Türkiye'den Ispanya'ya Asi Belgesi Ile Seyahat Edilebilecek

Türkiye’den Ispanya’ya girislerde, son uygulanan asi dozundan 14 gün sonra düzenlenmis bir asi belgesi ile izin verilecek.

Türkiye'den Ispanya'ya Asi Belgesi Ile Seyahat Edilebilecek
Türkiye’den Ispanya’ya edilecek seyahatlerde aranan sartlar belli oldu. Seyahat edecek vatandaslarda asi belgesi sarti aranirken, kabul edilen asilar ise, Pfizer- Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Jansen/Johnson&Johnson, Sinovac ve Sinopharm olarak açiklandi.

Asi belgesinin, Ispanyolca, Ingilizce, Fransizca veya Almanca dillerinde düzenlenmesi gerektigi veya resmi bir kurum tarafindan yapilmis Ispanyolca çevirisi ile sunulmasi gerektiginin alti çizilirken, asi belgesi hamilinin adi ve soyadi, asi tarihi, alinan son doz tarihi, uygulanan asi türü, uygulanan doz sayisi / gerekli tüm dozlar, belgeyi düzenleyen ülke ve asi belgesini düzenleyen kurum bilgilerinin de belgede yer almasi gerekiyor.

Asilanmis yetiskinler esliginde seyahat eden 6 yasindan küçük çocuklar herhangi bir özel gereklilik olmaksizin Ispanya’ya girebilecekler. Asilanmis yetiskinler esliginde 6 ila 16 yas arasindaki çocuklarin, kendi asi belgelerini veya negatif tani testi begesini veya iyilesme belgesini ibraz etmesi gerekiyor.

Ispanya Büyükelçiligi’nden yapilan açiklamada asi belgesinin olmadigi durumlarda ise su istisnai durumlarda seyahat izni verilecegi açiklandi:

“Avrupa Birligi, Schengen üye ülkeleri, Andorra, Monaco, Vatikan veya San Marino’da oturum izni olanlar ve o ülkeye gittiklerini belgeleyenler. Üye Devlet veya Schengen ülkesi tarafindan verilmis uzun dönem oturum vizesi olanlar ve o ülkeye gidenler. Çalismak için giden veya çalismalari tamamlandiktan sonra dönen saglik arastirmacilari dahil olmak üzere, saglik çalisanlari ve yasli bakim profesyonelleri. Tasimacilik personeli, denizciler ve havayolu tasimaciligi faaliyetlerini sürdüren havayollari personeli. Görevleri kapsaminda Diplomatik, konsolosluk, uluslararasi örgüt, askeri, sivil koruma ve insani örgüt personeli. Üye Devlet veya Schengen ülkesinde ögrenim gören ve uzun dönem kalis vizesi veya izni olan ve ögrenim alacaklari ülkeye giden ve ülkeye girisleri akademik takvim dahilinde veya önceki 15 gün içerisinde olan ögrenciler. Varis ülkeleri Ispanya olmasi ve kalis süreleri 90 güne kadar olmasi halinde, ögrenimlerini, ilgili idari birimde kayitli, Ispanya’da onayli bir merkezde alacaklarini ve bu tam zamanli ve devam zorunlulugu olan program akabinde bir diploma veya sertifika alacaklarini belgelendirmelidirler. Ispanya’da gerçeklestirilen üst düzey spor etkinliklerine katilanlar da dahil olmak üzere, çalismasi sart olan ve ertelenemeyen veya uzaktan yürütülemeyen yüksek vasifli isçiler. Bu kosullar belgelendirmelidir. Usulüne uygun olarak belgelendirilmis zorunlu ailevi nedenlerle seyahat eden kisiler. Mücbir sebep veya ihtiyaç nedenlerini belgeleyen veya insani nedenlerle girisine izin verilen kisiler. Dogrudan o ülkeden gelmeleri veya listede bulunan diger ülkelerden transit etmeleri veya listede bulunmayan ülkelerin havalimanlarinda yalnizca uluslararasi transit yapmalari halinde, ekli listede yer alan üçüncü ülkelerde ikamet edenler. Çin, Hong Kong Özel Idari Bölgesi (ÖIB) ve Makao ÖIB’de ikamet edenler için mütekabiliyetin dogrulanmasi gerekmektedir."

Ayrica, Ispanya’ya hava veya deniz yoluyla gelen, transit yolcular ve 6 yasindan küçük olanlar da dahil olmak üzere tüm yolcular, seyahatlerine baslamadan önce www.spth.gob.es web sayfasindan veya Spain Travel Health app üzerinde bir saglik kontrol formu doldurmasi gerekiyor. Form doldurulunca, sistem otomatik olarak kisisellestirilmis bir QR kodu olustururken, bu QR kodunu, yolcunun binis yapmadan önce tasima sirketine ve ayrica Ispanya’ya giris noktasindaki saglik kontrollerine sunmasi gerekiyor.
Kaynak: İHA