Bakan Gül Açiklamasi 'Bu Yasama Döneminde Sivil Anayasa Yapilacaktir, Yeni Sivil Anayasa Ihtiyaçtir'

Adalet Bakani Abdulhamit Gül, “Türk siyaseti sorun çözme yetkisine sahip. Bu yasama döneminde sivil anayasa yapilacaktir. Yeni sivil anayasa ihtiyaçtir” dedi.

Bakan Gül Açiklamasi 'Bu Yasama Döneminde Sivil Anayasa Yapilacaktir, Yeni Sivil Anayasa Ihtiyaçtir'
Bakan Gül, TBMM Kadina Siddetin Sebeplerinin Arastirilmasi Komisyonu’na bilgi vererek, milletvekillerinin sorularini cevapladi. Gül, yeni anayasa ile ilgili soru üzerine, “Türkiye’de anayasayi siyasetçiler yapmadi. Darbe sonrasi yapildi. Bu ayiptir. Uzlasilabilir. Yakin zamanda Hakim ve Savcilar Kurulu seçimlerinde gördük. Türk siyaseti sorun çözme yetkisine sahip. Bu yasama döneminde sivil anayasa yapilacaktir. Yeni sivil anayasa ihtiyaçtir” dedi.

Gül, devam eden kadin davalari ile ilgili olarak, “Hukukçu olarak yürütme görevlisinin yürüyen dava ile telkinde bulunmasi benim devlet inancimda yok. Yürüyen davalara yasama, yürütme müdahale edemez. Bir üst merci hatali karar varsa düzeltecek. Istinaflar ikinci göz olarak geldi. Dosyanin tarafi olmadigim için yorumda bulunmam dogru olmaz. Yargi kararlari ile konussun. Yetkili merci karar versin, yanlis ise temyiz hakki var. Aile Bakanligi davalara müdahil oluyor” ifadelerini kullandi.

Istanbul Sözlesmesi’ne iliskin soru üzerine de Gül, Cumhurbaskani kararnamesiyle sözlesmeden Türkiye’nin çekildigini ve bu konuda kararnamenin ilgili maddesine itiraz edilmedigini ifade etti.

Adalet Bakanligi tarafindan yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Gül, “Ceza infaz kurumlarindan izinli ve firarilerin siddet islemesi konusu ivedi olarak kolluk birimlerine bildirilmektedir. 2019’da nafaka ödemeyen takibi 19 bin 570 dosya açildi. Mali yetersiz kisiler dava masraflarindan muaf tutuluyor. Kadin siddet suçu konusunda görev alacak avukatlara egitim verilmektedir. Iktidarimiz döneminde çocuklara cinsel istismar cezalari artirildi. Adli destek müdürlüklerinde 2021 Nisan itibariyla bilgi ve yönlendirme hizmeti sunuldu. 962 çocuk beyanina cevap verildi” seklinde konustu.

(Ahmet Umur Öztürk/ IHA)
Kaynak: İHA