Avrupa Parlamentosu AB Içinde Seyahate Imkan Verecek Dijital Kovid Sertifikasi'ni Oylayacak

AB Hukuk Komiseri Didier Reynders: 'Sertifika, kisitlamalarin asamali olarak kaldirilmasina da katkida bulunacak'.

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Birligi (AB) içinde seyahat özgürlügünü yeniden tahsis edecek Dijital Kovid Sertifikasi için oy verecek.

AP, Fransa'nin Strazburg kentinde toplandigi ikinci günde, Dijital Kovid Sertifikasi'ni oylayacak. Oylama sonucu yarin açiklanacak.

AB Hukuk Komiseri ve eski Belçika Disisleri Bakani Didier Reynders, TSI 10.00'da baslayan oturumda yaptigi konusmada, "AB'nin üç kurumunun uzlasisi neticesinde AB'de asi olup olmadigi, hastaligi geçirip geçirmedigi ya da test olup olmadigi fark etmeksizin her vatandas, bu sertifikayi alma hakkina sahip olacak." dedi.

Reynders, sertifikanin, AB vatandaslarinin temel haklarindan biri olan seyahat özgürlügünü yasamalarini kolaylastiracagini belirterek "Sertifika, kisitlamalarin asamali olarak kaldirilmasina da katkida bulunacak." degerlendirmesinde bulundu.

Bugünkü oylamanin, önemli bir kilometre tasi olacagini belirten Reynders, 1 milyondan fazla vatandasin sertifikaya sahip oldugunu, gelecek haftalarda bu sayinin hizla artacagini, bu esnada AB'nin veri koruma kurallarinin hassas biçimde uygulanacagini kaydetti.

- Dijital Kovid Sertifikasi

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, 20 Mayis'ta asi sertifikasi konusunda AB Komisyonu, AB Konseyi ve AP arasinda yürütülen müzakerelerin uzlasiyla sonuçlandigini açiklamisti.

Uzlasiya göre, AB üyesi ülkeler, sertifikanin yürürlüge girecegi 1 Temmuz itibariyla ek test veya karantina gibi seyahat kisitlamalarindan kaçinacak. Halk sagliginin korunmasi gibi gerekli durumlarda ise ülkeler ek tedbirler alabilecek. Sertifika ücretsiz olacak, kagit veya dijital sekilde hazirlanacak. Asi sertifikasi, kisilerin Kovid-19 asisi olup olmadigini, olduysa nerede ve hangi asiyi oldugunu gösteren bilgiyi, hastaligi geçirenlerin iyilestigine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Kovid-19 test sonucunu içerecek. Sertifikayla AB'de onayli Kovid-19 asilari olmus kisilere yönelik seyahat kisitlamalari kaldirilabilecek.

AB halihazirda BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmalari tarafindan üretilen asilari onayliyor.
Kaynak: AA