Dut Bahçeleri Rengarenk

Agaçlarinin altina serilen fileler (melefe) dut bahçelerinde hijyenin yani sira görsel bir sölen olusturuyor.

Dut Bahçeleri Rengarenk
Agaçtan dökülen dutlarin yere düsmemesi, toprakla temas etmemesi için agaçlarin altina binlerce metrekare file seriliyor. Dalindan kopan dut filenin üzerine düsüyor. Toz ve toprak ile temas etmeyen meyveler daha temiz oluyor.

Dut meyvesiyle taninan Adiyaman’in Tut ilçesindeki bahçeler görsel sölen sunuyor. Çesitli renklerdeki fileler bahçeleri süslüyor. Binlerce metrekare file, meyvenin toprakla bulusmasini engelliyor. Daha önce yere düsen dutlar elle tek tek toplanirken, bu islem hem zaman hem de is gücü kaybina neden oluyordu.

Filenin yayginlastirilmasi için Tarim ve Orman Müdürlügü geçtigimiz yillarda 45 çiftçiye 4 bin 500 dekar alani kaplayacak kadar file dagitti.

Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, dut yetistiriciliginde Adiyaman’in Türkiye 2.’si oldugunu belirterek, “Ilimizde dut yetistiricilik alani 2 bin 280 dekardir. Bu yetistiricilik ile biz Türkiye’de 2. sirada yer aliyoruz. Türkiye’de dut yetistiriciligin, yani üretimin yüzde 7’si ilimizden karsilanmaktadir. Tut ilçemizde bu anlamda özellikle kapama dut bahçeleri konusunda epey bir mesafe kat etmistir. Önceki yillarda Müdürlügümüz tarafindan 45 çiftçiye 4 bin 500 dekar alana tekabül eden file dagitimi yapildi. Dutlar hem dogal bir sekilde bu filelere dökülüp kuruyor, hem de tozla, yerdeki bir takim seylerle temas etmeyerek daha hijyen sartlarda kurumasina vesile oluyor” diye konustu.

Dut üreticisi Medine Büyüktas ise, bu filelerin hijyen konusunda çok önemli oldugunu ayrica dut toplamada zahmetsiz oldugunu aktardi.

Baska bir üreticisi Mehmet Dogrul ise “Hem daha hijyenik hem de alttan hava aldigi için dutlarin güzel kurumasi, renginin güzel olmasi, saglikli olmasi nedeniyle tercih ediyoruz. Daha önceleri hiç serilmiyordu. Veyahut naylon seyler seriliyordu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA