TBMM Baskani Sentop, AKPM Ukrayna Delegasyonu Baskani Mezentseva'yi Kabul Etti Açiklamasi

'Kirim Tatarlari'nin yerli halk statüsünün kabulüyle Kirim Tatar Meclisinin statüsü konusundaki mevzuat çalismalarinin gereken destegi bularak kanunlasmasi Kirim Tatarlari'nin temel beklentisidir' 'Toprak bütünlügü güvence altina alinmis modern ve müreffeh bir Ukrayna vizyonunu daima destekledik. Bugün de bu yöndeki gayretlerinde Ukrayna makamlarinin ve Ukrayna halkinin yanindayiz' 'Kovid19 salgininin getirdigi zorluklara ragmen ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara yakin gerçeklesmistir. Bu rakami ilerleyen dönemlerde 10 milyar dolara yükseltme hedefimiz bulunmaktadir. Bu hedefe ulasmak için Serbest Ticaret Anlasmasi'ni bir an önce imzalamaliyiz'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Kirim Tatarlari'nin yerli halk statüsünün kabulüyle Kirim Tatar Meclisinin statüsü konusundaki mevzuat çalismalarina önem atfettiklerini belirterek, "Bu çalismalarin parlamentoya sunuldugunda gereken destegi bularak kanunlasmasi Kirim Tatarlari'nin temel beklentisidir." dedi.

Sentop, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Ukrayna Delegasyonu Baskani Maria Mezentseva ve beraberindeki heyeti makaminda kabul etti.

Mezentseva ve heyetin ziyaretinden duydugu memnuniyeti ifade eden Sentop, iki ülke arasindaki istisarelerin, Türkiye ile Ukrayna arasindaki is birligine yeni bir boyut kazandiracagini söyledi.

Iki ülke arasindaki is birligi ruhunun, bölgede baris, istikrar ve refahin tesisi bakimindan da saglam bir temel teskil ettigini vurgulayan Sentop, "Iki yakin dost olan sayin cumhurbaskanlarimiz, iliskilerimize her alanda ivme kazandirilmasi hususunda müsterek iradeye sahiptir." ifadesini kullandi.

Bu iradenin bir tezahürü olarak Kovid-19 salginina ragmen iki ülke arasindaki temaslarin hiz kesmedigine dikkati çeken Sentop, söyle konustu:

"Stratejik ortakligimizin önemli bir boyutunu parlamentolarimiz arasindaki iliskiler olusturmaktadir. Degerli dostum ve mevkidasim Ukrayna Meclis Baskani Sayin Dimitro Razumkov'un davetine icabetle mart ayi basinda ülkenize gerçeklestirmeyi planladigim ziyaretimi, ülkemizde meydana gelen ve neticesinde maalesef sehitler verdigimiz elim bir helikopter kazasi nedeniyle bir gece öncesinde ertelemek durumunda kalmistik. Erteledigimiz bu ziyareti en yakin zamanda gerçeklestirmeyi arzu ediyorum. Bu vesileyle, Meclis Baskaniniz Sayin Razumkov'a en iyi dileklerimi ve selamlarimi iletmenizi diliyorum.

Meclislerimiz arasinda 2013 yilinda imzalanan ve iliskilerimizin altyapisini olusturan bir Isbirligi Protokolü mevcuttur. Bu protokole milletvekillerimizin karsilikli katkilariyla islerlik kazandirilmasi önemlidir. Meclis baskanlari olarak farkli vesilelerle bir araya geliyor ve istisarelerde bulunuyoruz. Ancak, dostluk gruplarimiz ve ilgili komisyonlarimiz arasindaki temaslarin artirilmasinda da fayda mülahaza ediyorum. Bilhassa, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Karadeniz Ekonomik Isbirligi Parlamenter Asamblesi (KEIPA) basta olmak üzere üyesi bulundugumuz parlamenter asamblelerde tesis ettigimiz yakin iliskiler ve delegasyonlarimiz arasindaki yogun diyalog memnuniyet vericidir."

Iki ülke arasinda "kazan-kazan" prensibi temelinde devam eden iliskilerin savunma sanayisinden egitime, turizmden saglik sektörüne genis bir yelpazesi bulundugunu belirten Sentop, "Kovid-19 salgininin getirdigi zorluklara ragmen ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara yakin gerçeklesmistir. Bu rakami ilerleyen dönemlerde 10 milyar dolara yükseltme hedefimiz bulunmaktadir. Bu hedefe ulasmak için Serbest Ticaret Anlasmasi'ni bir an önce imzalamaliyiz." dedi.

Mustafa Sentop, iki ülke cumhurbaskanlarinin da 10 Nisan'daki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 9. Toplantisi'nda bu yöndeki iradelerini ifade ettiklerini hatirlatti.

