'Çocuk Odasi Temizligini Önemseyin'

Çocuklarin odasindaki ev tozu akarlarinin nefes sorunlarina yol açtigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol, ”Nefes alamayan, burnu tikanan çocuk huzurlu uyuyamaz. Gece uykusu alamayan çocuklarda ise büyüme ve gelismesi etkilenebilir” dedi.

'Çocuk Odasi Temizligini Önemseyin'
Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol, “Alerjik sikayetleri olan çocuklarin odalarinin temizligi sagliklari açisindan çok önemli. Seçtiginiz tekstil ürünleri, hali, oyuncaklar, perdeler ve en önemlisi yatagi sik sik temizlemezseniz alerjik sikayetler, astim, büyüme gelisme geriligi, uyku apnesi sikayetleri artabilir. Çocuklarin odasindaki ev tozu akarlari nefes sorunlarina yol açar. Nefes alamayan, burnu tikanan çocuk huzurlu uyuyamaz. Gece uykusu alamayan çocuklarda ise büyüme ve gelismesi etkilenebilir” seklinde konustu.

Gelisimsel Pediatri Uzmani olan Dr. Reyhan Erol, “Yaz mevsiminde günesin de etkisiyle çocuklarin büyümesi hizlanir. Bu dönemde aileler beslenme, hareket ve uyku ile çocuklarini desteklediklerinde büyüme sürecine olumlu katki olustururlar. Aslinda yapilmasi gerekenler basittir. Beslenmelerine dikkat edin. Açik havada bol bol oyun oynamasina, hoplayip ziplamasina firsat taniyin ve odasini düzenleyin. Çocuklarin odasindaki fazla esyalardan kurtulun, tekstil ürünlerini ve perdeleri sik sik yikayin, haliya ihtiyaç yoksa kaldirin, çocugunuzun yatagini düzenli olarak süpürün, odadaki nem oraninin yüzde 60’in üzerine çikmasina için vermeyin” diyerek ailelerin evde alabilecegi basit tedbirlerle çocuklari rahatlatabileceginin altini çizdi.

“Çocugun odasini ve yatagini süpürün”

“Çocuklarin odasinin ve evin tamaminin haftada üç kez, yüksek çekis günü olan, tozu ve ev tozu akarlarini suya hapseden süpürgelerle süpürün” diyen Dr. Erol, “Normal elektrik süpürgeleri tozu alirken bir yandan da eve geri verir. Bu anlamda sulu sistemle süpüren, hepa filtreli ve yüksek çekis gücü olan süpürgeleri tercih etmek önemlidir. Ayrica evde hem havayi temizleyen hem de nem dengesini saglayan ürünler de kullanabilirsiniz. Çocuklar ne kadar saglikli nefes alirsa, büyüme ve gelisme de saglikli olacaktir” seklinde konustu.

“Uyku düzeni önemli”

Gelisimsel Pediatri Uzmani Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol “Saglikli gece uyku çocugun büyümesini destekler. Bunun için yatagin temiz olmasi, ortamin neminin yüzde 40-60 arasinda bulunmasi önemlidir. Çocuklar gece kesintisiz uykuya geçtiklerinde büyüme hormonu salgilanir. Çocuklar gece ne kadar rahat ve kesintisiz uyurlarsa büyümeleri de o kadar desteklenmis olur. Aksi durumda sik sik uyanan, uyku apnesi yasayan, burnu tikali çocuk gece boyu huzursuz olur. Ertesi gün beslenme sorunlari yasayabilir, okula gidiyorsa ders basarisizligi gösterir. Gün içinde uyumak ister. Eger bu belirtiler varsa, çocugunuzu degerlendirmesi için doktorunuzu mutlaka bilgilendirin” dedi.

Ev tozu akari nedir?

Özellikle yatak ve yatagin üzerindeki tekstil ürünlerinde yasayan ve insan vücudundan dökülen deri parçalari ile beslenen ev tozu akarlari yani mite’lar, alerji sikayetlerinin artmasina yol açar. Öksürük, hapsirik, burun akintisi, deride döküntüler, nefes darligi gibi sorunlara yol açan ev tozu akarlari çocuklarin büyümesini olumsuz etkiler. Özellikle yaz mevsiminde artan nem orani ev tozu akarlarinin çogalmasi için uygun bir ortam olusturur.
Kaynak: İHA