Blinken, Nükleer Anlasmaya Dönülse Bile Iran'a Yönelik Yüzlerce Yaptirimin Yürürlükte Kalacagini Söyledi

WASHINGTON – ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Iran nükleer anlasmasina dönülmesi durumunda bazi yaptirimlarin kaldirilmasindan sonra bile ülkesinin Tahran yönetimine uyguladigi yüzlerce yaptirimin yürürlükte kalacagini söyledi.

Disisleri Bakanliginin 2021 mali yili bütçesine iliskin Senato Dis Iliskiler Komitesinde degerlendirmelerde bulunan Blinken, 2015'te imzalanan ve Ortak Kapsamli Eylem Plani (OKEP) olarak adlandirilan Iran nükleer anlasmasina karsilikli yeniden dönme konusunda Iran ile yaptiklari dolayli görüsmelerin sürdügünü kaydetti.

Blinken, "Su asamada Iran'in yeniden anlasmaya dönmek için yapilmasi gerekenleri yapmaya istekli ve kabiliyetli olup olmadigini bilmiyoruz. Yani bunun gerçeklesip gerçeklesmeyecegini görecegiz." dedi.

Iki tarafin yeniden anlasmaya dönmesiyle ABD'nin anlasma kapsamina giren yaptirimlari kaldiracagini belirten Blinken, Iran'in "bölgedeki kötü niyetli faaliyetleriyle" mücadele etmek üzere getirilen yaptirimlarin kaldirilmayacagini söyledi.

Blinken, "OKEP'e dönmesi durumunda bile (Eski ABD Baskani) Trump yönetimi tarafindan uygulanan yaptirimlar da dahil olmak üzere yüzlerce yaptirim yürürlükte kalmaya devam edecek. Bunlar, Iran'in davranisi degismedikçe yürürlükte kalacaklar." ifadelerini kullandi.

- Afganistan’da ABD ordusu ile çalisanlara özel vize konusunda çalismalar devam ediyor

ABD Afganistan'daki askerlerini geri çekmeye devam ederken 20 yillik isgal süresince Amerikan ordusuyla çalisan Afganlarin özel göçmenlik basvurulari Washington'da tartisiliyor. Bu konudaki sorulara yanit veren Bakan Blinken, su bilgileri paylasti:

"Burada bekleyen 18 bin kadar kisi var. Bunlarin yarisi henüz sürecin baslangicinda. Programdan (Özel Vize Programi) faydalanmak istediklerini belirttiler ama gerekli formlari henüz doldurmadilar veya basvuru yapmadilar ama ilgileri oldugunu biliyoruz. Diger 9 bin kisi aktif olarak islem sürecinde. Bunlarin yaklasik yüzde 30'u misyon sefi onayini bekliyor. Misyon sefinin ABD'ye hizmet ederek programa uygun olduklarina dair bir karar vermesi gerekiyor. Diger bir yüzde 20'lik kismin ise aslinda kendi baslarina basvurduklari normal göçmenlik islemleri sürüyor."

ABD'nin yillik yaklasik 26 bin Özel Göçmen Vizesi kotasi olduguna dikkati çeken Blinken, "Bu kotanin 15 binini kullandik. Yani yaklasik 11 bin vize kaldi. Ve siradaki tüm 18 bin kisiyi almamiz için ek 8 bin vize kotasi istiyoruz çünkü kadin liderler, sivil toplum liderleri var." diye konustu.

- Kuzey Akim-2'nin B boru hattinin tamamlanmasini durdurmak için ABD’nin yapabilecegi bir sey yok

Rusya'nin Avrupa’ya enerji transferinde önemli bir rol oynayacak olan Kuzey Akim-2 boru hatti projesine iliskin degerlendirmelerde de bulunan Blinken, boru hattinin insasinin artik bitirilme sürecinde olduguna dikkati çekti.

Blinken, bundan sonraki konunun Ukrayna'nin menfaatlerini korumak için yapilabilecekler üzerine odaklanmak oldugunu ifade etti.

Boru hattinin faaliyete geçmesi durumunda, yaptirimlar dolayisiyla Almanya-ABD iliskilerinin zedelenecegine ve Berlin yönetiminin ABD ile çalismasi konusundaki avantajinin ortadan kalkacagina isaret eden Blinken, Alman yönetimi ile bu konuda yakin çalistiklarini ve Berlin'den somut adimlar atmasini beklediklerini söyledi.

Blinken, "Boru hattinin B kolu ya bitti ya da bitmek üzeredir ve bunun tamamlanmasini durdurmak için bu süreçte atabilecegimiz herhangi bir adim yok. Ancak fiziksel olarak tamamlanmasi ile faaliyete geçmesi arasinda fark var. Faaliyete geçerse Avrupalilardan, bu boru hattinda akan gazin kötü sonuçlarini en aza indirmek üzere gerekli adimlari atmalarini isteyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA