali bulunuyor. Ögrenciler turizmin her asamasini yasayarak ögreniyor.

Ögrenciler Ekim-Nisan aylari arasinda okulda egitim görürken turizm mevsimi ile birlikte Mayis-Eylül aylari arasinda ise isletmelerde uygulamali egitim görüyor. Uygulamali egitim sürecinde ögrencilere isyerlerinde asgari ücretin yüzde 60´i oraninda ücret ödenmesinin yani sira sigortalari Milli Egitim Bakanligi tarafindan yapiliyor. Ögrenciler beceri ve staj egitimlerini il içi ve il disinda anlasmali oldugu otellerde yapiyor. Bu isletmeler ögrencilere mezun olduktan sonra da is imkani sagliyor.

Mezun olmaya hak kazanan tüm ögrencilere diploma ile birlikte is yeri açma belgesi ve Europass belgesi de veriliyor.

“Mezun olduktan sonra okulumda usta ögretici oldum”

Mezun oldugu okulda usta ögretici olarak çalisan Burçin Canbolat, “Bu okuldan mezun olduktan sonra bana is imkani sagladilar ve ben burada usta ögretici oldum. Konaklama seyahat bölümünde kat hizmetleri bölümünden mezunum. Tüm kiz ögrencileri rahatlikla ailelerinin buraya gönderimlerini tavsiye ederim. Çünkü buradan mezun olan ögrencilere bir is imkani saglayacak bir kapi. Staj için Antalya’ya gittik. Orada otellerde is imkani saglandi. Erken yasta hayata atildik. Imkanlarimiz oldu. Kendi paramizi kendimiz kazandik. Okulumuzun bize kattigi çok büyük katkilar var. Turizm bölgesinin kalifiye eleman ihtiyacini turizm okullari sagliyor” dedi.



“Mezun olduktan sonra is sorunumuz olmuyor”

3. Sinif ögrencisi Melih Akgün ise, “Su anda staj için okulumuzda egitim aliyoruz. Atölye ve otelimiz de sürekli egitim aliyoruz. Okul da staj için Antalya’ya gidiyoruz daha sonra bize is garantisi veriyorlar. Servis hazirliklari sinifinda bize masa açma, misafir karsilama, kuver açma, içecek hazirlama bunlari ögreniyoruz. Biz okuldan mezun olduktan sonra is sorunumuz yok. Turizm bölgelerinde is bulma imkanimiz daha yüksek. Buradan mezun olduktan sonra Turizm bölgelerinde is hayatimi sürdürmeye devam edecegim” seklinde konustu.



Ögrenciler 3 dil bilerek mezun oluyor

Okuldan mezun olan ögrencilerin yararlanabilecegi imkanlari anlatan okul müdürü Elif Tumgan ise, “Bizim okulumuz asçilik, otelcilik, turizm sektörünü seven ögrencilerin bulusma yeri. 2005 yilinda açilan okulumuz 2019 yilinda bakanligimizin projesi kapsaminda otel zinciri ile protokol imzalamis olup artik o otele bagli egitim vermektedir. Bizde egitim gören çocuk stajini otel zincirinde devam ettirmekte mezuniyetinden hemen sonrada ise baslamaktadir. Bu çok önemli bir kazançtir. Bunu yaparken ayni çocuk alaninda yüksekögrenimine de otelimizin verdigi burs ile devam etmekte. Bu bugünün sartlarinda çok iyi bir egitim imkanidir. Okulumuz iki alandan olusmaktadir. Yiyecek hizmetleri ve kat hizmetleri. Yiyecek içecek hizmetlerinde hem servis hem de asçilik yani hem mutfak hem de restoran egitimi almakta olup, kat hizmetleri alaninda ise otel egitimi almaktalar. Resepsiyondan, otelin katlari odalarina kadar. Turizm sektörüne egitim veren bir okul. Suan 42 ögrencimiz Antalya’da 17 otelde staj görmektedirler. 42 ögrencimizi oteller staja kabul etmisse ise de kabul etmis demektir bu. Bu çocuklar Ingilizce Rusça ve Almancayi da yan dil olarak egitimini almakta staja gittiklerinde bu dilleri konusup allayabilmekteler. Kalifiye eleman yetistiren bu okulun her alanda degerlendirilmesi bence çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA