Putin Açiklamasi 'ABD Ile Iliskilerin Normallesmesini Umuyorum'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, halkin sorularini yanitladigi Direkt Hat programinda, "Dünyanin degismekte oldugunun ve bu degisen dünyada ülkelerin kendi öncelikleri ve çikarlari üzerine yeniden düsünmeleri gerektiginin farkina varilmasinin dünya düzeninin daha çekici bir hale gelmesine yol açacagini, ABD ile iliskiler de dahil iliskilerin normal çerçeveye girecegini umuyorum" dedi.

Putin Açiklamasi 'ABD Ile Iliskilerin Normallesmesini Umuyorum'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in halkin sorularini cevapladigi ve 3 saat 42 dakika süren "Direkt Hat" programi sona erdi. Putin, programin son kisminda Daglik Karabag konusuna, ABD ile iliskilere, küresel isinmaya dair önemli açiklamalarda bulundu. Daglik Karabag’da Ermenistan ve Azerbaycan’in daha fazla gerilim istemedigini ifade eden Putin, “Rusya, çok ciddi Daglik Karabag krizinin çözümünde önemli bir rol oynadi. Bugün Ermenistan ve Azerbaycan da dahil hiç kimse krizin tirmanmasindan yana degil. Zira bir taraftan bakildiginda eger baris içinde ve dostça yasarsak insanlarin yasamlarinin yalnizca güvenlik alaninda degil, ekonomik kalkinma, sosyal kalkinma gibi diger alanlarda da gelistirilmesi için gereken kosullari olustururuz. Karabag’daki insanlarin bunlara en üst seviyede ihtiyaci var” dedi.

Daglik Karabag’da ateskesin ilanindan sonra altyapi sorunlariyla karsilasildigini belirten Putin, “Karabag’da çok sorun birikti. Altyapinin yenilenmesi, sinirlarin belirlenmesi ile ilgili sorunlar var. Su anda bunlarla ilgili çalisma süreci devam ediyor” seklinde konustu.



“ABD ile iliskilerin normallesmesini umuyorum”

Rusya lideri Putin ABD ile iliskilerin normallesmesini umdugunu söyleyerek, “Dünyanin degismekte oldugunun ve bu degisen dünyada ülkelerin kendi öncelikleri ve çikarlari üzerine yeniden düsünmeleri gerektiginin farkina varilmasinin dünya düzeninin daha çekici bir hale gelmesine yol açacagini, ABD ile iliskiler de dahil iliskilerin normal çerçeveye girecegini umuyorum” dedi.



"Rusya yaptirimlara ragmen gelisiyor"

Kendilerine karsi ABD’nin ve Batili ülkelerin yaptirim uygulamasina deginen Putin, “Rusya yaptirimlara ragmen gelisiyor. Rusya ekonomisi yaptirimlara adapte oldu, yaptirimlarin bazi faydalari da oldu. Yaptirimlar, tarimi ve iç üretimi gelistirmek için büyük bir itici güç oldu. Tek kutuplu dünya dönemi geride kaldi. Dünyanin hizla degistigi gerçeginden yola çikmalisiniz. Rusya’ya hangi yaptirimlar uygulanirsa uygulansin, bizi neyle korkuturlarsa korkutsunlar Rusya hala gelisiyor, ekonomik egemenligimiz artiyor. Savunma kapasitemiz çok yüksek bir seviyeye ulasti ve birçok en önemli parametrede ABD de dahil dünyanin birçok ülkesini geride birakti” diye konustu.



"Amerikalilar hala uzaya bizim motorlarimizla gidiyor"

ABD’nin yaptirimlarina karsilik vermediklerini, ABD’nin uzaya hala kendi motorlariyla gittiklerini vurgulayan Rus lider, “Kendimize zarar verecegimiz misillemeler yapmayi planlamiyoruz ve yapmayacagiz. Örnegin ABD’liler uzaya hala daha bizim motorlarimizla gidiyor, uzay gemilerinin uzaya gitmesi için hala daha bizim roket motorlarimizi yaygin bir sekilde kullaniyorlar. Onlarca yildir tedarik ediyoruz, simdi durduralim mi? Örnegin Boeing. Bu uçaklarin muhtemelen yüzde 50’si bizim titanyumumuz ile üretiliyor. Neden titanyum üretimini durduralim ki” dedi.



