Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum 'Müsilaj Temizligi Seferberligi' Programinda Konustu Açiklamasi

'2021 yili sonuna kadar da Marmara Denizi'nin tamamini 'Koruma Alani' ilan edecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin onayina insallah sunacagiz' 'Bugün baliklarimizi, tüm deniz canlilarimizi, bütün ekolojik yasami tehdit eden, müsilaj problemini ortadan kaldirmak için, Türkiye'nin en büyük, en kapsamli deniz temizligi seferberligini, hareketini hep birlikte baslatiyoruz' 'Bugün de milli bir mesele olan bu güzel seferberligimizle insallah Marmara Denizi'mizi en hizli sekilde temizleyecek, en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavusturacagiz' 'Istanbul'un fethinin sahidi olmus, Çanakkale ve Istanbul Bogazi'ni beslemis, Mavi Vatan'in kolyesi, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'nin küçük kardesi Marmara Denizi'mizi kurtaracagiz, Marmara Denizi'ni kaderine terk etmeyecegiz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük, en kapsamli deniz temizligi seferberligini baslattiklarini belirterek, "2021 yili sonuna kadar da Marmara Denizi'nin tamamini 'Koruma Alani' ilan edecegiz." dedi.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca ilgili bakanlik, valilik ve belediyelere gönderilen "Marmara Denizi Koruma Eylem Plani"nin uygulanmasina iliskin genelge dogrultusunda Marmara'ya kiyisi olan kentlerde es zamanli gerçeklestirilecek en büyük deniz temizligi seferberligi, Bakan Kurum'un da katildigi törenle basladi.

"Marmara hepimizin" sloganiyla Caddebostan sahilinde düzenlenen törende konusan Bakan Kurum, Marmara Denizi'ne kiyisi olan 7 ilde, yaklasik 25 milyon vatandasi dogrudan ilgilendiren müsilaj sorununa karsi tek yürek olmak için burada olduklarini söyledi.

Marmara'nin dünyanin göz bebegi oldugunu belirten Kurum, "Bugün hep birlikte tek yürek, tek ses olduk, hep birlikte 'Marmara hepimizin' diyoruz. Bu çerçevede bugün baliklarimizi, tüm deniz canlilarimizi, bütün ekolojik yasami tehdit eden, müsilaj problemini ortadan kaldirmak için, Türkiye'nin en büyük, en kapsamli deniz temizligi seferberligini, hareketini hep birlikte baslatiyoruz." dedi.

Dünyanin son 200 yilda, insanlik tarihi boyunca görülmemis olaylara, büyük degisimlere sahitlik ettigine deginen Kurum, bu degisimlerin basinda da 90'li yillarla tirmanan küresel iklim krizinin geldigini anlatti. Tüm dünyanin bugün küresel iklim degisikliginin getirdigi sorunlarla karsi karsiya oldugunu ifade eden Kurum, söyle konustu:

"Dogamiz, çevremiz, denizlerimiz, tüm dogal yasam alanlarimiz bizi adeta yardima çagiriyor. Bize düsen mesuliyet, son derece açik ve nettir. Insanlik olarak dogadan aldigimiz borcu, dogamiza geri ödemek zorundayiz. Bu küresel krize, afetlere ve deniz kirliligine karsi bir seferberlik ruhuyla hareket etmek durumundayiz. Çevre yatirimlarimizla yesil projelerimizle çevre koruma tesislerimizle çocuklarimiza güzel bir dünya birakmak, güzel bir ülke birakmak ve bugün tüm sehirlerimizde milletimizi bu anlamda heyecanlandiran, hakikaten iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda yaptigimiz birçok yatirimimiz var, iste millet bahçelerinden doga koruma projelerine, yine Sayin Emine Erdogan hanimefendinin himayelerinde yürüttügümüz Sifir Atik Projesi ve Sifir Atik Mavi hareketinden modern atik su aritma tesislerine, bisiklet yollarindan ekolojik koridorlara kadar on binlerce yeni çevre yatirimini gelistiriyor, milletimizin ve dogamizin emrine sunuyoruz. Bu kararlilikla bu azimle insallah Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde bu yatirimlari yapmaya devam edecegiz."

