Halini Arz Etmek Isteyenlere Kimi Bilgisayarla Kimi Daktiloyla Çare Oluyor

Adliye yakinlarinda dükkanda ya da köse baslarinda seyyar çalisan arzuhalciler, en çok icra, vasilik, savciliga sikayet, bosanma ve dolandiricilik konularinda dilekçe yaziyor Bursa'da yarim asirdir daktilo kullanan 20 yillik arzuhalci Fahrettin Özden: 'Sikayetin mahiyetine göre, bir dilekçeyi yazmak 1015 dakika, bazen 5 dakika sürüyor. Kapsamliysa is degisiyor'

ELIF ÖZLEM ÇELIKLER - Geçmisi Osmanli dönemine dayanan arzuhalcilik, teknolojinin gelisimiyle bilgisayara tasinsa da meslegi yillardir yapanlardan bazilari daktilodan kopamiyor.

Okuryazarligin artmasi ve internet kullaniminin yayginlasmasina ragmen talep gören meslegin erbaplari, adliye yakinlarindaki is yerlerinde ya da açik alanda bekleyerek basvuru sahiplerinin talepleri dogrultusunda dilekçe yaziyor.

Bursa Adalet Sarayinin kösesinde arzuhalcilik yapan Fahrettin Özden, AA muhabirine, meslekte 20 yili geride biraktigini söyledi.

Memur olarak çalisip emekliye ayrildiktan sonra evde duramadigini belirten Özden, "Çalismak güzel bir sey. Hem insanlara faydali oluyorsunuz hem de bilginiz ve tecrübeniz artiyor." dedi.

Arzuhalcilige basladiktan sonra tecrübe kazandigini ifade eden Özden, en çok icra, vasilik, bosanma ve dolandiricilik konularinda dilekçe yazdigini anlatti.

- Daktilosundan vazgeçemiyor

Her gün sabah erken saatlerde adliyenin kösesindeki seyyar küçük masasinin basina geçtigini ve yaklasik 8 saat çalistigini kaydeden Özden, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu meslekte unutmadigim bir hatiram var. Bir doktor hanim ve mühendis bey geldiler ve 'acele bosanma' dediler. Öyle deyince ben de sasirdim. Yazdik ve prosedürü uyguladik. Kadin, 'Kocam sigara içiyor, agzi çok kötü kokuyor, bosanmak istiyorum. Bunu yaz' dedi ben de yazdim. Hakimin dikkatini o cümle çekmis ve ilk celsede bosanmislar."

Yaklasik 50 senedir daktilo kullandigini vurgulayan Özden, arzuhalcilige de eski usul daktilosuyla devam ettigini aktardi.

Yillardir çalistigi için adliye çevresinde tanindigina deginen Özden, "Sikayetin mahiyetine göre, bir dilekçeyi yazmak 10-15 dakika, bazen 5 dakika sürüyor. Kapsamliysa is degisiyor." bilgisini paylasti.

Özden, isini severek yaptigini, maddi durumu olmadigini gördügü kisilere de ücretsiz yardimci oldugunu dile getirdi.

- Meslegi babasindan ögrendi

Adliye yakinindaki bir dükkanda bilgisayarla arzuhalcilik yapan 28 yasindaki Taylan Kizilkaya ise arzuhalci olan babasindan ögrendigi meslege 2010 yilinda basladigini bildirdi.

Savciliga sikayet, bosanma ve durusma tutanagi için dilekçe yazdigi bilgisini veren Kizilkaya, "Ben bilgisayar bölümünden mezun oldum. Biz bilgisayar kullanmaya alistik. Daktilo artik çok eskidi, bitti gibi. Simdi lazer yazicilar var. Dilekçeleri bilgisayarda yazip hemen birkaç saniyede çikariyoruz." ifadelerini kullandi.

Kizilkaya, dilekçe yazarken Türkçeyi iyi bilmenin ve dogru kullanmanin önemine dikkati çekti.

Dogru kelime ve cümlelerin dogru yerlere konulmasi halinde ortaya iyi bir dilekçe çiktigini anlatan Kizilkaya, kopyalayip yapistirmaktan ziyade duruma göre dilekçe hazirladigini belirtti.

Kendisinin çocuklugunda, babasinin daktiloyla çalistigini ancak daha sonra bilgisayar kullanmaya basladigini aktaran Kizilkaya, ihtiyaç oldugu için meslegine bir süre daha devam etmeyi düsündügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: AA