Rektör Aksoy Açiklamasi 'YÖK Anadolu Projesini Isaret Fisegi Olarak Görüyoruz'

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Ardahan Üniversitesini ziyaret ederek, "Bütün kaynaklarimizi Ardahan Üniversitesindeki akademisyenlere açiyoruz. Gönül köprüsü ile birlikte Selçuk Üniversitesinin imkanlarini, Ardahan Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesinin kullanimina sunuyoruz. YÖK Anadolu Projesini isaret fisegi olarak görüyoruz" dedi.

Rektör Aksoy Açiklamasi 'YÖK Anadolu Projesini Isaret Fisegi Olarak Görüyoruz'
YÖK Anadolu Projesi ile 12 kidemli üniversitenin ögretim üyeleri, 2006’dan sonra kurulan 15 genç üniversitenin çesitli bölümlerdeki ögrencilerine ders verecek ve arastirma alanlarinda danismanlik yaparak yol gösterecek. Üniversiteler, arastirma altyapilarini ve kütüphane olanaklarini birbirlerine açacak. Proje ile lisansta oldugu gibi yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli imkânlar saglanacak. Üniversitelerin "açik bilim-açik erisim" ve uzaktan egitim olanaklari da projenin yürütülmesinde kolaylik saglayacak. Genç üniversiteler Agri Ibrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartin, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan Binali Yildirim, Hakkari, Igdir, Kilis 7 Aralik, Munzur, Mus Alparslan, Siirt ve Sirnak üniversiteleri; kidemli üniversiteler ise Ankara, Bursa Uludag, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, Istanbul Teknik, Istanbul, Orta Dogu Teknik ve Selçuk üniversiteleri olarak belirlendi. Proje kapsaminda Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi, bilgi ve tecrübelerini Bitlis Eren Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi ile paylasiyor.

Selçuk Üniversitesi arastirmaci kimligini ve üst siralarda yer alma gelenegini birakmadi"

SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Emrullah Eken ve Prof. Dr. Ahmet Tugrul Polat ile birlikte Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’i ziyaret etti. YÖK Anadolu Projesi Eslestirme Protokolünün imzalanmasinin ardindan gerçeklestirilen ve YÖK Anadolu Projesinin detaylarinin ele alindigi toplantida konusan Rektör Prof. Dr. Aksoy, “Türkiye’deki tecrübeli üniversitelerden birisi olan Selçuk Üniversitesi, Ingiltere merkezli dünyanin en büyük siralama kurulusu olan Times Higher Education’in yaptigi çalismaya göre, genç üniversiteler listesinde dünyada ilk 400 üniversite arasinda yer aldi. Üniversitemiz, Asya üniversiteleri siralamasinda ise yine ilk 400’de bulunuyor. YÖK Anadolu Projesi kapsaminda TÜBITAK kaynakli verilerin alinarak yapildigi eslestirmeler çerçevesinde kimya ve gida güvenliginde Türkiye’deki bütün üniversiteler arasinda ilk 3’teyiz. Otomasyonda ilk 10’dayiz. Dünya siralamasinda ilk 300’lerde oldugumuz iktisadi ve idari bilimler gibi bölümler var. Bütün bunlar Selçuk Üniversitesinin arastirma gelenegi ve köklü yapisiyla baglantili. Selçuk Üniversitesi kendi bünyesinden birçok üniversite çikardi. Arastirmaci kimligini ve üst siralarda yer alma gelenegini birakmadi” dedi.



“YÖK Anadolu Projesini isaret fisegi olarak görüyoruz”

1975 yilinda kurulan Selçuk Üniversitesinin, 78 bin civarinda ögrenciye egitim verdigini belirten Prof. Dr. Aksoy, “3 bine yakin akademik personeli, 4 bin 29 idari personeli bulunan Selçuk Üniversitesi, öz kaynaklara sahip bir Üniversite hüviyetine sahip. Fiziki anlamdaki yapilanmayi tamamlamis durumdayiz. Amacimiz, bilimsel çalismalara katki saglamak, tesvik etmek. Borçsuz bir üniversite olmak için gayret ediyoruz. Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) yönergesi ve Selçuk Üniversitesi ‘atanma ve yükseltme yönergesi’ güncellendi. Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Selçuk Üniversitesi Asi Gelistirme Uygulama ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganis ve ekibi, yürüttükleri projeyle ’SARS-CoV-2’ virüsünü izole ederek inaktif asi çalismalarina devam ediyor. Hazirlanan asilarin deney hayvanlari üzerindeki denemeleri tamamlanmis olup FAZ çalismalari baslamistir. Asinin 2021 yili içerisinde üretime geçilmesi yönünde çalismalar devam etmektedir. Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Genetik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak ve ekibi tarafindan da Covid-19’a karsi mRNA özelligi tasiyan asi projesi gelistirildi. Proje, hayvan deneyleri asamasina gelmis olup çalismalar devam ediyor.

Ardahan Üniversitesi, YÖK Anadolu Projesi kapsaminda eslestigimiz bir üniversite. Bütün kaynaklarimizi Ardahan Üniversitesindeki akademisyenlere açiyoruz. Gönül köprüsü ile birlikte Selçuk Üniversitesinin imkanlarini, Ardahan Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesinin kullanimina sunuyoruz. YÖK Anadolu Projesini isaret fisegi olarak görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Dijitallesme konusunda önemli adimlar attik”

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emrullah Eken de, “YÖK Anadolu Projesi eslestirme protokolü kapsaminda Ardahan Üniversitemiz ile tarih, bati dilleri ve edebiyati, Islami ilimler, Türk müzigi alaninda karsilikli bilimsel etkilesim noktasinda bir asamaya geçildi. Hocalarimiz ders vermeye basladi.

Selçuk Üniversitesindeki akademik birikim ön plana çikti. Biz, dijitallesme konusunda önemli adimlar attik; altyapimizi güçlendirdik. Bu adim, Ardahan Üniversitesi ile olan etkilesimde çok ciddi bir katki sagladi. Bu birlikteligimiz devam edecek. Selçuk Üniversitesi gerek akademik gerekse bilimsel altyapi noktasinda uluslararasi düzeyde söz sahibi bir Üniversite. Su anda ögrencilerimiz belgelerini e-devlet üzerinde alabiliyor. Egitimin yani sira arastirmaya yönelik de birlikte adimlar atilacak. Her birimiz, bir bütünün parçasiyiz. Aramizdaki iletisim, bilimsel aktiviteler artarak devam edecek” diye konustu.

Kaynak: İHA