Samsun'da Çiftçi Kayit Sistemi'ndeki 68 Bin 507 Isletmeden 9 Bin 69'U Kadin Çiftçilere Ait

Tarim ve Orman Bakanliginca kirsalda yasayan kadinlara yönelik firsat esitliginin saglanmasi, istihdamin artirilmasi amaciyla tarimsal üretimden girisimcilige kadar birçok farkli alanda kadinlara proje, destek ve egitim imkani sunuldugu bildirildi.

Samsun Valiliginden yapilan yazili açiklamada, bilgi ve becerilerini artirmalari amaciyla bagciliktan hayvanciliga, meyvecilikten seraciliga kadar birçok konuda verilen egitim ve desteklerin yatirimlara dönüsmesiyle kadin çiftçilerin basarili birer girisimci oldugu belirtildi.

Bu çerçevede 2020 yili Çiftçi Kayit Sistemi'ndeki 68 bin 507 isletmeden 9 bin 69'unun kadin çiftçilerden olustugu aktarilan açiklamada, "Samsun Valiligi Il Tarim ve Orman Müdürlügümüzce de kadinlar öncelikli olmak üzere çocuk ve gençleri de kapsayacak sekilde egitim, program ve proje faaliyetleri yürütülmektedir. Valiligimizce desteklenen Kirsal Alanda Kadina Yönelik Farkindaligin Artirilmasi Projesi kapsaminda 7 ilçe 35 mahallede 1600 kadin çiftçiye egitim verilmis, Tarimda Genç Girisimci Kadinlar Güçleniyor programi düzenlenerek 9 kurs merkezinde 194 kadin girisimciye KOSGEB, ISKUR ve Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz is birligiyle 4 gün boyunca 32 saatlik Uygulamali Girisimcilik Egitimi Kursu düzenlenmistir." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, 18-40 yas araliginda kirsal alanda ikamet eden ve tarimsal faaliyet gösteren gerçek kisilere 30 bin lira hibe ödenmesini kapsayan Genç Çiftçi Projesi'ne 793 proje için basvuru yapildigi, bunlarin 524'ünün kadin çiftçilere ait oldugu vurgulanarak, Kirsal Alanda Kadin Istihdaminin Desteklenmesi Programi kapsaminda meyvecilik, süs bitkileri, ipek böcekçiligi ve mantar üretimi konusunda kadin çiftçilere yönelik projelerin hayata geçirildigi anlatildi.

Degerlendirme asamasinda kadin çiftçilere arti 22 puan verilerek pozitif ayrimcilik yapilan Kirsal Kalkinma Hibeleri Kirsal Ekonomik Altyapi Yatirimlari çerçevesinde 2 kadin çiftçinin 600 bin liralik projelerine 300 bin liralik hibe ödemesi gerçeklestirildigi belirtilen açiklamaya, söyle devam edildi:

"Büyükbas ve Küçükbas Hayvancilik Isletmelerine Yönelik Yatirimlarin Desteklenmesi projesi kapsaminda 4 kadin yetistiricimize 49 baslik ahir yatirimlarinin yüzde 50'sine karsilik yaklasik 500 bin lira hibe ödemesi gerçeklestirilmis olup, proje bu yil yeniden uygulanmaya baslanacaktir. Salep Üretimini Gelistirme Projesi kapsaminda 2021 yilinda 13 ilçede üretim yapacak olan 20'si kadin 50 üreticiye 1250 kilogram salep yumrusu dagitilacaktir. Samsun'da 17'si kadin 93 sözlesmeli salep üreticisi bulunmakta olup, 2020 yilinda 42 ton salep üretimi gerçeklestirilmistir. Ayrica 2021 yili ve daha sonraki yillarda uygulanacak salep üretimini gelistirme projesi kapsaminda kadin çiftçilerimize öncelik verilecektir."

Genç Çiftçi Projesi kapsaminda 22, DOKAP tarafindan 5, TKDK tarafindan 3 olmak üzere toplam 30 kadin üreticiye mantar üretim tesisi kuruldugu bildirilen açiklamada, "Sektörde 300'ü kadin olmak üzere süreli süresiz 400 kisi istihdam edilmektedir. Önümüzdeki yillarda özellikle kirsalda kadinlarimiza yönelik mantar köyleri olusturma projemiz planlanmis olup, 3 mantar köyünde 180 kadinimiza 180 mantar evi kurulmasi düsünülmektedir. Bu proje ile belirlenen köylerde kadinlarimizin tamami istihdam edilecektir." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Vali Zülkif Dagli, kirsal kalkinma destekleri kapsaminda kadinlarin dört bir koldan desteklendigini, projelerine ilave puan vererek öne çikmalarini sagladiklarini vurguladi.

Üretmek isteyen kadinlara pozitif ayrimcilik sagladiklarina isaret eden Dagli, sunlari kaydetti:

"Bunun bir göstergesi olarak da kurulma çalismalari devam etmekte olan Bafra Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde, isletmelerinde yüzde 50 ve üzerinde kadin istihdami saglayacak kisilere yer tahsisinde öncelik verilecektir. Valiligimizce de çalisan kadinlarin çocuklarina yönelik kres yapilacaktir. Samsun'da 2014 yilinda 6 bin 696 olan kadin çiftçi sayimizin 2020 yilinda 9 bin 69'a yükselmis olmasini, verilen egitim, proje ve desteklerin önemli bir yansimasi olarak degerlendiriyoruz. Kirsal alanlarda üretmeyi tesvik etmeli, üretici sayimizi artirmali, önce aile, sonra ülke ekonomisine katki saglamaliyiz ki hem kente göçün önüne geçelim hem de daha müreffeh bir toplum meydana getirelim. Elbette kadinlarimizin üretimin içerisinde olmasi, aile ve ülke ekonomisine katki saglamasi da bizim için çok degerli."

Kaynak: AA