ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Bizi, Bir Sonraki Biyolojik Tehditten Koruyacak Kadar Yüksek Bir Duvar Yok'

ABD Baskani Joe Biden, cuma günü yapilacak olan G7 Zirvesi için Ingiltere’ye gelmesinin ardindan yaptigi ilk konusmada, “Bizi, bir sonraki biyolojik tehditten koruyacak kadar yüksek bir duvar yok” dedi.

ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Bizi, Bir Sonraki Biyolojik Tehditten Koruyacak Kadar Yüksek Bir Duvar Yok'
ABD Baskani Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardindan ilk yurtdisi ziyaretine çikti. Biden, Ingiltere’nin Cornwall kentindeki G7 Zirvesi için Ingiltere’ye geldi. Biden’i tasiyan Air Force One uçagi, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Mildenhall Üssü’ne inis yapmasinin ardindan ABD Hava kuvvetlerinden olusan bir ekip karsiladi. Biden kendisini karsilayan Hava kuvvetleri ekibine yaptigi tesekkür konusmasi yapti.

Biden, dünyayi sekillendirmek için bütün milletlerin ortak çalismasi gerektigini ifade ederek, demokrasinin tesadüfen gerçeklesmeyecegini ve onu savunmanin gerektigini vurguladi. Biden ayrica, "Bizimle ayni fikirde olan uluslari bir araya getirdigimizde, ABD ulusal güvenligini ve ekonomik refahini ilerletmek için daha iyi konumda olacaktir" dedi.

"Bu yüzyilin en acil zorluklarinin üstesinden gelmek için birlikte çalismaliyiz, Covid-19’u sadece evde degil her yerde sona erdirmeliyiz” ifadelerini kullanan Biden, “Bizi bu salgindan veya karsi karsiya kalacagimiz bir sonraki biyolojik tehditten koruyacak kadar yüksek bir duvar yok ve baskalari da olacak” dedi.

Biden, “Koordineli çok tarafli eylem gerekiyor, iklim degisikligi ve küresel isinmanin en kötü etkilerini önleyeceksek, hepimiz iddiali bir iklim eylemini taahhüt etmeliyiz” ifadelerini kullandi.

ABD Baskani Biden cuma günü gerçeklesecek olan G7 zirvesi için Cornwall’a gidecek. ABD Baskani Biden G7 toplantisi öncesinde yarin Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile görüsecek. Biden’in Ingiltere’de katilacagi G7 zirvesinde, asi diplomasisi, ticaret, iklim degisikligi ve Atlantik ötesi baglari yeniden insa etmeye yönelik konularin görüsülmesi bekleniyor. Ayrica Biden ve Johnson’in yapacagi görüsmelerde Brexit ve Kuzey Irlanda durumu ve dünyanin geri kalanini asilamaya yönelik tesvik konulari görüsülecek.

Biden, 13 Haziran’da ise Jill Biden ile Windsor Kalesi’nde Kraliçe 2. Elizabeth tarafindan kabul edilecek. Biden, Kraliçe Elizabeth’in görüsecegi 13. ABD Baskani olacak.

BIDEN-ERDOGAN GÖRÜSMESI

Baskan Biden, 14 Haziran’da ise Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Belçika’nin baskenti Brüksel’de görüsme gerçeklestirecek. Biden’in, Brüksel ziyaretinde Belçika Krali Philippe ve Belçika Basbakani Alexander De Croo ile de bir araya gelecegi bildirilirken, 15 Haziran’da da ABD-Avrupa Birligi (AB) zirvesine de katilacagi aktarildi.

BIDEN-PUTIN GÖRÜSMESI 16 HAZIRAN’DA

Biden, 16 Haziran’da ise Isviçre’nin Cenevre kentinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’le görüsecek. Biden’in Cenevre’deki temaslari kapsaminda, Isviçre Cumhurbaskani Guy Parmelin ve Disisleri Bakani Ignazio Cassis ile de görüsmesi planlaniyor.

(Aylin Karadeniz/ IHA)
Kaynak: İHA