'Bosna Kasabi' Lakapli Mladic'in Temyize Götürdügü Müebbet Hapis Cezasi Onandi

Hollanda’nin Lahey kentinden yer alan Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi’nda (IRMCT) görülen temyiz mahkemesinde “Bosna Kasabi” lakapli Ratka Mladic’in ömür boyu hapis cezasi onandi.

'Bosna Kasabi' Lakapli Mladic'in Temyize Götürdügü Müebbet Hapis Cezasi Onandi


Eski Sirp komutan “Bosna Kasabi” lakapli Ratka Mladic, Hollanda’nin Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesin’de (ICTY) 22 Kasim 2017’de hakkinda hazirlanan iddianamedeki 11 suçun 10’undan suçlu bulanarak, müebbet hapis cezasina çarptirilmisti. ICTY’nin 2017 yilinda hakkinda verdigi ömür boyu hapis cezasina itiraz eden Mladic, adil yargilanmadigini ve hakimlerin yargilamada hata yaptigi öne sürerek, yeniden yargilanma ya da beraatini talep etmisti. Mladic’in itirazini kabul edilmesinin ardindan Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi’nda (IRMCT) Agustos 2020’de baslamisti. IRMCT’nin bugün karara vardigi durusmada, Mladic, ilk kararda oldugu gibi yeniden 11 suçlamanin 10’ununda suçlu bulunarak, hakkindaki müebbet hapis cezasi onandi. Mahkeme, Mladic’i 1995 yilinda Srebrenitsa soykiriminin yani sira insanliga karsi suç islemek, savas kanun ve geleneklerini ihlal etmek suçlarindan yeniden suçlu bulurken, “Foca, Vlasenica, Kljuc, Sanski Most, Kotor Varos ve Prijedor” sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" isledigi yönündeki maddeden suçlu bulmadi.

Saraybosnalilar durusmayi canli olarak takip etti

Saraybosnalilar mahkemenin karar durusmasinin, Saraybosna Belediye binasindaki eski Ulusal Kütüphanede canli olarak takip ederken, kararin açiklanmasinin ardindan kurbanlarin aileleri degerlendirmede bulundu. “Savas Kurbani Kadinlar” organizasyonundan Bakira Haseçiç yaptigi açiklamada, “Tabii ki üzgünüz ama en azindan dünyaya suçlunun kim oldugunu göstermis olduk. Tam adalet degil, benim Prijedorum hakkini alamadi” dedi.



“Burada cezasini alan kisi hala Sirbistan’da bir kahraman gibi karsilaniyor”

Eski Saraybosna Belediye Baskani Ivo Komsiç ise yaptigi açiklamada, “Eski mahkemelerde Ratko Mladici gördük, gururluydu. Mesajlar verip el salliyordu. Bu mahkemede asil halini görmüs olduk. Mahkemenin sonucu gayet açiktir ama bir problemimiz kaldi. Burada cezasini alan kisi hala Sirbistan’da bir kahraman gibi karsilaniyor ve öyle muamele görüyor” ifadelerini kullandi.

ABD Baskani Joe Biden, Sali günü BM mahkemesinin Bosnali Sirp ordu komutani Ratko Mladic’in 1995 Srebrenica katliaminda soykirimdan ömür boyu hapis cezasina çarptirilmasinin "tarihi" onayini memnuniyetle karsiladi.

Biden’dan açiklama

ABD Baskani Joe Biden IRMCT’nin Mladiç hakkinda verdigi karari degerlendirerek, "Bu tarihi karar, korkunç suçlar isleyenlerden hesap sorulacagini gösteriyor" ifadelerini kullanarak, "Bu, dünyanin herhangi bir yerinde gelecekteki vahsetleri önlemek için ortak kararliligimizi güçlendiriyor" dedi.

Biden, "Bugün düsüncelerim, Mladiç’in vahsetinin birçok kurbaninin hayatta kalan tüm aileleriyle birlikte. Ölümlerin trajedisini asla silemeyiz, ancak umarim bugünkü yargi, yas tutan herkese biraz teselli saglar" ifadelerini kullandi.

AB’den karar için “önemli bir adim” degerlendirmesi

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, “Uluslararasi mahkemenin Ratko Mladic aleyhindeki davasinda verdigi nihai karar, magdurlara adalet saglanmasi adina bir diger önemli adimdir. Hepimizin aci dolu geçmisi geride birakmamiza ve gelecegi ilk siraya koymamiza yardimci olacak” dedi.



“Cezasizlik söz konusu olamaz”

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise yaptigi yazili açiklamada, “Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi (IRMCT) tarafindan Ratko Mladic davasinda verilen nihai karar, Avrupa’nin yakin tarihinde Bosna-Hersek’te gerçeklesen soykirim da dahil olmak üzere savas suçlariyla ilgili önemli bir davayi sona erdiriyor” ifadelerini kullandi.

“Hayatini kaybedenleri aniyor, sevenleri ve hayatta kalanlarla birlikte bassagligi diliyoruz. Bu yargi, aci çeken herkesin iyilesmesine katkida bulunacaktir” diyen Borell, “AB, Bosna-Hersek ve Bati Balkanlar’daki tüm siyasi aktörlerin uluslararasi mahkemelerle tam isbirligi göstermelerini, kararlarina saygi duymalarini ve bagimsizliklarini ve tarafsizliklarini kabul etmelerini beklemektedir” ifadelerini kullandi.

Borell, “Soykirim inkari, revizyonizm ve savas suçlularinin yüceltilmesi, en temel Avrupa degerleriyle çelismektedir. Bugünkü karar, gerçekler isiginda, Bosna-Hersek ve bölgedeki liderler için, kurbanlari onurlandirmada yol göstermeleri ve savasin miraslarini asmak ve kalici barisi insa etmek için uzlasmaya elverisli bir ortami tesvik etmeleri için bir firsattir” dedi.



“Bosna ve Hersek’teki ve komsu ülkelerdeki uluslararasi ve yerel mahkemeler, tüm savas suçlari, insanliga karsi suçlar ve soykirim magdurlari ve aile üyeleri için adalet saglama misyonlarini sürdürmelidir” ifadelerini kullanan Borell, “Cezasizlik söz konusu olamaz” dedi.



Mladic, 1992’de Bosna Hersek’te kurulan Sirp Cumhuriyeti Ordusunda komutan olarak görev yapti. Bosna Savasi’nda (1992-1995) Sirp askerlerinin komutanligini yapan Mladic, 1995’te hakkinda hazirlanan iddianame nedeniyle 16 yil saklanmasinin ardindan 26 Mayis 2011’de Sirbistan’da bir köyde yakalanmisti. 1992-1995 yillari arasinda Bosna Savasi’nda 100 binden fazla kisi hayatini kaybederken, 2 milyondan fazla kisi de evlerini terk etmek zorunda kalmisti.
Kaynak: İHA