'Dini Duygularin Istismari Suretiyle Dolandiricilik' Davasinda Saniga 9 Yil 3 Aya Kadar Hapis Istemi

"Dini inanç ve duygulari istismar ederek dolandiricilik" yaptigi iddia edilen Burhan Dalgali'nin yargilandigi davada mütalaasini açiklayan savcilik sanigin, "Zincirleme olarak dini inanç ve duygularinin istismari suretiyle dolandiricilik" ve "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarliklar ile Birtakim Unvanlarin Men ve Ilgasina Dair Kanun'a muhalefet" suçlarindan 1 yil 10 aydan 9 yil 3 aya kadar hapisle cezalandirilmasini istedi.

Bakirköy 23. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, tutuksuz sanik Burhan Dalgali'nin avukati katildi. Tutuksuz sanik Dalgali ile müsteki ise durusmaya katilmadi.

Durusmada esas hakkindaki görüsünü açiklayan cumhuriyet savcisi, sanigin "Ilahiyatçi ögretmen el Ensari" ismini kullanarak kendisini çevreye tanittigini belirterek, sosyal medyada da bu ismi kullanan sanigin birtakim dini kisveler kullanarak kendisine itibar edilmesini sagladigini aktardi.

Müsteki Ebubekir B. ve Sema Nur B'nin dini nikahlarinin düstügünü sanmalari üzerine müracaat ettikleri sanigin, müsteki ve esine dini nikahlarinin düsmedigi konusunda telkinlerde bulanarak ikna ettigine yer verilen mütalaada, sanigin bu konusma karsiliginda toplam 3 bin 200 lira para talep ettigi kaydedildi.

Mütalaada, sanigin esiyle bas basa görüsmek istedigi müstekinin bu durumu kabul etmedigi belirtilerek, sanigin 3 bin 200 lira para alarak menfaat sagladigi ifade edildi.

Sanik Dalgali'nin açik kimligi tespit edilemeyen bir kadinin soyunmasini saglayarak vücudunun çesitli yerlerine yaninda götürdügü kitap ve defter türünde yazili evraka bakip birtakim yazilar yazdigi anlatilan mütalaada, sanigin sonrasinda kadinla cinsel iliskiye girdigi bildirildi.

Mütalaada, sanik Dalgali'nin "Zincirleme olarak dini inanç ve duygularinin istismari suretiyle dolandiricilik" ve "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarliklar ile Birtakim Unvanlarin Men ve Ilgasina Dair Kanun'a muhalefet" suçlarindan 1 yil 10 aydan 9 yil 3 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi istendi.

Sanik Dalgali'nin avukati, mütalaaya karsi beyanda bulunmak için süre istedi.

Mahkeme heyeti, sanik avukatina süre vererek, durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, müsteki Ebubekir B'nin esi Sema Nur B. ile sorunlar yasadigi, bir tartisma üzerine de esine 3 defa "bos ol" dedigi belirtilerek, "dini nikah tazelemek" isteyen müstekinin sanik Burhan Dalgali'yi çagirdigi anlatilmisti.

Müstekilerin evine giden sanigin, "Böyle nikah düsmez. Siz tövbe edin. Sizin nikahiniz düsmedi." dedigi aktarilan iddianamede, sanigin nasihat ve telkinleri karsiliginda müstekilerin her birinden 1600 lira olmak üzere toplamda 3 bin 200 lira aldigi kaydedilmisti.

Sanik Dalgali'nin Ebubekir B.'ye "Ayri odaniz var mi? Esinle bas basa görüsmemiz lazim." dedigi ifade edilen iddianamede, müstekilerin ayri odalarinin olmadigini söylemesi üzerine sanik Dalgali'nin çiftin evinden ayrildigi aktarilmisti.

Dalgali'nin çevresindekilerin kendisine itibar edilmesi için birtakim dini kisveleri kullandigi belirtilen iddianamede, sanik hakkinda "dini inanç ve duygularinin istismari suretiyle dolandiricilik" ve "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarliklar ile Birtakim Unvanlarin Men ve Ilgasina Dair Kanun'a muhalefet" suçlarindan 2 yildan 7 yil 3 aya kadar hapis cezasi istenmisti.

Kaynak: AA