Adalet Bakani Gül, Mecliste, 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele' Sunumu Yapti Açiklamasi (2)

'2020'de mahkemeler tarafindan 244 bin 985 kisi hakkinda önleyici, 7 bin 293 kisi hakkinda koruyucu tedbir karari verilmis. 2021 Mayis sonu itibariyla bu oran; önleyici 105 bin 595, koruyucu tedbir karari 4 bin 211 olmustur' '2002'de erkek cumhuriyet savcisi 3 bin 114, kadin cumhuriyet savcisi 122 idi. Parmakla sayilacak kadar kadin cumhuriyet savcisi vardi. 2021 yilinda, bugün itibariyla kadin cumhuriyet savcisi 1043'e ulasmistir. Artis orani yüzde 755 olmustur' 'Kadina yönelik siddet meselesine biz siyasi bir mesele, parti meselesi olarak bakmiyoruz. Bu konu partiler üstü, siyaset üstü meseledir'

Adalet Bakani Abdulhamit Gül, kadina yönelik siddet konusunu partiler üstü bir mesele olarak gördüklerini belirterek, "2020'de mahkemeler tarafindan 244 bin 985 kisi hakkinda önleyici, 7 bin 293 kisi hakkinda koruyucu tedbir karari verilmis. 2021 Mayis sonu itibariyla bu oran; önleyici 105 bin 595, koruyucu tedbir karari 4 bin 211 olmustur." dedi.

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik baskanliginda toplandi.

Gül, komisyonda yaptigi sunumda, hükümetleri döneminde kadina pozitif ayrim anlaminda çok önemli bir yaklasim ve perspektif ortaya konuldugunu belirterek, Adalet Bakanligindaki birimler hakkinda bilgi verdi.

Hakim ve cumhuriyet savcisi sayilarini da paylasan Gül, "2002'de erkek cumhuriyet savcisi 3 bin 114, kadin cumhuriyet savcisi 122 idi. Parmakla sayilacak kadar kadin cumhuriyet savcisi vardi. 2021 yilinda, bugün itibariyla kadin cumhuriyet savcisi 1043'e ulasmistir. Artis orani yüzde 755 olmustur." diye konustu.

Gül, 2002'de 4 bin 388 erkek, 1725 kadin hakim varken 2021'de kadin hakim sayisinin 6 bin 930 oldugunu dile getirerek yargiya daha fazla kadin elinin degdigini anlatti.

Yargi Reformu Strateji Belgesi'nin 2019'da kamuoyuyla paylasildigini ve toplumun her kesimiyle hazirlandigini vurgulayan Gül, hedeflerden birinin, kadin haklarina iliskin uygulamalarin gelistirilmesi oldugunu kaydetti.

Gül, 2 Mart'ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan Insan Haklari Eylem Plani'nin da hedeflerden biri oldugunu ifade ederek, "Ana baslik itibariyla ese karsi islenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezayi arttiran sebepler, bosanmis esi de kapsayacak sekilde hedef ortaya koyduk. Bunu da çok kisa vadede hayata geçecek hedefler arasina aldik. Umariz ki Meclisin takdiriyle 4. yargi paketiyle kanunlasmasini da görmeyi ümit ediyoruz." görüsünü paylasti.

"Israrli takip fiilleri"nin ayri bir suç olarak düzenlenmesini, böylece magdurlara saglanan güvencenin arttirilmasini da hedeflediklerini anlatan Gül, aile içi siddet ve kadina karsi siddetten kaynaklanan suçlarin etkin sekilde sorusturulmasi amaciyla kurulan özel sorusturma bürolarinin ülke genelinde yayginlastirilmasinin da hedefleri oldugunu kaydetti.

Gül, 2020'de baslattiklari bu uygulama kapsaminda 81 il 126 ilçe adliyesinde bu sorusturma bürolarinin kuruldugunu ifade ederek, siddet magduru kadinlarin adalete erisiminin de güçlendirildigini dile getirdi.

Aile içi siddet bürolarinda görevli cumhuriyet savcilari ile tedbir kararlarina bakmakla görevli hakimlere uygulama birliginin saglanmasi için düzenli olarak egitim verildigini belirten Gül, bu çerçevede 3 yilda 6 bin 656 hakim ve cumhuriyet savcisi için egitim gerçeklestirildigini kaydetti.