- Kirim Tatarlari'nin statüsü

TBMM Baskani Sentop, Ukrayna ile iliskilerin en önemli boyutunu turizmin olusturdugunu dile getirerek, "Salginin getirdigi tüm sartlara ragmen 2020 yilinda yaklasik 1 milyon Ukraynali misafiri ülkemizde agirladik. Bu sayinin bu sene daha da artmasini temenni ediyoruz. Ukrayna'nin yakin dostu ve stratejik ortagi olarak, toprak bütünlügü güvence altina alinmis modern ve müreffeh bir Ukrayna vizyonunu daima destekledik. Bugün de bu yöndeki gayretlerinde Ukrayna makamlarinin ve Ukrayna halkinin yanindayiz. Türkiye olarak, Kirim dahil Ukrayna'nin toprak bütünlügüne destegimizi basta Birlesmis Milletler olmak üzere uluslararasi platformlarda ifade etmeye devam ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bunun Türkiye'nin ilkesel bir durusu oldugunu vurgulayan Sentop, sunlari söyledi:

"Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde görev yapan Türk delegasyonu üyesi milletvekillerimizin bu konuda verdikleri imzalari ve ilkesel durusumuzu tevsik eden girisimlerini sizler de takip ediyorsunuz. Bildiginiz gibi Kirim meselesi bizler için soydaslarimiz boyutuyla da ehemmiyet tasimaktadir. Bu çerçevede, Kirim Tatarlari'nin yerli halk statüsünün kabulüyle Kirim Tatar Meclis'nin statüsü konusundaki mevzuat çalismalarina da önem atfettigimizi vurgulamak isterim. Bu çalismalarin parlamentoya sunuldugunda gereken destegi bularak kanunlasmasi Kirim Tatarlari'nin temel beklentisidir. Sizlerin de gayretiyle atilacak bu adimlar, Kirim Platformu gibi girisimlerinize uluslararasi destegi de süphesiz artiracaktir."

Sentop, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy'nin Kirim Tatarlari'ni sahiplenici açiklamalarindan her zaman memnuniyet duyduklarini söyledi.

- "FETÖ, yeni jenerasyonlu uluslararasi bir terör örgütüdür"

Kiev'de bir cami ve külliye insaati üzerinde çalistiklarini anlatan Sentop, her iki projenin de süratle tamamlanmasini ümit ettiklerini aktardi.

Sentop, 1915 olaylari hakkinda Ukrayna Meclisi'ne sunulan iki tasarinin geri çekilmesinden duydugu memnuniyeti de ifade ederek, "Ukrayna Meclisinin art niyetli girisimlere mahal vermedigini ve bu konuyu her zaman sagduyulu bir yaklasimla degerlendirdigini biliyor ve bu anlayisin devamini arzu ediyoruz." diye konustu.

Darbe tesebbüsünün ardinda FETÖ'nün oldugunun mahkeme kararlariyla tespit edildigini belirten Sentop, söyle devam etti:

"FETÖ, sivil toplum kuruluslari, egitim kurumlari gibi bazi masum yapilanmalari hain hedeflerinin maskesi olarak kullanmaktadir. Darbe tesebbüsü gecesi Meclisimizi bombalayan pilotlarin FETÖ okullarinda görev yapan ögretmenlerden talimat aldiklarini tespit ettik. Bu terör örgütü FETÖ, yeni jenerasyonlu uluslararasi bir terör örgütüdür. Ilk hedefi Türkiye olmakla beraber faaliyet gösterdigi tüm ülkelerde risk olusturmaktadir. Ukrayna'da bazi okullarda faaliyetlerini sürdürdüklerini üzüntüyle takip ediyoruz. Bu konunun Ukrayna açisindan bir risk olusturdugunu tekrar animsatmak istiyorum."

- "Inanilmaz derecede dayaniklisiniz, demokratiksiniz"

Mezentseva ise TBMM'de bulunmaktan son derece mutlu oldugunu belirterek, "Meclis Baskanimiz Razumkov da size selamlarini iletti, sizinle yüz yüze görüsmek istedigini belirtti." diye konustu.

Mezentseva, 1923'ten beri faaliyet gösteren en büyük demokrasilerden biri olan ülkenin parlamento baskani olmanin kolay olmadigini dile getirerek, "Meclisiniz hakkinda sunlari söyleyebilirim: Inanilmaz derecede dayaniklisiniz, demokratiksiniz. Burada ortaya çikan hür fikirleri destekleyerek ilerliyorsunuz." ifadesini kullandi.

AKPM ve Ukrayna-Türkiye dostluk grubu kapsamindaki iliskilerin simdiden çok verimli sonuçlar vermeye basladigini kaydeden Mezentseva, "Özellikle AKPM çerçevesinde Kirim Platformu gelistirmesiyle ilgili imzalanan belgeyi ilk imzalayan vekiller arasinda Türk vekiller vardir. Türk delegasyonu destekleriyle Kirim Tatarlari'nin haklarinin ihlalleriyle ilgili belgeyi geri degerlendirmeye ekleyebildik. Kirim Tatar halkinin yerli halk olarak taninmasi yasa tasarisi sunuldu." dedi.

Mezentseva, Türkiye ile Ukrayna arasinda egitim ve kültürel faaliyetleri güçlendirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA