Firari Saniklarin Yargilandigi Hrant Dink Cinayeti Davasi

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmada savcilik, firari saniklarin kaçak sayilmasi ve haklarinda el konulma karari verilmesini talep etti

Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine iliskin dosyasi ayrilan FETÖ elebasi Fetullah Gülen, eski savci Zekeriya Öz ve gazetecilerin de aralarinda bulundugu 13 firari sanigin yargilanmasina baslandi.

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesindeki ilk durusmaya saniklardan Cosgun Çakar'in avukati Ecem Hergül Kir katildi.

Durusmada, firari saniklar FETÖ elebasi Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanli, Cosgun Çakar, Halil Ibrahim Koca, Mehmet Akif Yilmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartin, Serkan Sahan, Yilmaz Angin, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz hakkinda yakalama emirlerinin infaz edilmedigi belirtildi.

Saniklardan Adem Yavuz Arslan, Halil Ibrahim Koca ve Fetullah Gülen ile ilgili Adalet Bakanligi Uluslararasi Hukuk ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü marifetiyle ABD ve Ingiltere yetkili adli makamlari nezdinde yapilan iade süreçlerinin ikmal edilmedigi de tutanaga geçirilirken, Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör Suçlari Bürosu'nun 25 Mayis 2021 tarihli sorusturma yazisi ekinde, sanik Cosgun Çakar'a ait ByLock kimlik tespit, degerlendirme tutanaginin gönderildigi bildirildi.

Esasa iliskin görüsü sorulan cumhuriyet savcisi, firari saniklarin yasadaki "kaçak" tanimina uyduklarini belirterek, saniklarin kaçakligina hükmedilmesi ve haklarinda el koyma karari verilmesini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, saniklarin yakalama emirlerinin devamina ve infazlarinin beklenmesine hükmetti.

Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan ve Halil Ibrahim Koca ile ilgili Adalet Bakanligi Uluslararasi Hukuk ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü marifetiyle ABD ve Ingiltere yetkili adli makamlari nezdinde yapilan iade süreçlerinin beklenilmesini de karara baglayan heyet, savciligin saniklarin "kaçak" sayilma ve el koyma karari verilmesi talepleriyle ilgili de durusma tarihi teblig edilen saniklarin avukatlarinin beyanlarinin, bir sonraki durusmada alinmasina yönelik hüküm kurdu.

Heyet durusmayi 24 Haziran'a erteledi.

- Davanin geçmisi

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine iliskin FETÖ elebasi Fetullah Gülen, eski savci Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarinda bulundugu 6'si tutuklu, 13'ü firari 76 sanigin yargilandigi davayi 26 Mart 2021'de karara baglamisti.

Tutuklu saniklar eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yilmazer "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasina, tutuklu sanik eski subay Muharrem Demirkale "Anayasa'yi ihlal" ve "kasten öldürmeye yardim" suçlarindan 2 kez müebbet hapisle cezalandirilmisti.

Heyet, tutuklu saniklar Okan Simsek ve Veysal Sahin'i "kasten öldürme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarindan 28 yil dörder ay, tutuklu sanik Ercan Gün'ü, "FETÖ silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yil hapis cezasina mahkum ederken, 26 saniga 3 yil 4 ay ile agirlastirilmis müebbet arasinda degisen sürelerde hapis cezalari vermisti.

Firari saniklar Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanli, Cosgun Çakar, Halil Ibrahim Koca, Mehmet Akif Yilmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartin, Serkan Sahan, Yilmaz Angin, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz'ün dosyasi ise ayrilmis ve baska bir esasa kaydedilmisti.
Kaynak: AA