Bu konudaki adli süreç hakkinda bilgi veren Gül, 2020'de siddet gören veya siddete ugrama tehlikesi altinda bulunan kadinlar hakkinda tedbir talebi için yüzde 73 kolluk birimlerine, yüzde 19,9 dogrudan mahkemeye, yüzde 4,7 savciliga ve yüzde 1,5 Siddet Önleme ve Izleme Merkezlerine (SÖNIM) basvuruldugunu aktardi. Gül, bu basvurularin yüzde 0,9'unun da resen oldugunu söyledi.

- "Önemli bir dönüm noktasi"

Bir mahkeme eger ihtisas mahkemesi haline gelmezse hikayenin tamamini göremedigini, göremeyince de eksik sorusturma ya da yeterli olmayan tedbir kararlarina müracaat edebildigini anlatan Gül, siddetle daha etkin mücadele için tedbir karari verecek mahkemelerin belirlenmesi konusunda adim attiklarini dile getirdi.

Bakan Gül, tedbir mahkemeleri hakimlerinin belirlenmesi yönünde HSK'da Aralik 2019'da karar aldiklarini belirterek, sunlari söyledi:

"Belirli hakimler ve mahkemeler bu süreci yönlendirsin, süreci yönetsin ve karar versin seklinde kararlar alindi. Böylece uzmanlasma sagladik. Kadina yönelik siddetle ilgili bir farkindalik olussun ona yönelik egitimler verilsin, içtihatlar takip edilsin, ulusal kararlar takip edilsin seklinde bir farkindalik olusturduk. Bu, yargisal anlamdaki mücadelede çok önemli bir dönüm noktasidir. Böylece 81 il 494 ilçede 805 hakim tedbir hakimi ve mahkemesi olarak belirlendi."

Sorusturma asamasinda da belirli savcilarin süreci yürüttüklerini anlatan Gül, sorusturmanin makul sürede eksiksiz tamamlanmasinin hedeflendigini kaydetti.

Bakanligin çalismalari ve projeler hakkinda bilgi veren Gül, sunlari söyledi:

"Kadina yönelik siddet meselesine biz siyasi bir mesele, parti meselesi olarak bakmiyoruz. Bu konu partiler üstü, siyaset üstü meseledir. Bu konuda hükümetlerimiz, Cumhurbaskanimiz liderliginde çok önemli devrimler yapti, adimlar atti. Hangi konuda eksik ne varsa her türlü öneriye, teklife açik oldugumuz ifade etmek isterim. 'Bu konuda bunlari yaptiniz ama su konularda da adimlar atilmali' diye her türlü öneriye açigiz. Çünkü bu meseleye biz siyaset meselesi olarak bakmiyoruz. Kadin bu ülkenin kadini ve devlete emanettir. Siddete ugramamasi için ne gerekirse hiçbir komplekse kapilmadan adimlari atariz."

- Elektronik kelepçe uygulamasi

Içisleri Bakanligi ile atilan adimlar hakkinda bilgi veren Gül, 2019'da yayimladiklari genelgeyle hakkinda tedbir karari verilen kisiye posta memuru ile degil kolluk memuru marifetiyle teblig yapilmasinin kararlastirildigini aktardi.

Gül, tebligin polis memurunca yapildigini belirterek, hizli ve etkili sekilde tebligde bulunuldugunu, ayrica kollugun sözlü ihtar gerçeklestirdigini aktardi.

Elektronik kelepçenin 15 ilde kullanilabilirken 2021 Ocak itibariyla tüm Türkiye'de kullanilabilir hale geldigini aktaran Gül, hakimlerin elektronik kelepçeyi daha fazla uygulama yoluna gittigini kaydetti.

Kelepçe uygulamasi konusunda uygulayicilarin da bilgilendirildigini vurgulayan Gül, komisyon üyesi milletvekillerinin sayisini sormasi üzerine, "Elektronik kelepçe takilan kisiler 270 civarinda." karsiligini verdi.

Gül, "Aile Içi Siddet Olay Kayit Formu"nun güncellenmesinin önemli bir faaliyet oldugunu belirterek, tedbir hakimlerinin bu forma göre degerlendirme yaptigini söyledi.

