E-Ticarette Mevcut Müsterisine Konsantre Olan Daha Fazla Kazaniyor

Eticaret Altyapi Saglayicilari Dernegi Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi Yüksel Eminoglu: 'Mevcut müsterisinden tekrarli siparisler alan firmalarin karliliklari gözle görülür bir sekilde artiyor' 'Arastirmalara göre, müsterilerin ortalama yüzde 20 ile yüzde 40 arasinda bir orani, ilk ay içinde farkli kampanyalarla söz konusu siteleri tekrar ziyaret ediyor'.

E-ticaret Altyapi Saglayicilari Dernegi (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) bilgisayar mühendisi Yüksel Eminoglu, ise yeni baslamis e-ticaret firmalarinin olabildigince çok yeni müsteri çekmeye odaklandigini belirterek, "Ancak arastirmalardan elde edilen veriler gösteriyor ki bir noktadan sonra mevcut müsterisine konsantre olan ve bunlardan tekrarli siparisler alan firmalarin karliliklari gözle görülür bir sekilde artiyor.” ifadelerini kullandi.

Eminoglu, e-ticarette tekrarli alisverise iliskin yaptigi açiklamada, e-ticaret reklam bütçelerinin yüzde 80'inin yeni müsteri kazanimi için kullanildigini belirterek, buna ragmen toplam satislarin yüzde 40'inin mevcut müsterilerin sadece yüzde 8'inden geldigini bildirdi.

Ise yeni baslamis e-ticaret firmalarinin olabildigince çok yeni müsteriye ihtiyaç duymalarinin dogal oldugunu ifade eden Eminoglu, “Ancak arastirmalardan elde edilen veriler gösteriyor ki bir noktadan sonra mevcut müsterisine konsantre olan ve bunlardan tekrarli siparisler alan firmalarin karliliklari gözle görülür bir sekilde artiyor.” ifadelerini kullandi.

Eminoglu, farkli sektör ve siteler için ilk alisverisi yapan müsteriler üstünde yapilan arastirmalarda müsterilerin, ortalama yüzde 20 ile yüzde 40 arasinda ilk ay içinde farkli kampanyalarla siteleri tekrar ziyaret ettiklerinin görüldügünü aktardi.

Yüksel Eminoglu, “Buradaki en ilgi çekici durum da siteye tekrar gelen müsterilerin neredeyse yüzde 43'ünün tekrar alisveris yapmis olmasidir ki bu ilk gelen müsteriye göre çok ama çok yüksek bir oran.” degerlendirmesinde bulundu.

- Tekrarli alisverisler için etkili yöntemler

Eminoglu, müsterileri arasinda yaptiklari çalismalardan elde etkileri veriler isiginda kullanicilara tekrarli alisveris yaptirilabilecek en etkin 6 yöntemi söyle anlatti:

"Kârli sepetler olusturun; satin alma karari verirken en büyük öncelik fiyat ise burada yapilabilecek en akillica yöntem müsterinin fiyat algisi ile ilgili kampanyalar olusturmaktir. Yani aranan ürün ile ilgili iddiali fiyatlar verilirken olusturulacak kombin veya paket ürünlerle müsteriye farkli seçenekler de önerilerek sepet toplamindaki kar marji kesinlikle artirilabilir.

Iletilen sikâyeti çözümüyle birlikte yayinlayin; firmalar, sadece Google ve diger sitelerdeki yorumlari degil, ürün siparis ve teslimat asamasinda da müsterilerin yorum yapmasini saglayan gelismis yorum ve puanlama modüllerini kullanmalilar. Bu sayede alisveris yapacak müsterilerin de süreci görmesi ve buna göre güvenerek alisveris yapmalari saglanir.

Kolay iade ve iptal süreci; her ürün ve ürün grubu için iade/iptal politikalari farklidir ve bunlar tüm e-ticaret sürecinde alisveris yapacak müsterinin kararini etkiler. Çünkü tüketici görüp dokunmadigi bir ürünü almaktadir. Müsteriye gerektiginde iptal ve iade islemlerinin ne kadar kolay oldugu anlatilirsa satin alma kararini daha kisa bir sürede verecektir.

Müsteri özel oldugunu hissetmeli; perakende satislarda oldugu gibi e-ticarette de her müsteri kendini özel hissetmek ister. Bilgi yogun bir sektör olan e-ticaret sistemlerinde ise müsteriyi segmentlemek çok daha kolay çünkü elde müsteriye dair birçok bilgi mevcut. Buradaki bilgilere göre olusturulacak farkli kampanyalar ve iletisim planlari müsterinin hem kendisini özel hissetmesini saglar hem de sadakatini artirir.

Puan ya da indirimin ötesinde sadakat için yeni aksiyonlar; loyalty (sadakat) programlari e-ticaretten eski sistemlerdir fakat burada temel bir fark var. Kiyaslama ve daha da önemlisi aldigi hizmeti sorgulama sansi var. Bu nedenle sadece puan veya indirim vermekten öte birden çok firmanin is birligi yapmasi ve sadakat projelerini birlestirmesi gerekiyor ki bu sayede daha önce ulasilamayan farkli müsteriler elde edilebilsin.

Farkli ürüne farkli strateji; e-ticaret sitelerine arama motorlari, Facebook/Google reklamlari, fiyat kiyaslama siteleri veya ürün yorum siteleri gibi pek çok farkli kanaldan gelen müsterilerin davranis ve beklentileri de farklidir. Burada önemli olan onlara farkli ürünler gösterebilmek. Örnegin, fiyat kiyaslama sitelerine sadece fiyatta iddiali ürünleri gönderirken, ürün inceleme sitelerine de yeni ve rakiplere göre ilerde olan ürünleri göndermek gerek. Facebook, Google gibi mecralarda reklam veriliyorsa buralarda da ürünlerin segmentlenmesi gerekir ki bu da firmalarin daha etkin bir sekilde reklam verip maliyetlerini düsürebilmelerine yol açar."
Kaynak: AA