Gazeteci Hanifi Kiliç, Türkiye Ile Katar Arasindaki Askeri Anlasmayi Degerlendirdi

Gazeteci M. Hanifi Kiliç, Türkiye ile Katar arasindaki askeri anlasmayi degerlendirdi. Kiliç, Türkiye’nin bu antlasmayla önemli kazanimlar elde ettigini ifade etti.

Gazeteci Hanifi Kiliç, Türkiye Ile Katar Arasindaki Askeri Anlasmayi Degerlendirdi
Gazeteci M. Hanifi Kiliç, Türkiye ve Katar arasinda imzalanan askeri hava egitimi anlasmasinin iki ülke arasinda mutabakata varilan ‘Askeri Saglik Alaninda Egitim ve Isbirligi’ protokolünün gölgesinde kaldigini, Türkiye’de kamuoyu Askeri Saglik Alaninda Egitim ve Isbirligi’ protokolü üzerinden yapilan spekülasyonlarin etkisi altina alinmaya çalisilirken, Türkiye’nin aslinda askeri hava egitimi anlasmasi ile Katar Hava Kuvvetleri ile anlasarak Fransiz-Yunan askeri anlasmalari ve uçak satisi konusunda önemli bir avantaj elde ettigini ifade etti.

Gazeteci M. Hanifi Kiliç, bu askeri anlasmanin çok önemli mesajlar verdigini ve Türkiye’nin hava savunmasinin büyük kazanim elde edecegini bildirdi.

Kiliç, “Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Türkiye-Katar Ortak Askeri Komitesi toplantisi için bulundugu Doha’da 2 Mart’ta, Katar Genelkurmay Baskani Ganim bin Sahin el Ganim ile “Katar Askeri Hava Araci ve Destek Personelinin Türkiye’de Geçici Konuslanmasi Konusunda Teknik Düzenleme” imzalamisti. Kanun teklifinin geçen hafta TBMM Disisleri Komisyonu’na sunulmasiyla anlasmanin detaylari da ortaya çikti. Iki ülke anlasmasi uyarinca Katar, pilotlarinin egitimi için Türkiye’de 36 jet konuslandirabilecek. Türkiye, Katar’in askeri nakliye uçaklarini kendi amaçlari için kullanabilecek” dedi.

Gazeteci Kiliç, “Ankara ve Doha arasinda imzalanan anlasma uyarinca, Katar, kendi savas pilotlarinin egitilmesi amaciyla, askeri uçaklarini ve personelini teçhizatlariyla birlikte Türkiye’ye konuslandirabilecek, Katar’a ait askeri uçaklar Türk hava sahasini ve belirlenen üs ve havaalanlarini kullanabilecek. Katar’in egitim amaciyla konuslandirabilecegi askeri uçak ve personel sayisini Türkiye belirleyecek, ancak Katar’in Türkiye’ye konuslandirabilecegi uçak sayisi 36, personel sayisi da 250’yi geçemeyecek. Katar Hava Kuvvetleri’nin halen envanterinde bulunan savas uçaklari, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunmayan Fransiz yapimi Mirage 2000 ve Rafale uçaklarindan olusuyor. Envanterinde ABD yapimi Boeing C-17 ve C-130J Super Hercules askeri nakliye uçaklari ile Apache helikopterleri de bulunduran Katar’in ABD’den ayrica F-15 muharip jet siparisleri de bulunuyor” ifadelerini kullandi.

“O ülkelerin Ege’deki tatbikatina Türkiye’nin cevabi böyle oldu”

Gazeteci M. Hanifi Kiliç, Türkiye ve Katar arasinda imzalanan askeri hava egitimi anlasmasinin Türkiye açisindan büyük kazanimlar sagladigini ve ayni zamanda basta Fransa ve Yunanistan olmak üzere Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Suudi Arabistan’a da mesaj verildigini söyledi.

Kiliç, 6 ay önce Akdeniz’de bu ülkelerce yapilan, MEDUSA 2020 adi verilen tatbikata askeri ve diplomatik açidan bugün çok net ve kapsamli cevap verilmis olduguna dikkat çekti. Kiliç, "Geçen yil Türkiye ile Yunanistan arasinda yasanan Dogu Akdeniz gerilimi esnasinda Yunanistan’a siyasi destek veren ve ayni zamanda askeri destegini sergilemekten çekinmeyen Fransa, bu ülkeye krizden yararlanarak savas uçagi satmayi önermisti. Yunanistan, Fransa’dan alinacak 18 adet Rafale savas uçagi için 2,5 milyar euro ödenecegini açiklamisti. Iste o Yunanistan’a henüz teslim edilmeyen ve belki de en erken bir yil sonra teslim edilebilecek Rafale uçaklari çok daha önce, yakin bir zamanda Katar üzerinden Türkiye’ye gelecek" dedi.

Türkiye’nin geçmisten bu yana dost ülkelerle askeri anlasmalar yaptigini ifade eden Kiliç, "Uluslararasi iliskilerde mütekabiliyet yani karsiliklilik esastir. Dogu Akdeniz gerginliginde Fransiz, Misir, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin savas uçaklari Ege’de bize karsi konuslandi. Siyasi ve askeri tehditlere karsi daha güçlü olmak için her türlü imkâni saglamak gerekiyor. Dünyada 3 önemli elektronik hava savunma ve atis merkezi var. Bunlar ABD, Israil ve Türkiye’de bulunuyor. Bu imkânimizdan yararlanmak isteyen Katar gibi dost ülkelere de firsat veriyoruz. Katar bundan kazançli çikacak elbette ama Türkiye’nin siyasi ve askeri kazanimi çok daha fazla" seklinde konustu.



Yunanistan’in alacagi Rafale uçaklarina S-400 testi

Kiliç, Yunanistan’in, Dogu Akdeniz ve Ege’de kendini güvene alabilmek için Israil’le yaptigi askeri egitim anlasmasini da hatirlatan Kiliç, Yunanistan’in gelecek yil envanterine katmaya baslayacagi Fransiz Rafale savas uçaklarini halen Katar’in kullandigina ve bu uçaklarin 5 yil süreyle Türkiye’de egitim görecegine dikkat çekerek, "Türkiye’nin Rusya’dan satin aldigi S-400 hava savunma sistemi için Rafale uçaklarinin Türkiye’ye gelecek olmasi önemli bir firsat. Türkiye bu sayede Rafale uçaklari Yunanistan’a teslim edilmeden çok önce bu uçaklari test edebilecek ve rahatlikla S-400’lerin düsman uçak algilamasina ekleyebilecek" degerlendirmesinde de bulundu.

Gazeteci Kiliç, Türkiye’nin talep etmesi durumunda anlasma geregince Katar’in envanterindeki askeri ulastirma uçaklarini kendi askeri ekipmanlarini, mühimmatini ve personelini Türkiye içine ya da disina tasimak için kullanabilecegini bunun da Türk Hava Kuvvetleri’nin gücüne güç katacagini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA