AB'nin Bu Ay Içinde Belarus'a Ilave Yaptirim Karari Almasi Bekleniyor

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin, bir yolcu uçaginin bomba ihbari gerekçesiyle Belarus tarafindan indirilmesi ve yolcular arasindaki muhalif gazetecinin gözaltina alinmasinin ardindan Belarus'a yönelik yeni yaptirimlar için 21 Haziran'daki AB Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda karar almasi bekleniyor.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosunun Strazburg'da düzenlenen Genel Kuruluna katilarak Belarus ile ilgili oturumda konusma yapti.

Borrell, Atina-Vilnius seferini yaparken Belarus'un baskenti Minsk'e bomba ihbari yapildigi gerekçesiyle indirilen Ryanair uçaginda bulunan Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltina alindigini, bunun ardindan AB'nin Belarus'a havacilik alaninda yaptirimlar uygulamaya basladigini hatirlatti.

AB Konseyinin talebi üzerine yeni ekonomik yaptirimlarin yolda oldugu mesajini veren Borrell, bunlarin da 21 Haziran'daki AB Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda kabul edilmesini ümit ettigini aktardi.

Borrell, "Bunlar Belarus ekonomisinin hayati sektörlerini etkileyecektir. Ancak yine de son karari üye ülkeler verecektir. Bu konuda birlik içinde olacagimizi umuyorum." diye konustu.

Belarus'ta 450 siyasi tutuklu bulundugunu, bunlarin serbest birakilmasini istediklerini vurgulayan Borrell, Belarus'un demokratik bir ülke olmasi halinde 3 milyar avroluk bir destek paketinin hazir oldugunu belirtti.

AB, Ryanair uçaginin indirilmesinin ardindan Belarus hava yolu sirketlerinin AB hava sahasi ile havalimanlarini kullanmasini yasaklamis, buna ilave yeni yaptirimlar getirilecegini açiklamisti.

AB'nin halihazirda Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko'nun da içinde bulundugu çok sayida Belaruslu yetkili ve kurulusa yönelik yaptirimlari bulunuyor. Bunlar seyahat yasagi ve varliklarin dondurulmasi gibi kisitlamalari içeriyor. Bu yaptirimlar, Agustos 2020'de Belarus'ta yapilan seçimlerin adil olmadigi ve muhalefete baski uygulandigi gerekçesiyle baslatilmisti.

- Ryanair uçaginin indirilmesi

Yunanistan'dan Litvanya'ya giden Ryanair'e ait 123 yolcu tasiyan uçak, 23 Mayis'ta bomba ihbari yapildigi iddiasiyla Belarus hava sahasindayken acil inis yapmisti.

Belarus'un baskenti Minsk'e indirilen uçaktaki yolcular arasinda bulunan ve terör olaylarina karistigi iddiasiyla aranan, muhalif kimligi ile bilinen, ülkede yasa disi protesto gösterilerin yönetildigi bir sosyal medya hesabinin kurucusu ve eski genel yayin yönetmeni Roman Protaseviç gözaltina alinmisti.

Aramalar sonucunda bomba ihbarinin asilsiz çiktigi açiklanmis, gerekli kontrollerin yapilmasinin ardindan uçak Minsk Havalimani'ndan ayrilarak Vilnius'a gitmisti.???????

Kaynak: AA