- "Kolluk amiri tarafindan önleyici tedbir verilebiliyor"

Karakola intikal eden vaka konusunda, kanunun verdigi yetkiyle kolluk amirince önleyici tedbir alinabildigini belirten Gül, kolluk tarafindan, siddet tehdidinde veya küçük düsürmeyi içeren söz ve davranislarda bulunmama, uzaklastirma, konutun korunan kisiye tahsisi, korunan kisinin bulundugu yere, yakinlara, taniklara ve çocuklara yaklasmama karari verilebildigini anlatti.

Gül, ayrica kollugun, barinma yeri saglanmasi, geçici koruma altina alma, geçici maddi yardim yapilmasi, rehberlik ve danismanlik hizmeti, kres imkani saglamasi kararlari verebildigini de kaydetti.

Mahkemeler tarafindan verilen koruyucu ve önleyici tedbir kararlari hakkinda da bilgi veren Gül, sunlari söyledi:

"2020'de mahkemeler tarafindan 244 bin 985 kisi hakkinda önleyici, 7 bin 293 kisi hakkinda koruyucu tedbir karari verilmis. 2021 Mayis sonu itibariyla bu oran; önleyici 105 bin 595, koruyucu tedbir karari 4 bin 211. Siddet magduruna yönelik olarak siddet tehdidi, hakaret, asagilama veya küçük düsürmeyi içeren söz ve davranislarda bulunmamaya yönelik verilen karar, 2020'de 239 bin 54. Müsterek konuttan veya bulundugu yerden derhal uzaklastirilmasi ve müsterek konutun korunan kisiye tahsis edilmesine iliskin karar, 2020'de 58 bin 480. Korunan kisilere, bu kisilerin bulunduklari konuta, okula veya is yerine yaklasmamaya iliskin ise 2020'de 137 bin 535 kisi hakkinda karar verilmis. Daha önce sikayetini duyuracak bir kulak olmadigi için içine atiyordu belki insanlar, kadinlar, magdurlar."

Gül, korunan kisiyi iletisim araçlariyla veya sair suretle rahatsiz etmemeye iliskin 2020'de 47 bin 544, 2021'in ilk 5 ayinda ise 22 bin 821 tedbir karari oldugunu, bulundurulmasi veya tasinmasina kanunen izin verilen silahlari kolluga teslim etmesine yönelik ise 2020'de 10 bin 300 karar oldugunu kaydetti.

Mahkemelerin elektronik kelepçeyle ilgili kararinin ise 2020'de 233 iken 2021'in 5 ayinda 272 oldugunu aktaran Gül, kolluk birimlerinden gelen tedbir taleplerinin yüzde 70'inin tedbir hakimleri tarafindan kabul edildigini söyledi.

Gül, tedbir kararlarina uymadigi için 2020'de 4 bin 820 kisi hakkinda hapis karari verildigini dile getirerek, kadina yönelik siddet eylemlerine iliskin sorusturma sürelerinin önceki yillara göre düstügünü anlatti.

- Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlükleri adliyelerde önemli bir kapi oldu

Siddet magdurlarinin adalete erisimi hususunda, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Daire Baskanliginin Mart 2019'da kuruldugunu dile getiren Bakan Gül, adliyelerdeki Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlüklerinin (AMD) kadina yönelik siddette ve cinsel suçlarda etkin mücadelede çok önemli bir kapi oldugunu belirtti.

ADM'lerde siddet magduru kadinlarin adli süreçler hakkinda bilgilendirildigini, SÖNIM ve destek hizmetleri sunan diger kurumlara yönlendirildigini aktaran Gül, ayrica kaygi düzeyi yüksek siddet magduru kadinlar hakkinda adli destek plani hazirlanarak tüm adli süreç boyunca uzman psikologlar tarafindan psiko-sosyal destek verildigini kaydetti.

Gül, Nisan 2019'da 7 adliyede kurulan ADM'lerin sayisinin bugün 114'e ulastigini, eylül itibariyla da bunun 150'ye çikmasini öngördüklerini söyledi.

Bakan Gül, 103 adliyede bulunan adli görüsme odalarinda bugüne kadar 30 bin 520 görüsme gerçeklestirildigini de kaydetti.

(Bitti)
Kaynak: AA