Göbeklitepe'nin Söhreti UNESCO Ile Taçlandi

12 bin yillik geçmisiyle 'tarihin sifir noktasi' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde üçüncü yilini tamamlayan Göbeklitepe'nin bu unvan sayesinde yurt disinda taninirligi artti Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül: 'Üçüncü yil dönümünün kisitlamalarin kalkacagi tarihe denk gelmesiyle, yerli ve yabanci ziyaretçilerin sayisi artarak devam edecek' Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban: 'Bölgeyi gezmek isteyenler için Göbeklitepe adeta bir çekim noktasi oldu. Artik birçok acente sadece Göbeklitepe için Sanliurfa'ya gelmeye basladi'

ESBER AYAYDIN - Dünyanin bilinen en eski ve en büyük inanç merkezi olan, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde üçüncü yilini geride birakan Sanliurfa'daki Göbeklitepe'ye bu unvani sayesinde ilgi artarak devam ediyor.

"Tarihin sifir noktasi" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almasinin ardindan ünü sinirlari asan tarihi ören yeri, her yil dünyanin birçok noktasindan ziyaretçileri agirliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Kültür ve Turizm Bakanliginin sanal müze uygulamasindan alani gezen tarih tutkunlari, seyahat kisitlamasinin kalkmasinin ardindan "T" biçimindeki dikili taslari yerinde görmek isteyenlerin ilgi odagi oluyor.

Neolitik döneme ait yerlesim yeri olan, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakinlarinda, Istanbul ve Chicago üniversitelerinden arastirmacilar tarafindan 1963'te yüzey çalismalari sirasinda fark edilen ören yerinde, en somut bulgular, 1986'da tarlasini süren bir çiftçinin buldugu heykelle ortaya çikti.

Tasin degerli oldugunu düsünen çiftçi, duyarlilik göstererek bu heykeli Sanliurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. Ilk olarak ne oldugu pek anlasilamayan heykel, müzede koruma altina alindi. Sonrasinda Hilvan'daki Nevali Çori'de kazi yapmak için kente gelen ve müzede buluntulari gören Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu heykellerin çok önemli oldugunu düsünerek detayli bir çalisma yapmaya basladi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünden alinan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Sanliurfa Müzesi tarafindan Prof. Dr. Klaus Schmidt baskanliginda 1995'te bölgede kazi çalismalarina baslandi. Kazilarda Neolitik döneme ait, boylari 3 ila 6 metre, agirliklari da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taslar bulundu.

Kazilarda ayni zamanda, 8 ila 30 metre çapinda dairesel ve dikdörtgen sekilli, dünyanin en eski tapinak kalintilari ve yaklasik 12 bin yil öncesine ait oldugu belirtilen 65 santimetre uzunlugunda insan heykeli gibi, çesitli tarihi eserler de gün yüzüne çikarildi.

- "Yurt disindan gelen ziyaretçilerin sayilari artmaya basladi"

Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, köklü tarihi, turizm çesitliligi ve potansiyeliyle son zamanlarda tüm dünyanin dikkatlerini üzerine çeken Sanliurfa'nin tarih, arkeoloji ve turizm sehri oldugunu söyledi.

Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Kalici Listesi'nde yer almasinin alanin dünyanin en taninan ve bilinen yerler arasinda yer almasini sagladigini aktaran Beyazgül söyle konustu:

"Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in 2019'u 'Göbeklitepe Yili' ilan etmesi hem de Kültür ve Turizm Bakanligimiz tarafindan yapilan çalismayla Göbeklitepe'de yer alan monolit imitasyonun Birlesmis Milletlere sanat hediyesi olarak sunulacak olmasi tanitim açisindan Sanliurfa ve bölgeye çok katki sagladi. Tüm dünyada merak uyandiran, yüzyilimizin en önemli arkeolojik kesfi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki gizem ve çözülmeyi bekleyen sirlar nedeniyle yurt disindan gelen ziyaretçilerin sayilari artmaya basladi. Hem inanç, hem kültür hem de gastronomi turlarinda Göbeklitepe ilk sirada yer aliyor. Tüm gezi plan ve rotalarinda Göbeklitepe bir numarali destinasyon haline geldi. Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Kalici Listesi'ne alinmasinin üçüncü yil dönümünün kisitlamalarin kalkacagi tarihe denk gelmesiyle, yerli ve yabanci ziyaretçilerin sayisi artarak devam edecek."

Kurban Bayrami tatilinde ziyaretçi sayisinda artis öngördüklerini ifade eden Beyazgül, binlerce yillik mirasi gelecek kusaklara en iyi sekilde aktarmayi bir sorumluluk olarak gördüklerini belirtti.

- "Göbeklitepe adeta bir çekim noktasi oldu"

Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban ise Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Kalici Listesi'ne girmesiyle turistlerin ve tur sirketlerinin daha fazla dikkatini çektigini söyledi.

Yerli ve yabanci gezginlerin Göbeklitepe'yi gezilmesi gereken yerler arasina dahil ettigini aktaran Çoban, "Bölgeyi gezmek isteyenler için Göbeklitepe adeta bir çekim noktasi oldu. Artik birçok acente sadece Göbeklitepe için Sanliurfa'ya gelmeye basladi. Bazi turistler sadece UNESCO listesine göre ziyaretler gerçeklestiriyor, bu da o turistleri buraya yönlendirdi. Göbeklitepe'nin gelecek kusaklara aktarilmasi için UNESCO kalici listesinde yer almasi büyük bir kazanç." dedi.

Çoban, normallesme süreciyle bölgeye gelmek isteyen birçok turistin oldugunu aktararak Mezopotamya turlarinin baslangiç ve merkez noktasi olarak Göbeklitepe'nin ön plana çiktigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA