Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanligi'ndan Castrol'e Ödül

Castrol, karbon-nötr motor yagi ürünleri ile 7 Haziran’da, 4’üncü Türkiye Enerji ve Dogal Kaynaklar Zirvesi’nde gerçeklesen ‘Enerjimiz Gelecegimiz Ödülleri’nde sürdürülebilirlik alanindaki çalismalariyla ödüllendirildi.



Ana temasini ‘Sürdürülebilir Enerji’ konusunun olusturdugu ve bu yil 2’ncisi düzenlenen Enerjimiz Gelecegimiz Ödülleri’ne, 2014 yilindan bu yana portföyündeki ‘Dünyanin ilk karbon-nötr motor yagi’ oldugu belirtilen ürünleri ile katilan Castrol, bu alandaki çalismalariyla ödüllendirildi. Verilen bilgiye göre, enerji sirketlerinin, son üç yil içinde gerçeklestirdikleri sürdürülebilirlik temali projeler ile katildiklari ödül programinda basvurular; etki alani, sagladigi fayda ve gelecege yönelik yansimalari açisindan degerlendirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi yetkililerinden olusan bir jüri tarafindan degerlendirilmeye alinan projeler; iklim degisikligi ve çevre, sürdürülebilir finansman, dijitallesme ve yenilikçilik, enerji verimliligi, yatirim ve toplumsal fayda alanlarinda yaristi.

“Düsük karbonlu bir gelecege ve sürdürülebilirlige odaklandigimiz bir dönemde bu ödül büyük önem tasiyor”

Ödül töreninde ödülü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in elinden alan bp Türkiye Ülke Baskani Tümkan Isiltan, bp’nin teknolojiye dayali yenilikçi yaklasimini madeni yag alaninda ortaya koyan markanin, sürdürülebilirlik faaliyetlerinin gelecek için önemine isaret ederek, “Düsük karbonlu bir gelecege ve sürdürülebilirlige odaklandigimiz bir dönemde bu ödül büyük önem tasiyor. Çalismalarimizi ödüllendirerek, sürdürülebilir enerji alanindaki degisimi tesvik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’na tesekkürlerimi sunuyorum. Tüm operasyonlarimizda düsük karbonlu faaliyetlere yapilan yatirimlari artirdigimiz ve emisyon azaltimi hedefimize dogru hizli adimlarla ilerledigimiz bu süreçte markamizin ‘Dünyanin ilk karbon nötr motor yagi’ ürünleri ile aldigimiz ödül, vizyonumuzu ortaya koymak adina çok önemli bir örnek teskil ediyor. Enerjiden ulasima, tekstilden otomotive kadar birçok farkli sektörün karbon ayak izini azaltmak için genis kapsamli önlemler aldigini biliyoruz ve biz de üzerimize düsen görevi yenilikçi teknolojimizden faydalanarak gezegenimizin karbon yükünü azaltarak gerçeklestiriyoruz. Markamizin çevreye duyarli ürünleri ile sürdürülebilir bir gelecegi mümkün kilmak adina çalismalarimizi sürdürecegiz” dedi.



“Sürdürülebilirlik adina attigimiz adimlarla madeni yag sektörüne öncülük etmek, aldigimiz ödüller kadar degerli”

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal, konu ile ilgili söyle konustu: “Sirket olarak, ‘Dünyanin ilk karbon nötr motor yagi’ Castrol Professional Serisi’ni 2014 yilinda madeni yag pazarina sundugumuzda, sektörde milyonlarca müsterisine karbon emisyonlarini dengeleme firsati sunan ilk marka olmustuk. Bugün aldigimiz ödül ile sürdürülebilirlik alaninda, sektöre öncülük etmenin ve bunun da ödüllendirilmesinin hakli gururunu yasiyoruz. Sürdürülebilirlik adina attigimiz adimlarla madeni yag sektörüne öncülük etmek, aldigimiz ödüller kadar degerli. Sürece katki saglayan tüm çalisma arkadaslarimi bu ödülden dolayi gönülden tebrik ediyorum” dedi.



Dünya Sürdürülebilir Kalkinma Is Konseyi’nden tescilli

Verilen bilgiye göre markanin, Türkiye’deki tüketicilerin de kullanimina sundugu karbon-nötr madeni yaglari, her 1 litre madeni yag kullanimina karsilik yaklasik 2 kilogram karbondioksiti dengeleyerek karbon ayak izini nötr hale getiriyor. Castrol ürünlerinin karbon ayak izi, Dünya Sürdürülebilir Kalkinma Is Konseyi tarafindan gelistirilen Sera Gazi Protokolü’ne göre degerlendirilerek ürünlerin tamami, bir ürün yasam döngüsünde karbon ayak izinin ölçülmesi ve yönetilmesini saglayan BSI PAS2060 standardina göre karbon nötr olarak sertifikalandiriliyor.

Düsük karbonlu bir gelecek için; 2014 yilinda araç üreticileri ile ortak vizyon paylasilarak yetkili servislere özel sunulan ‘Dünyanin ilk karbon nötr motor yagi’ sertifikali markanin Professional serisiyle ilk karbon nötr madeni yag portföyü olusturulmaya baslandi. 2017 itibariyla bu portföye ‘Dünyanin ilk karbon nötr agir vasita motor yagi’ markasi oldugu belirtilen Castrol VECTON ve sonrasinda endüstriyel madeni yaglar grubundan tam sentetik disli yagi Castrol OPTIGEAR katildi.



Projenin baslangicindan bu yana, toplamda 127 bin ton karbondioksit nötrlendi. Bu miktar, her yil ortalama 25 bin ton karbondioksitin nötrlenmesi anlamina geliyor.

Markanin projesi ile her yil dengelenen karbondioksit miktari yaklasik 4.2 milyon kozalakli agacin absorbe ettigi karbondioksit miktarina veya benzer bir hesaplama ile 320 bin metrekare yagmur ormaninin absorbe ettigi karbondioksit miktarina esittir.
Kaynak: İHA