KMÜ TEKNOFEST'e Iki Takim Ile Katiliyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencilerinin olusturdugu KMÜTECH ve STARKING takimlari TEKNOFEST 2021’de ön elemeyi geçti.

KMÜ TEKNOFEST'e Iki Takim Ile Katiliyor
KMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü lisans ögrencileri Sümeyye Ileri ve Cansu Ünlü tarafindan kurulan ve danismanligini Doç. Dr. Selami Balci’nin yaptigi KMÜTECH takimi "Kablosuz Güç Transferi Kullanarak IHA’lara Enerji Aktarimi ve Depolanmasi" konulu projeleri ile ön eleme turunu geçerek TEKNOFEST 2021 Çevre ve Enerji Teknolojileri yarismasinda detayli tasarim asamasina geçti. Proje ile kablosuz güç transferi araciligiyla IHA’lara enerji aktarimi ve enerjinin depolanmasi hedefleniyor. Bu sayede enerji üretiminde çevreye verilen zarar en aza indirgenip enerji aktariminin herhangi bir kablo veya soket kullanmadan, mevcut bataryalarda sök-tak islemi yapilmadan saglanmasi öngörülüyor. Projenin öncelikli olarak arama kurtarma faaliyetleri, afet ve acil durum yönetimi sistemleri, askeri elektronik sistemler, haberlesme sistemleri, hassas tarim ve ulasim sistemlerinde kullanilmasi bekleniyor.

“Yapay zekali elma ayristirma ve boylama”

Yine KMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümünden lisans ögrencileri Oguzhan Göktas, Mustafa Üren, Ömer Faruk Picak, Abdurrahman Coskun ve yüksek lisans ögrencisi Mücahit Akar tarafindan kurulan ve danismanligini Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Muhammet Fatih Aslan’in yaptigi STARKING Tarim Teknolojileri Takimi, “Görüntü Isleme ve Yapay Zeka Tabanli Elma Ayristirma ve Boylama’ projesi ile basari elde ederek TEKNOFEST 2021 Tarim Teknolojileri yarismasinda detayli tasarim asamasina geçti. Proje, özellikle Karaman’da elma üretiminde verimi artirmak ve hizli bir üretime destek saglamak için otomatik elma ayristirici bir sistemi öneriyor. Proje ile bant üzerinde hareket eden elmalarin boyut ve saglamlik (darbe, leke, çürük) tespitinin görüntü isleme ve yapay zeka yöntemleri kullanilarak gerçeklestirilmesi amaçlaniyor. Bunun için bant üzerine yerlestirilen kameralar araciligiyla elmalarin gerçek zamanli olarak izlenmesi öngörülüyor. Görüntü isleme ve yapay zeka teknolojisi kullanilarak tasarlanan proje ile insan gözünden kaçan hatalarin en aza indirilmesi ve bu sayede üretimin verimli ve hizli hale getirilmesi hedefleniyor.

TEKNOFEST 2021’de ön elemeyi geçen takimlar, KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafindan da destekleniyor.
Kaynak: İHA