'Çiftlik Bank' Davasinda 4 Firari Sanik Hakkindaki Yakalama Kararlarinin Devamina Hükmedildi

Mahkeme heyeti, firari sanik Cengiz Samur'un avukatinin, Amerika'da bulunan müvekkilinin istinabe yoluyla dinlenmesi talebini de reddetti.

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu Mehmet Aydin ile yöneticilerinin de aralarinda bulundugu 4'ü firari 20 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, saniklar katilmazken avukatlari hazir bulundu.

Durusmada söz alan firari sanik Cengiz Samur'un avukati Behlül Kiroglu, Amerika'da bulunan müvekkilinin istinabe yoluyla dinlenmesini talep etti.

Saniklar Hakki Cangül ile Faruk Cangül'ün avukati Idris Efendioglu da müvekkillerinin banka hesabina konulan tedbirin, banka kredisini ödemek amaciyla kaldirilmasini istedi.

Söz verilen diger sanik avukatlari da eksik hususlarin giderilmesini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, davanin firari saniklari Mehmet Aydin, Fatih Aydin, Osman Kaya ve Cengiz Samur hakkindaki yakalama kararlarinin infazinin beklenmesine karar verdi.

Bir kisim saniklar hakkindaki "yurt disina çikis yasagi" seklinde verilen adli kontrol kararinin devamina hükmeden heyet, Amerika'da bulunan firari sanik Cengiz Samur'un istinabe yoluyla dinlenmesi talebini de reddetti.

Heyet, sanik avukatlarinin banka hesaplari üzerindeki tedbirlerin kaldirilmasina yönelik talepleri de reddederek, durusmayi eylül ayina erteledi.

- Iddianameden

Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 4'ü firari 48 saniktan 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin de örgüte yardim eden konumunda oldugu belirtiliyor.

Iddianamede, 3 bin 762 kisi de "müsteki" olarak yer aliyor.

Aralarinda firari Mehmet Aydin'in da bulundugu 18 örgüt yöneticisi hakkinda "suç islemek amaciyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikiser yildan altisar yila, "bilisim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandiricilik" suçundan 3 bin 762 kez üçer yildan onar yila, "ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yildan onar yila, "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçundan da altisar yildan on dörder yila kadar hapis cezasi isteniyor.

Iddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580 yildan 75 bin 260 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Iddianamede, 23 sanigin "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan dörder yildan onar yila kadar, 7 sanigin "suç islemek amaciyla kurulan örgüte yardim etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan dörder yildan onar yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Öte yandan Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesi, davanin 17 Mart 2020'de görülen celsesinde 48 saniktan 28'inin dosyasinin davanin niteligi dikkate alinarak bu dosyadan ayrilmasina ve ayri bir esasa kayit edilmesine karar vermisti.

Mahkeme heyeti, ayri esas üzerinden görülen davada, 28 sanigin üzerine atili suçlamalarin yasal unsurlarinin olusmadigi gerekçesiyle beraatlerine hükmetmisti.
Kaynak: AA