- "Süreci titizlikle takip ettik"

Bakan Murat Kurum, Marmara Denizi'nde gerçeklestirilecek temizligi "Milli bir mesele" olarak nitelendirerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iste bugün de milli bir mesele olan bu güzel seferberligimizle insallah Marmara Denizi'mizi en hizli sekilde temizleyecek, en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavusturacagiz. Müsilaj sorununun çiktigi ilk andan itibaren süreci titizlikle takip ettik. 300 uzman ekibimizle 91 izleme noktasi belirledik ve bu izleme noktalarinda hem karada hem denizde tüm atik su ve kati atik tesislerinde, kirlilik alanlarinda toplamda 430 denetim yaptik. ODTÜ Bilim Gemimizle suyun altinda ve üstünde 100 farkli noktadan numuneler aldik. Sayisi gerçekten belki de son yillarda ender gördügümüz 700'ü asan bilim insanimiz, kurum temsilcilerimiz, belediyelerimizin temsilcisi, sivil toplum kuruluslarimiz, yine bu konuya iliskin görüsleri, fikirleri olan, her türlü vatandasimizin içinde oldugu çok genis katilimli çalistayimizi gerçeklestirdik."

Kocaeli Büyüksehir Belediyesinin öncülügünde, Marmara Belediyeler Birliginin ev sahipligindeki çalistayda 7 ilin valileri ve belediye baskanlariyla son toplantilarini yaptiklarini belirten Kurum, burada koruma eylem planinin üzerinden geçtiklerini anlatti.

Bakan Kurum, çalistay sonunda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari, Haliç, Marmara ve Bogaz'daki koruma ve temizleme tecrübesiyle 22 maddeden olusan koruma eylem planina iliskin nihai kararlari aldiklarini bildirdi.

Deniz temizligine iliskin genelgeyi de Marmara Bölgesi'ndeki 7 valilik ve belediyelere gönderdiklerine deginen Kurum, söyle konustu:

"Marmara Denizi için Koordinasyon ve Bilim Kurulumuzu da insallah bu hafta olusturacagiz. Bakanligimiz bünyesinde yine Marmara Belediyeler Birligimiz bünyesinde bilim ve teknik kurulumuz olacak. Bu süreci illerde valilerimiz, belediyelerimizle birlikte, bilim insanlarimizla üniversitelerimizle sivil toplum örgütlerimizle sanatçilarimizla sporcularimizla bilhassa tüm vatandaslarimizla birlikte ortak bir akilla yönetecegiz. Yine, Stratejik Eylem Plani hazirlayacagiz. Aslinda bu eylem planimiz da hazirlandi ancak belediyelerimizin görüslerine sunacagiz ve çok kisa zamanda Marmara'ya iliskin stratejik eylem planini onaylamak suretiyle de bu eylem plani çerçevesinde illerde valiliklerimizin koordinasyonunda sürecimizi yürütecegiz. 2021 yili sonuna kadar da Marmara Denizi'nin tamamini 'Koruma Alani' ilan edecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin onayina insallah sunacagiz. Tüm bilimsel çalismalarla birlikte artik Marmara Denizi'nde o koruma eylem plani, koruma alani çerçevesinde adimlar atilacak. Hem tarim hem sanayiden kaynakli kirliligi de o anlamda durduracagiz."

- "Müsilajdan etkilenen balikçilara destek verilecek"

Atik su aritma sistemlerini en ileri teknolojiye tasiyarak, deniz suyu kalitesini yükselteceklerini de vurgulayan Bakan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tarim Bakanimiz dün açikladilar, Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla balikçilarimiza bu noktada her türlü destek verilecek, müsilajdan etkilenen tüm balikçilarimiz Tarim Bakanligimizin destekleriyle insallah bu süreci daha hasarsiz atlatacaklar. Yine buradaki kaçak balikçiliga geçit verilmeyecek ve Marmara'daki bütün hayalet aglarin toplanma sürecini baslatacagiz. Marmara'yi kurtarmakta kararliyiz ve insallah hep birlikte kurtaracagiz."

Bugün 15 bölgede hem karadan hem denizden temizlik çalismasina es zamanli baslandigini anlatan Bakan Kurum, 25 deniz yüzeyi temizleme teknesi, kirliligin dagilmasini önlemek için bariyer serme teknesinin faaliyette oldugunu kaydetti. Bu teknelerle müsilajin alandan toplandigini ve 18 de destek botu kullanildigini belirten Kurum, toplanan tüm atiklarin sizdirmasiz kamyonlarla belediyelerin bertaraf tesislerine gönderilecegini bildirdi.