"Gezegenimizi Venüs haline getirebilecek geri dönüsü olmayan süreçler baslayabilir"

Putin stratejik ve bölgesel konularin yani sira iklim degisikligine de deginerek, “Bazi bölgelerde ve tüm gezegende iklim degistiginde ve tehlikeli bir seviyeye gelindiginde, eger buna insanoglu da bu seviyenin üzerine koyarsa, küresel isinmaya katkida bulunursa, gezegenimizi Venüs haline getirebilecek, geri dönüsü olmayan süreçler baslayabilir. Bildigimiz gibi, Venüs’te sicaklik 500 santigrat derece civarinda. Bu nedenle hep birlikte küresel isinma alaninda yasanan sürece katkimizi en aza indirgemeliyiz” ifadelerini kullandi. Putin çevre sorunlarina karsi Rus hükümetinin politikalarindan bahsederek, “Kabul edilemez seyler var. Vatandasimiz hakli olarak tepki gösteriyor. Hükümetimiz bu programi genisletme konusunda çalisiyor. Örnegin ambalajlarin yüzde 50’si hala çöplerde. Karton, kagit, cam üreticileri artik geri dönüsüm fonlarindan faydalanmak istiyor ve karli oldugu için hükümete basvuruyor” dedi.



"Eylül ayindaki seçimlerde Birlesik Rusya Partisi’ni destekliyorum"

Rusya lideri Putin önümüzdeki Eylül ayinda gerçeklestirilmesi planlanan Duma Milletvekilligi seçimlerinde kendi kurdugu partiyi destekleyecegini belirterek, “Çok popüler olmayan ancak halkin ve ülkenin gelecegi için kararlar almak gerekiyor. Bu, Birlesik Rusya Partisi’nin amaci. Çok saglam bir amaç ve Rusya devleti için saglam bir temel olusturuyor. Bu da ülke için gerekli kararlarin alinmasi anlamina geliyor. Bu yüzden bu partinin kurucusu oldugum için dogal olarak Birlesik Rusya Partisi’ni destekliyorum” seklinde konustu.



Mutlulugun formülünü açikladi

"Tatildeyken sarki söyler misiniz ya da hangi sarkilari söylersiniz" sorusunu yanitlayan Putin, "Birincisi, tatil için çok fazla vaktim olmuyor. Ikincisi, ben de bir Rus’um, bu nedenle vatandaslarimizin çok büyük bölümünden pek farkim yok. Ne mi söylüyorum? Rus, Sovyet sarkilari. Bu sarkilar melodik, güzel ve anlamli” ifadelerini kullandi. Putin, "Mutlulugun formülü nedir" sorusuna ise, “Bunu kisaca aktarmaya çalisacagim. Mutlu olmak için insan ’biri tarafindan ihtiyaç duyulduguna’ inanmali ve kendisini gerçeklestirme imkanina sahip olmali” seklinde yanit verdi.

"Yabanci dil ögrenmek için yeterli zamanim yok"

Almanca konustugu zaman ifade zorlugu yasadigi ile ilgili bir soruya yanit veren Putin, “Bu benim anadilim degil. Tabi ki hatalar var. Asil problem, zamanla kelime dagarciginda azalmalar olmasidir. Belli bir düzeyi korumak için her gün pratik yapmak gerekir. Maalesef böyle bir zamanim yok. Kelime dagarcigim her geçen gün azaliyor” dedi.

Putin, Ingilizceyi ne düzeyde bildigi yönündeki soru ise, “Ayni durum, belki de daha kötü” ifadesiyle yanit verdi.

Putin emekli olduktan sonra ne is yapacagiyla ilgili soruya ise esprili bir sekilde yaklasarak, "Emekli olduktan sonra neden çalisayim ki? Yan gelip yatacagim" seklinde yanit verdi.
Kaynak: İHA