(ÖZEL) Bu Sene Emlak Piyasasini Gurbetçiler Hareketlendirecek

Dünyayi etkileyen pandemi nedeniyle geçen sene Türkiye’ye gelemeyen gurbetçi vatandaslarin, bu sene gayrimenkul piyasasina 2 kat yatirim yapmasi bekleniyor.

(ÖZEL) Bu Sene Emlak Piyasasini Gurbetçiler Hareketlendirecek
Koronavirüs nedeniyle uzun bir süredir bekledigi ilgi görmeyen emlak piyasasini, basta Avrupa ve diger ülkelerden gelecek olan gurbetçi hizlandiracak. Bulundugu ülkelerde uygulanan yasaklar nedeniyle gelemeyen gurbetçi vatandaslar, bu sene Türkiye’ye gelmeye baslarken, yatirim yapmak için emlakçilari aramaya basladigi belirtiliyor. Emlakçilar da, geçen sene hareketsiz kaldigi, ancak bu sene gurbetçiler yüzlerini güldürecegi bekliyor. Ancak emlakçilar, artan insaat maliyetinden dolayi fiyatlarda büyük yükselme olmasindan da endise duyuyor.

“Umudumuz Avrupalilarda”

Eskisehir Emlak Komisyonculari Odasi Baskani Gazi Çelik, emlakçilarin umudunun gurbetçilerde oldugu belirtti.

Çelik, “Sezonun açilmasi ile birlikte piyasada az da olsa hareketlik meydana geldi. Yaklasik 1 buçuk yildir yasadigimiz bu pandemi döneminde geçen sene gurbetçi vatandaslar maalesef gelemediler ve hiçbir yatirim yapamadilar. Avrupa ülkelerinden baska ülkelere çikma yasagi oldugu için onlar bulunduklari ülkelerde yasadilar. Simdi baktigimiz kadariyla Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerin az da olsa bu kisitlamayi astiklari görüyoruz. Gurbetçi vatandaslardan telefonlar almaya basladik. Artik bu sezon gelecekleri söylüyorlar. Çevremizde yavas yavas gurbetçilerin arabalarini görmeye basladik. Bu sezon umudumuz gurbetçi vatandaslarda diyebiliriz. Geçen sene yapamadiklari yatirimlar bu seneye ertelediklerini, bu sene ise yazlik olan yerlerde barinmak istedikleri, Avrupa’yi birakip geldikleri zaman ikametgâh edecekleri yerleri tercih etmekteler. Bunlarla ilgili bizden bilgi almaktalar. Iste o yüzden umudumuz Avrupalilarda diyebiliriz” diye konustu.



Fiyatlar yüksek olacak

Umudu gurbetçilerde olsa da henüz tam anlamiyla bir hareketlik göremedigi belirten Çelik, ayni zamanda artan insaat maliyetinden dolayi ev fiyatlarin yüksek olacagindan endise duyuyor. Baskan Çelik, “Su anda Avrupali vatandaslarin arabalarini az görmeye basladik, ancak bir hareketlik olmadi henüz. Sadece beklenti içindeyiz. Fiyatlarda söyle diyebilirim; yeni yapilan insaat sektöründeki fiyat girdilerinden dolayi ortalama yüzden 30-35 gibi fiyatin arttigini görüyoruz. Bununla baslica sebebi insaat maliyetlerin artmasidir. Su anda demirin 8 bin lirayi geçtigini görüyoruz. Bundan dolayi biraz sikinti içerisindeyiz” dedi.



“Avronun yüksek olmasindan dolayi daha fazla yatirim yapacaklar”

Eskisehir’de 25 yildir emlakçi olarak çalisan Burhan Kale ise, gurbetçilerin yapacagi yatirimlarla beraber piyasanin 2’ye katlanacagini anlatti. Kale, “Pandemiden dolayi geçen sene gurbetçiler gelemediler. Bu sene büyük ihtimalle yüzde 90 gelecekler. Su anda Euro’nun 10 buçuk civarinda seyretmesinden dolayi temennimiz gayrimenkul alacaklar. Yüksek oranda beklentimiz var. Sonuçta geçen sene gelemediklerinden dolayi bu sene gelecekler ve yatirimlarini yapacaklar. Avronun yüksek olmasin ve geçen sene yatirim yapamamalarindan dolayi bu sene piyasa 2’ye katlanacaklar” diye belirtti.

Kaynak: İHA