Tüm operasyon boyunca bin kisilik ekibin sahada çalisacagini kaydeden Bakan Kurum, "Hem deniz suyu hem de müsilaj numunelerini, bilimsel olarak incelenmesi için TÜBITAK'a gönderdik. Farkli noktalardan yeni numunelerimizi de alip göndermeye devam edecegiz." dedi.

Alinan tüm kararlar, yapilan çalismalar, illerin su kalitesi gibi bilgilerin kurduklari www.marmarahepimizin.com adli adrese yüklenecegini açiklayan Kurum, "Hepsi seffaf bir sekilde vatandaslarimizla paylasilacak. Yaklasik 2 aydir çesitli araliklarla basladigimiz bu büyük operasyonu 7 gün 24 saat araliksiz sürdürecegiz. Marmara'ya kiyisi olan 7 ilimiz ve ilçelerimizle ayni anda, Türkiye'nin en büyük en kapsamli deniz temizligi seferberligi hareketini baslatiyoruz." ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, sözlerini söyle tamamladi:

"12 bin yildir sirtinda uzak diyarlardan gelen nice gemilere ev sahipligi yapan, 'Vira bismillah' diyerek denize açilan heyamola sesleriyle yelken açanlara gögsünden tonlarca rizik çikarmis, milyonlarca insana ekmek, milyonlarcasina is sunmus, usanmamis, Adalar'i gögsünde saklamis, sevenleri bulusturmus, sairlerin, seyyahlarin ilham kaynagi olmus, Istanbul'un fethinin sahidi olmus, Çanakkale ve Istanbul Bogazi'ni beslemis, Mavi Vatan'in kolyesi, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'nin küçük kardesi Marmara Denizi'mizi kurtaracagiz, Marmara Denizi'ni kaderine terk etmeyecegiz."

- Temizlik yapilan noktalarla canli baglanti gerçeklestirildi

Konusmalarin ardindan Bakan Kurum ve protokol üyeleri Caddebostan sahilinden seferberlik kapsaminda temizlik çalismasinin yapildigi kentlerle canli baglantilar gerçeklestirdi. Kurum, Bursa, Kocaeli ve Pendik ile yapilan baglantilarda çalismalar hakkinda bilgi aldi, temizlik seferberliginin hayirli olmasi dileginde bulundu.

Pendik Kaymakami Hülya Kaya, hep birlikte güzel bir ise basladiklarini belirterek, "100 kisilik ekibimizle Marmara Denizi'mizin eski güzelligine kavusmasi için elimizden gelen gayreti göstermeye basladik. Bu coskuyu sizinle paylasmanin mutlulugunu yasiyoruz." dedi.

Pendik Belediye Baskani Ahmet Cin de Pendik sahilini müsilajdan kurtarmayi temenni ederek, kampanyayi baslattiklari için Bakan Kurum'a tesekkür etti.

Bakan Kurum ve beraberindekiler, daha sonra Caddebostan sahilinden teknelerle denize açilarak, müsilaj temizlik çalismalarini yerinde denetledi.

Törene, Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Marmara Belediyeler Birligi Baskani Tahir Büyükakin, IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Kadiköy Kaymakami Mustafa Özarslan, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu, AK Parti Istanbul Il Baskani Osman Nuri Kabaktepe'nin yani sira bazi oyuncular, sporcular ve televizyon dünyasindan ünlü isimler de katildi.

- Genelge

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un imzasiyla ilgili bakanlik, valilik ve belediyelere "Marmara Denizi Koruma Eylem Plani"nin uygulanmasina iliskin genelge gönderilmisti. Genelgede, Marmara Denizi'nde son günlerde sicaklik, deniz suyundaki duraganlik ve azot-fosfor bolluguna bagli ortaya çikan ve dogal yasami etkileyen afet niteliginde müsilaj kirliliginin görülmeye baslandigi animsatilmisti.

Genelgede, Marmara Denizi'ne kiyisi olan valiliklerin koordinasyonunda Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Saglik Bakanligi tüm merkez, bagli ve tasra teskilatlari, büyüksehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri ve kati atik belediye birlikleri, sivil toplum kuruluslari basta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluslarca bu çalismanin baslatilmasi ve tamamlanincaya kadar koordineli sekilde yürütülmesi gerektigi vurgulanmisti.

Tüm çalismalarin izlenmesi, kontrolü ve denetiminin Bakanlikça yürütüleceginin belirtildigi genelgede, bu kapsamda Bakan Yardimcisi baskanliginda Istanbul'da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi olusturulacagi da ifade edilmisti.

Kaynak: AA