Uluslararasi Mahkemenin Stanisic Ve Simatovic Karari Bosnak Kurban Yakinlarinin Beklentilerini Karsilamadi

Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Mekanizmasinin (MICT), savas suçundan yargilanan iki eski Sirp devlet görevlisi Jovica Stanisic ve Franko Simatovic hakkindaki karari, Bosnak kurban yakinlari tarafindan memnuniyetsizlikle karsilandi.

Bosnak kurban yakinlari ve savas magdurlari, MICT'nin, savas suçundan yargilanan iki eski Sirp devlet görevlisinin 12'ser yil hapis cezasina çarptirilmasi kararini yetersiz buldu.

Srebrenitsali Kadinlar Dernegi Baskan Yardimcisi Nura Begovic, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Stanisic ve Simatovic'e verilen 12'ser yillik hapis cezalarinin, isledikleri suçlar karsisinda hafif kaldigini söyledi.

Begovic, "Sevdiklerimiz artik yok. Içimizi sogutacak bir ceza da yok. Daha agir ceza almalari gerekirdi." dedi.

Srebrenitsa Anneleri Dernegi Baskani Fazila Efendic de mahkemenin kararindan memnun olmadigini belirterek "12 yillik hapis cezasi isledikleri suçlarin ödülleri niteliginde. Ödüllendirilmis olsalar da utanç duymalilar. Mahkeme ve hakimlerin de utanç duymasi gerekir. Bu kurbanlar açisindan korkunç bir karar." degerlendirmesinde bulundu.

Soykirim Kurbanlari ve Taniklari Dernegi Baskani Murat Tahirovic ise mahkemenin verdigi cezanin beklentilerin altinda olduguna dikkati çekti.

- Uluslararasi mahkeme, Stanisic ve Simatovic'i toplam 24 yil hapse mahkum etti

MICT, eski Sirbistan Devlet Güvenlik Sefi Stanisic ve yardimcisi Simatovic'i 12'ser yil hapis cezasina çarptirdi.

Bugün görülen durusmada açiklanan kararda Stanisic ve Simatovic 1991-1995'te Bosna Hersek ve Hirvatistan'da sivillere yönelik öldürme, sürgün ve insanliga karsi suçlardan suçlu bulundu.

Stanisic ve Simatovic, Bosna Hersek ve Hirvatistan'da Sirp olmayan sivillere yönelik isledikleri suçlardan toplam 24 yil hapis cezasina mahkum edildi.

Stanisic ve Simatovic ilk kez 2003'te Sirp polisinin düzenledigi "Kiliç" kod adli operasyon kapsaminda yakalanarak, ayni yil Lahey'e nakledilmisti. Çiktiklari ilk durusmada suçsuz olduklarini savunan ikilinin davalari 2009'da baslamis, dava boyunca 95 tanik dinlenmisti.

Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesi (ICTY) Savciligi, hazirladigi iddianamede iki sanik hakkinda müebbet hapis cezasi talebinde bulunmus, Stanisic ve Simatovic'i insanliga karsi suç islemek, savas kurallarina uymamak, Hirvatistan ve Bosna Hersek'te katliamlar yapmak ve insanlari zorla sürgüne göndermekle suçlamisti.

Saglik sorunlarindan dolayi birkaç kez ertelenmek zorunda kalan davada mahkeme Bosna'daki savas süresince binlerce kisinin hayatina mal olan katliama istirak etmekle suçlanan iki sanik hakkinda, 2013 yilinda delil yetersizliginden beraat karari vermisti.

ICTY Savciligi, 28 Haziran 2013'te mahkemenin beraat kararina itiraz ederek, Temyiz Konseyi'nin Stanisic ve Simatovic'in iddianamedeki tüm suçlamalardan sorumlu tutulmasini talep etmisti.

ICTY, 2015'te Stanisic ve Simatovic'in yeniden yargilanmasina karar vermis ve iki Sirp yetkilinin yeniden yargilanma süreci 2017'de baslamisti.

ICTY'nin 2017'de faaliyetlerini sonlandirmasinin ardindan Stanisic ve Simatovic'in davasini MICT devralmisti.

Savcilarin 1991-1995 yillari arasinda yasanan savasta etnik temizlik, cinayet ve insanlarin zorla yerini degistirmekle suçladigi iki sanigin, "Arkan'in Kaplanlari" ve "Akrepler" adlariyla anilan, yerlesim birimlerine baskin düzenleyerek Sirp olmayanlari öldüren milis gruplarin kuruculari olduklari ileri sürülmüstü.

Kaynak: AA