Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi

Konya'da icra edilen egitim kapsaminda, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yildizlari gösteri uçusu yapti Gösteriyi, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz de izledi.

Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi
Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanliginda icra edilen Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi'nin basin ve seçkin gözlemci günü sona erdi.

Seçkin gözlemci gününün son programinda, katilimci ülkelerin askeri gözlemcileri ve basin mensuplari, SOLOTÜRK ile Türk Yildizlari'nin 6 uçakla gerçeklestirdigi gösteri uçuslarini izledi.

Son olarak, Anadolu Kartali ana brifing salonunda egitime katilan ülkelerin askeri yetkilileri ile basin mensuplarina brifing verildi.

Brifingde konusan Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Anadolu Kartali Egitimleri'nin, Hava Kuvvetleri Komutanligi tarafindan 2001 yilindan itibaren Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanligi'nda icra edildigini animsatti.

2001 yilindan bu yana 19'u milli, 24'ü ise uluslararasi olmak üzere, NATO kuruculari dahil 14 ülkenin katilimiyla toplam 43 dönem Anadolu Kartali Egitimi yapildigini ifade eden Küçükakyüz, "Bu egitimler sadece Türkiye'nin müttefik ve dost ülkelerin egitim ve ihtiyaçlarini karsilamakla kalmayip, ayni zamanda kendine özgü cografi konumunun kazandirdigi kaynaklarini paylasmak suretiyle Türkiye'nin uluslararasi güven ve is birligine katkida bulunmasini saglama noktasinda da önemli bir rol oynamaktadir." diye konustu.

Küçükakyüz, Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimleri'nin, Azerbaycan, Katar, Pakistan ve NATO unsurlarinin katilimiyla 2 Temmuz'a kadar devam edecegini hatirlatti.

- "160'a yakin yerli ve yabanci basin mensubu Anadolu Kartali Egitimleri'nde aramizdaydi"

Anadolu kartali egitimlerinin amacinin, harekata yönelik egitim ihtiyacini karsilamak ve personelin harbe hazirlik seviyesini yükseltmek oldugunu vurgulayan Küçükakyüz, sunlari kaydetti:

"Amaçlar arasinda, NATO ve müttefik ülkelerle beraber çalisabilme kabiliyetini denemek, gerçege yakin harekat ortaminda basitten zora dogru degisen bir senaryo dahilinde egitim seviyesini gelistirmektir. Çok sansliyiz ki; 60'tan fazla hava unsurunu bölgedeki diger hava trafiklerinden etkilenmeden görev icra edebilecegi taktik atis sahalari, elektronik harp, test ve egitim sahasini da içeren büyük bir sahaya sahibiz. Bugün ayrica yaklasik 21 ülkeden 44 gözlemci personelle 160'a yakin yerli ve yabanci basin mensubu da Anadolu Kartali Egitimleri'nde aramizdaydi."

Küçükakyüz, bu imkanlarin kardes dost ve müttefiklerle paylasiliyor olmasini, tatbikatin amaci ve kazanimlari açisindan da çok kiymetli buldugunu dile getirdi.

Geçmis yillarin istatistikleri ve devam eden egitimler göz önüne alarak, tatbikatin amacina ulastigini belirten Küçükakyüz, söyle devam etti:

"Teknolojinin sürekli degisen dogasina karsi degismeyen tek ihtiyaç, modern silah ve harp vasitalarinin yani sira egitimli insan gücüdür. Türk Silahli Kuvvetleri'nin çarklari da egitimli ve nitelikli personelidir. Özverili ve aktif çalisma sonucunda planlanan egitimler sürecinde tespit edilen eksikliklerimiz, en az edinilen tecrübe kadar önemlidir. Bu tespitlerin, alinan dersler olarak gelecek egitim dönemlerinde senaryolara dahil edilmesi tatbikatin bir diger amacidir. Davetimizi kabul ederek, burada bulunan bütün katilimcilarin bu sürecin en önemli bileseni oldugunu ifade etmek isterim. Bu basarili egitim sürecini hazirlayan ve icra eden tüm personele tesekkür ederim."
Kaynak: AA