DISKI Genel Müdürü Tutsi, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Diyarbakir’da ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya gelen DISKI Genel Müdür Firat Tutsi, kentte yasayan vatandaslarin kayip ve kaçak su kullanimina iliskin hassasiyet beklediklerini söyledi.

DISKI Genel Müdürü Tutsi, Gazetecilerle Bir Araya Geldi
Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdür Firat Tutsi, kentte bulunan gazetecilerle bir araya geldi. DISKI’ye ait Içme Suyu Aritma Tesislerinde gazetecilerle birlikte incelemede bulunan ve daha sonra açiklamalarda bulunan Tutsi, Diyarbakir sinirlarinda hayatin kesintisiz akmasi için; su temini, suyun sagliklilastirilmasi, atik su toplama, atik su aritma ve bu hizmetlerin gerçeklestirilmesi için her türlü altyapi ve tesisin yapim ve isletilmesinin görevleri oldugunu söyledi.



“Tesisleri hassasiyet ile izliyor, takip ediyor ve müdahale ediyoruz”

15 bin 272 kilometrekarelik sehir sinirlarinda bin 279 personelle hizmet ürettiklerini belirten Tutsi, “Bu hizmetleri üretirken; hayatin kaynagi olan suyun; saglikli, çevremize zarar vermeden, mümkün olan en az kayipla ve kesintisiz akmasini temine çalisiyoruz. Yerin altinda yatirim yapip, yerin üstünden isletiyoruz. DISKI olarak tesis ettigimiz Diyarbakir’in su dolasim ve bosaltim sistemini hassasiyet ile izliyor, takip ediyor, gerekmesi durumunda müdahale ediyoruz” dedi.



“Üretilen suyun yüzde 44’ü kayip ve kaçak olarak kullanilmaktadir”

Diyarbakir genelinde bin 466 depolarinin oldugunu aktaran Tutsi, “2021 yili bütçemiz 552 milyon liradir. Bu belirttigim bütçe 10 gün önce açiklamis oldugumuz 21’de 21 proje kampanyasinda bir yil içerisinde bu yil baslattigimiz ve çogu bu yil bitecegi 552 milyon liralik yatirimlarimizdir. Tabi kent genelinde kisal alanlar dahil 423 bin adet abonemiz bulunmaktadir. Aboneliklerin yapilmasinda çok ciddi sikintilar yasiyoruz ve sehirde ciddi anlamda abonesiz kullanicilar var. Üretilen suyun yüzde 44’ü kayip ve kaçak olarak kullanilmaktadir. Bizler tarafindan üretilen suyun yarisi kayit disi, kaçak, bahçe sulamasinda, bostan sulamasinda ve bosa akitilmaktadir. Vatandaslarin içilebilir bir suyla eger bahçe sulaniyor ise bu is yürütülemez. Biz suyu zor zahmetlerle getirip ariyoruz ve sehire veriyoruz. Günlük kisi basi su tüketim orani 130 litre civarindayken, Diyarbakir’da bu oran geçtigimiz gün 270 litre üzerine çikti. Buda sunu göstermektedir. Bizlerin su kullanim aliskanligi kötü olarak görünüyor. Kentte kayip ve kaçak oranlarimiz yüzde 44’ün üzerinde ve bu oran ilçe ile köylerde daha vahim bir durumdadir. Mutlaka kayip kaçagin önüne geçilebilmesi için vatandaslardan duyarlilik bekliyoruz” diye konustu.

Baslattiklari abonelik kampanyalari ile yüzde 7’lik bir abone artisi sagladiklarini açiklayan Tutsi, kayip kaçakla mücadeleye vatandaslarin da destek vermesini ve bir an önce borçlarini yapilandirmasi çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA