Emine Erdogan 'Gidani Koru Sofrana Sahip Çik' Etkinligine Katildi Açiklamasi

'Kurumlarimizla isbirligi içinde, israfi engellemeliyiz. Tüm belediyelerimizin gida bankaciligi isini ciddiye almalari gerektigini düsünüyorum' 'Türk mutfagi, atiksiz mutfak kategorisinde, birinci sirada yer alir' 'Mutfak kültürümüzde, kalan her yiyecek, bir baska ürüne dönüsebilir. Tursular, sirkeler, serbetler sifa kaynagidir. Osmanli mutfaginda, öyle reçeteler vardir ki hekim tavsiyesiyle hazirlanir' 'Dünyanin bir yaninda çocuklar bir lokma ekmege, bir bardak temiz suya muhtaç yasiyorlar. Dünyanin baska bir yaninda ise insanlarin bir isirik alip biraktigi, tonlarca yemek çöpe gidiyor'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan, kurumlarla isbirligi içinde gida israfinin engellenmesi gerektigini belirterek, "Tüm belediyelerimizin gida bankaciligi isini ciddiye almalari gerektigini düsünüyorum." dedi.

Emine Erdogan, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan bakanligin merkez kampüsünde düzenlenen "Gidani Koru Sofrana Sahip Çik" etkinligine katildi. Etkinlige, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu ve kampanya paydaslari ile kamu ve özel sektörden çok sayida temsilci katildi.

Emine Erdogan, burada yaptigi konusmada gidanin korunmasi, yani gelecegin konusulacagi bir etkinlikte olmaktan büyük memnuniyet duydugunu belirterek, "Gidani Koru Projesi'ni zorlu salgin sartlarinda devam ettiren Tarim ve Orman Bakanligimizi kutluyorum. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütüne isbirlikleri için sükranlarimi sunuyorum." dedi.

Emine Erdogan, "Sen de Söz Ver" kampanyasina katilip, gidasini israf etmeyecegine söz veren, sorumluluk sahibi 850 bin vicdanli kisiye tesekkür ederken, "En yüksek sayida online imzayi alarak bir rekor kiran bu kampanya takdire sayandir. Aramizda özel sektörden, STK'lardan, uluslararasi kuruluslardan, akademiden, medyadan, çok önemli isimler ve kanaat önderleri var. Hepiniz hos geldiniz, sefalar getirdiniz." diye konustu.

Çeliskilerle dolu bir dünyada yasanildigini belirten Emine Erdogan, "Bir yanda yerkürede açliktan ölen insanlar, bir yanda israf edilen tonlarca gida var. Bildiginiz gibi uluslararasi örgütler zaman zaman bazi rakamlar açikliyor. Bu rakamlarin çizdigi tablo içine düstügümüz acikli hali gözler önüne seriyor." ifadelerini kullandi.

- "Dünyada her 9 kisiden biri, açlikla mücadele ediyor"

Emine Erdogan, dünyada her 9 kisiden birinin açlikla mücadele ettigini belirterek, söyle konustu:

"Bu, yaklasik 821 milyon insan demek. Öte yandan 670 milyon yetiskin ve 140 milyon genç obezite ile mücadele ediyor. Tüm dünyada tarladan satis noktalarina kadar, her yüz gidadan 14'ü ziyan oluyor. Soframiza ulasana kadar ise her yüz gidadan 33'ü çöpe gidiyor. Gelismis ülkeler gidayi daha çok marketlerde veya evlerinde israf ediyorlar. Bunun ekonomik bedeli 680 milyar dolardir. Gelismekte olan ülkelerde ise gida sofralarina gelmeden önce ziyan oluyor. Altyapi ve teknoloji yetersizligi hasatta, depolamada ve tasimada yasanan kayiplarin sebebidir. Bunun ekonomik bedeli ise 310 milyar dolardir. Yani çöpe giden gidanin degeri 1 trilyon dolar."

Israf edilen gidanin 3'te 1'inin dünyadaki tüm aç insanlari doyurmaya yetecegine isaret eden Emine Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Son derece üzülerek söylüyorum ki ülkemiz de bu durumdan muaf degil. Günlük 4,9 milyon somun ekmek çöpe gidiyor. Taze meyve sebzenin israf orani yüzde 50. Birlesmis Milletler Çevre Programi, 2019'da yayinladigi bir raporda gida israfinin yüzde 61'inin evlerde gerçeklestigini söylüyor. Ülkeler arasi seyahat eden yiyeceklerin, üretimden dagitima kadar, sera gazi salinimina katkisi, yüzde 6 ve maalesef buna benzer birçok rakam, uzun bir liste olarak önümüzde uzadikça uzuyor."

- "Gida israfina tüm dünya olarak devam ediyoruz"

Emine Erdogan, bir yandan iklim degisikligi ile mücadele edilirken bir yandan iklim degisikliginde büyük payi olan gida israfina tüm dünya olarak devam edildigini vurgulayarak, "Sadece ülkemizde degil, tüm toplumlarda yemek, kültürün en önde gelen unsurlarindan biridir. Her toplumun yeme içme adabi vardir. Bizim için yemek, en basta nimettir ve sifa aracidir. Israf edilmesi kabul edilmeyecegi gibi edebin disinda yemek yemek, insanin kendi haysiyetini ayaklar altina alir." diye konustu.

Konusmasinda Imam Gazali'nin "yemek yiyen kisinin, küçük lokmalarla yemesi ve agzindaki bitmeden, elini digerine uzatmamasi gerektigi"ne iliskin sözlerini animsatan Emine Erdogan, sunlari söyledi:

"Adap kitaplarinda sofraya ancak yetecek kadar yemek getirilmesi tembihlenir. Ihtiyaçtan fazlasini sunmanin görgüsüzlük oldugu söylenir. Oysa geldigimiz noktada ikram, güç gösterme aracina dönüstü. Açik büfelerin sonsuz çesitliligi karsisinda insanlarin çigirindan çikmis tüketim davranislari, basli basina bir meseledir. Insanin yalnizca istahtan ibaret, kontrolsüz bir varliga dönmüs oldugunu görüyoruz. Israfla mücadelede gelistirilen eylem planlarinin basinda degerlerimizi hatirlamak geliyor."

-"Türk mutfagi, atiksiz mutfak kategorisinde birinci sirada"

Küresellesen dünyada insanlarin birbirinden kültür alisverisi yapacaksa hazciligi degil, tevazu ögretilerini ödünç almasi gerektigini belirten Emine Erdogan, söyle devam etti:

"Aramizda çok kiymetli seflerimiz var. Eminim onlar da benimle ayni fikirde olacaklardir. Türk mutfagi atiksiz mutfak kategorisinde birinci sirada yer alir. Mutfak kültürümüzde, kalan her yiyecek bir baska ürüne dönüsebilir. Tursular, sirkeler, serbetler sifa kaynagidir. Osmanli mutfaginda öyle reçeteler vardir ki hekim tavsiyesiyle hazirlanir. Ruhsal hastaliklardan, vücudun zindelik kazanmasina kadar, iyilestirici etkiler sunar. Bunlarin hiçbirini, paketli gidalarda bulamazsiniz. Dolayisiyla dünyada, geleneksel mutfaklara yönelik artan ilginin, gida israfini önlemede çok önemli olduguna inaniyorum."

Emine Erdogan yurt disi temaslari sirasinda, Afrika ülkelerinin çogunu ziyaret ettigini hatirlatarak, "Orada görüp, sahit oldugum hüzünlü insan manzaralari, bir ömür benimle yasayacak. Dünyanin bir yaninda çocuklar bir lokma ekmege, bir bardak temiz suya muhtaç yasiyorlar. Dünyanin baska bir yaninda ise insanlarin bir isirik alip biraktigi tonlarca yemek çöpe gidiyor." dedi.

- "Küresel seferberlikle bu utançtan kurtulabiliriz"

Küresel bir seferberlikle bireysel davranislarin da degistirilerek insanligin içine düstügü bu utançtan kurtarilabilecegine isaret eden Emine Erdogan, "Gelin, hep birlikte basit önlemler alalim. Mesela, alisverise çikmadan önce, alinacaklar listesi hazirlayalim. Porsiyonlarimizi küçültelim. Sadece ihtiyacimiz kadarini alip, bozulacagini bildigimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim." seklinde konustu.

Emine Erdogan, geleneksel mutfak kültürünün arttirilmasi ve atiksiz mutfagin püf noktalarinin uygulanmasinin önemine deginerek, sunlari söyledi:

"Meyve ve sebzeleri mutlaka mevsiminde tüketelim ve en önemlisi, insana yakisir bir sekilde, yiyip içmenin kurallarini çocuklarimiza da ögretelim. Makro planda ise çok önemli bir formül mevcut. Gida israfini engellemek için dünyada benimsenen en önemli uygulama, gida bankaciligidir. Gidalar israf olmadan, bunlarin degerlendirilmesi mümkündür. Toplumumuzda bu konuda bilinç artirilmali. Kurumlarimizla isbirligi içinde israfi engellemeliyiz. Tüm belediyelerimizin gida bankaciligi isini ciddiye almalari gerektigini düsünüyorum. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin hizla yapilmasini temenni ediyorum."

Konusmasinin sonunda insanlarin attigi her adimda, ardinda biraktigi her izde dünyaya iyi ya da kötü bir katki yaptigini söyleyen Erdogan, "Her gidanin topraktan tabaga serüveninde ne emekler harcandigini bilerek, gidalari asla israf etmeyelim. Insan emegine ve nimete olan hürmeti yeniden hatirlayalim." ifadesini kullandi.

Emine Erdogan etkinlikte, Avusturyali fotograf sanatçisi Klaus Pichler’in "Grown for a Bin" (Çöpe Atilmak için Yetistirilmis) isimli fotograf sergisini de gezdi.

Konusmalarin ardindan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, internet sayfasi üzerinden vatandaslarin katilimiyla verilen 790 bin söz ile "Çevresel sürdürülebilirlik konusunda dünyada en çok söz verilen kampanya" rekorunun Guinness nezdinde tescil belgesini Emine Erdogan'a hediye olarak verdi.
Kaynak: AA