Is Gücünün Beceri Açigi WEF Is Birligiyle Azaltilacak

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk: '2021'in ilk bes ayinda toplam 2 bin 730 ürün tescil basvurusunda bulunduk. Bunlardan 633 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili aldik' 'Sektör ve STK'lerle 200'ü askin is birligi protokolü imzaladik. Bu modelle kurguladigimiz okullarin müfredatini sektörle birlikte hazirladik'

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, 2019-2020 egitim ve ögretim yilinin temasini mesleki ve teknik egitimde "patent, faydali model, marka ve tasarim yili" olarak belirlediklerini animsatarak, "2021'in ilk bes ayinda 2 bin 730 ürün tescil basvurusunda bulunduk. Bunlardan 633 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili aldik." dedi.

Selçuk, Dünya Ekonomik Formu'nun (WEF) çevrim içi düzenlenen Beceri Farklarinin Kapatilmasi Hizlandirma Programi Tanitim Toplantisi'na katildi.

Toplantida yaptigi konusmada Selçuk, programin egitim ve ögretimde yeni beceriler kazandirmayi, var olan ilerlemenin hizlandirilmasini ve kapsaminin genisletilmesini içerdigini söyledi.

Selçuk, bakanligin geçen yil Sanayi ve Teknoloji ile Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler bakanliklari, WEF program temsilcileriyle bir araya gelerek program üzerinde mutabakat sagladigini, programin 30 ay sürecek is birligine dayandigini bildirdi.

Programin içerigine deginen Selçuk, sertifika programlariyla ögrencilerin, sosyal medya, programlama, dijital tasarim gibi çagin gerektirdigi alanlarda becerilerini gelistirecegini belirtti.

Selçuk, 2023 Egitim Vizyonuyla yenilenen egitim politikasinin mesleki egitimin kalitesini artirmayi, egitim, istihdam ve üretim baglantisini güçlendirmeyi hedefledigini animsatti. Bilim, sanayi, teknolojideki degisimler ve sektörün talepleri dogrultusunda mesleki ve teknik ortaögretim müfredatlarinda çok kapsamli bir dönüsüme gidildigini ifade eden Selçuk, bununla ögrencilerin uygulamaya dönük bir program yapisina kavustugunu vurguladi.

Selçuk, etkin ve verimli isleyen bir kurumsal yapinin tesis edilmesi, mesleki egitim sisteminin beseri, mali, fiziki ve teknolojik altyapi ile yönetim ve organizasyonunun daha da iyilestirilmesi için önemli adimlar attiklarini aktardi.

Aktif is gücü piyasasinin, çalisanlar bazinda reel durumuyla mesleki ve teknik egitimini arz-talep iliskisi baglaminda karsilastiran "Mesleki Egitim Haritasi"ni hazirladiklarini ifade eden Selçuk, bu çerçevede sektörlerin yogun oldugu bölgelerde, ihtiyaca cevap verecek meslek liseleri açmayi sürdürdüklerini bildirdi.

Mesleki ve teknik egitim okullarinda 46 Ar-Ge Merkezi kurduklarini anlatan Selçuk, "Sürücüsüz tarim araci, 3 fonksiyonlu yazici, mini CNC router makinesi, ikmal dronu, otonom sulama araci, hava örnekleme cihazi, kompozit–karbon alasimli tekne yapimi gibi yüksek teknolojili ve katma deger üretebilecek birçok ürünün gelistirilmesine yönelik çalismalari sürdürüyoruz." dedi.

Selçuk, bu okullara 30 milyon liranin üzerinde destek sagladiklarini kaydetti.

Okul yönetici ve ögretmenleri için patent, Ar-Ge, inovasyon, proje yönetimi konularinda egitimler verildigini belirten Selçuk, söyle devam etti:

"2019-2020 egitim ve ögretim yilinin temasini mesleki ve teknik egitimde 'patent, faydali model, marka ve tasarim yili' olarak belirledik. 2021 yilinin ilk bes ayinda toplam 2 bin 730 ürün tescil basvurusunda bulunduk. Bunlardan 633 patent, faydali model, tasarim ve marka tescili aldik. Sektör ve STK'lerle 200'ü askin is birligi protokolü imzaladik. Bu modelle kurguladigimiz okullarin müfredatini sektörle birlikte hazirladik. Ögretmenlerimizin gerçek is ortamlarinda hizmet içi egitim almalarini sagliyoruz. Ögrencilerimizin yeterliliklerini artirarak ögrenimleri süresince burs almalarini ve mezuniyet sonrasinda istihdam edilmelerini de kolaylastiriyoruz. Bu modelle açtigimiz okullarimiz yüzde 1'lik dilimden ögrenci alarak dogru yolda ilerledigimizin bir göstergesi oldu."

- "Mesleki Egitimde 1000 Okul Projesi"

Mesleki ve teknik egitimin en önemli sac ayaklarindan birinin "is yeri tabanli egitim" oldugunu ifade eden Selçuk, ögrencilerin kalfalik ve ustalik belgesi ile lise diplomasi almasi ve meslek lisesi mezunlarina saglanan bütün avantajlardan faydalanmasini sagladiklarina, mesleki egitim merkezindeki ögrencilerin sayisinin yüzde 42 oraninda artarak 160 bine ulastigina isaret etti.

Selçuk, mesleki ve teknik egitimin güçlendirilmesi ve egitimde firsat adaletinin saglanmasi için baslatilan "Mesleki Egitimde 1000 Okul Projesi" ile kaliteyi artirmayi ve okullar arasi basari farklarini azaltmayi amaçladiklarini, bu proje kapsaminda, 364 bin ögrenciye kisisel gelisim destegi, 221 bin ögretmene mesleki gelisim egitimi verildigini bildirdi.

Bu çalismalarin genisleyerek devam edecegini vurgulayan Selçuk, "Mesleki egitimde hedefledigimiz dönüsüm, insan merkezli, evrensel, esnek, beceri ve görgü odakli, sürdürülebilir bir karaktere sahip. Beceri Farklarinin Kapatilmasi Hizlandirma Programini bu dönüsüme hizmet edecek önemli bir çalisma olarak görüyorum." diye konustu.

Kaynak: AA