Eskiden Firçayla Yaptigi Eserleri Simdi Üç Boyutlu Çalisiyor

Kirikkale’nin Karakeçili ilçesinde yasayan 60 yasindaki Erdal Dogan, kendi imkanlariyla ögrendigi CNC makinede tarihi ve turistik yerlerin üç boyutlu minyatürlerini yapiyor.

Eskiden Firçayla Yaptigi Eserleri Simdi Üç Boyutlu Çalisiyor
Uzun bir süre Izmir’de yasadiktan sonra emekli olunca memleketi Kirikkale’nin Karakeçili ilçesine dönen Erdal Dogan, el emegiyle yaptigi isleri teknoloji ile bulusturmaya karar verdi. Düsüncesine uygun makine bulamayan Dogan, çogu yerden de ilkokul mezunu oldugu için olumlu yanit alamadi.

Ardindan makineyi kendi arastirmalariyla toplayan Erdal Dogan, tarihi ve turistik mekanlarin görsellerinden yola çikip fotogrametri özelligi ile ahsaptan üç boyutlu minyatürlerini yapti. Ayrica burada çesitli oyma ve süsleme gibi sanatlari devam ettiren Dogan, herhangi bir yazili eseri de ahsap zemine isliyor. Evinin bahçesindeki atölyesinde eserlerini ortaya çikaran Dogan, yaptigi ahsap eserleri internet üzerinden ülke geneline ulastirmayi hedefliyor.

"Istedigim makineyi bulamayinca kendim imalatina karar verdim"

Yaptigi islerle alakali IHA muhabirine açiklamalarda bulunan Erdal Dogan, zaman içerisinde çesitli arastirmalara imza attigini belirtti.

Dogan, "Tabelaciliktan geldigimizden yazi kesmek, kabartma yazi, oyma yazi gibi bir takim kaliplar hazirlamak üzere piyasa arastirmasi yaptim. Çok fazla makine var ama bize cevap vermeyen makinelerdi. Motorlari ve teknik donanimlari kafi degildi. Oysa ben daha güçlü ve yüksek boyutlarda imkan veren makine ariyordum. Bulamayinca da makinenin imalatina karar verdim. Kendim ilkokul mezunuyum. Ama teknik resmin 5 dalinda bilgim oldugu için imalat, montaj, yari kesit, kismi kesit ve perspektif olmak üzere makineyi kendim yapmaya karar verdim. Firma arastirdim. Her gittigim firma biri varsa digeri yok dedi.

Yeterli malzeme ellerinde degildi. En son profesyonel bir firmaya denk geldim. Ben ‘CNC router yapmak ve malzeme almak istiyorum’ dedim. Onlar da ‘yüksek mühendislik bilgisi gerektirir, elinizde kalir. Yarin yakarsiniz, kirarsiniz tekrar parçalarini istemeye gelirseniz vermezler’ denildi. Birkaç kez daha gittim ellerinde olan makineyi de istedim onu da vermediler pahaliya mal olur diye. Daha sonra dayanamadilar ve al diyerek verdiler" dedi.



Üç boyutlu çalismalar yaptigindan bahseden Dogan, "Ben de getirdim teker teker üç boyutlu çalismalar yaptigim için ilk önce animasyonunu yaptim makine çalisti. Ondan sonra imalata girdim. Imalatta zerre kusur vermeden makineyi eksiksiz yerine getirdim ve toparladim. Üç boyutlu rölyeflerimi de alabiliyorum kesimlerimi de yapabiliyorum oymalarimi da yapabiliyorum. Her türlü bana cevap veriyor. Istedigim ebatta özellikle makinemi yaptim güçlü motorlarla birlikte. Su anda saglam bir makine elimde kullanilir bir vaziyette elde etmis oldum" ifadelerini kullandi.

"Türkiye geneline internet üzerinden pazarlamayi düsünüyorum"

Yaptigi ürünlerin benzersiz oldugunu kaydeden Erdal Dogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Benim yapacagim ürünleri internet üzerinde bulamadigim için pazar bulacagimi umuyorum. Kesin bulacagiz ve pazarlayacagiz. Burada metal tabutlar üzerine bmc polyester dedigimiz dedigimiz malzeme ile termal baski olarak seri üretime geçip Türkiye geneline internet üzerinden pazarlamayi düsünüyorum."

"Tarihi yerleri fotogrametri özelligini kullanarak üç boyutlu çalismalar yapiyorum"

Emekli olduktan sonra durmadan üretmeye devam ettigini söyleyen Dogan, "Emeklilik psikolojik olarak insani götürür, yorar. Ondan dolayi hem yorulmama hem de dogrudan tüketici olma konumundan kurtulmak adina bu sanati daha devam ettirmeye karar verdim. Surada bir tarihi Çesnigir Köprüsünü görüyorsunuz. Bu köprü bu makinenin ürünü. Buradan fotogrametri özelligine dayanarak kullandigim programda köprüyü minyatür haline getirdim hiç bozmadan. Örnegin Kapadokya, Peribacalari, Sümela Manastiri gibi tarihi ve turistik merkezlerin çekimlerini yaptiktan sonra oranin birebir boyutlu fotograflarini aldiktan sonra getiriyorum fotogrametri özelligini kullanarak üç boyutlu çalismalar yapiyorum. Daha minyatür yapabiliyorum. Büyütüp küçültebiliyorum da. Türkiye’nin Edirne Camii, Topkapi Sarayi, Dolmabahçe Sarayi, Sultanahmet Camii gibi tarihi yerlerini minyatür sekilde yogun bir sekilde isleyerek çalismayi düsünüyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA