IBB'nin Iskeleye Bagli Olarak Müsilaj Temizleyen Gemileri Havadan Görüntülendi

Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin "müsilaj temizliyoruz" dedigi gemilerin Haliç’te demirledigi ortaya çikti. Iskeleye bagli müsilaj gemileri drone ile havadan görüntülendi. Kaptan Umur Zamanoglu gemilerin müsilaj temizligi için uygun olmadigini belirterek, "Dökü gemisi çevre ile mücadele gemisi degil" dedi.

IBB'nin Iskeleye Bagli Olarak Müsilaj Temizleyen Gemileri Havadan Görüntülendi
IBB’nin müsilaj çalismalarina katildigini açikladigi IBB Dökü-1 ve IBB Dökü-2 isimli gemilerin Haliç’te demirlediginin ortaya çikti. Kamuoyunda yükselen sesler ve gemilerle ilgili çikan haberlerin ardindan Istanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi’ne (ISTAÇ) bagli IBB Dökü-1 ve IBB Dökü- 2 isimli gemiler bu kez de Eyüpsultan sahiline çekildi. Eyüpsultan’da ISTAÇ tesislerine çekilen gemiler, drone ile havadan görüntülendi.

Sözkonusu gemilerin müsilaj temizligi gibi çalismalara uygun olmadigini söyleyen Kaptan Umur Zamanoglu, "Denizci arkadaslarinda yaptigi yorumlar üzerine Dökü gemisi sivinin temizligi için elverisli gemiler degil. Dökü gemisi eskiden Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan dolgu çalismalari vardi onlar için alinmis gemiler. Dökü gemisi çevre ile mücadelesi gemisi degil. Vidanjör fonksiyonu olan emici tekneler zaten var. Bu teknelerden alinan sular tankerlere, transfer edip daha sonra kiyi terminal ve limanlarina gidip oradan konnektörler ile karadaki bir araca çekilip ISTAÇ veya benzeri noktalara tahliye etmeleri yararli olur. Çevre denetim tekneleri var. Çevre denetim tekneleri A noktasindan B noktasina protokol veya mühendisleri tasima tekneleridir. Emis özellikli deniz araçlari var bunlardan kaç tane var bilmiyoruz ama bunlarin kapasitesi arttirilarak emis islemi yapilabilir. Daha sonra üstü açik alti açik ya da süzgeç gibi olan deniz araçlari ile degil de tankerlerle bu sevkiyati yapip karadan bir konektör ile verilmesi bu daha dogru olur diye düsünüyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA