BM Genel Sekreteri Ve Güvenlik Konseyi, Iran Nükleer Anlasmasinda Normale Dönülmesini Istiyor

ABD'nin Iran'in 'nükleer baslik tasiyabilecek balistik füzeler' konusundaki kisitlama sartini 'teklif' olarak degerlendiren Rusya, bunu kabul etmediklerini belirtti.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Iran nükleer anlasmasinin tekrar islerlik kazanmasi ve Iran'a yapilan yaptirimlarin kaldirilmasi çagrisinda bulundu.

Guterres, BMGK üyelerine sundugu raporda, Iran'in 2015'te Almanya'ya ek olarak konseyin bes daimi üyesi (ABD, Rusya, Ingiltere, Fransa ve Çin) ile imzaladigi nükleer anlasmanin tam olarak uygulanmasinin önemini vurguladi.

Genel Sekreter ve Konsey üyesi 15 ülke, nükleer anlasmanin normal seyrine döndürülmesi ve Tahran'in anlasma kapsamindaki yükümlülüklerine tam olarak uymasi karsiliginda Iran'a uygulanan ABD yaptirimlarinin kaldirilmasi gerekliligini de dile getirdi.

BM'nin New York'taki genel merkezinde yapilan toplantida, Birlesmis Milletler Siyasi Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Rose Marie DiCarlo, nükleer anlasmayla ilgili, "ABD'nin Kapsamli Ortak Eylem Plani'na (KOEP) katilmasi memnuniyetle karsilanacak bir gelisme olacaktir." seklinde konustu.

Avrupa Birligi Birlesmis Milletler delegasyonu baskani Büyükelçi Olof Skoog da ABD'nin Mayis 2018'de çekildigi nükleer anlasmaya dönmesi ve ardindan Tahran'a uygulanan yaptirimlarin kaldirilmasi geregine atifta bulundu.

- ABD ve Rusya'dan karsilikli açiklamalar geldi

Ayni toplantida bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardimcisi Büyükelçi Jeffrey DeLaurentis, Iran'la iki ay önce Viyana'da baslatilan nükleer müzakerelerin "KOEP'ye karsilikli uyum saglamak için" seçeneklerin belirginlesmesine yardimci oldugunu söyledi.

DeLaurentis, "ABD, bölgesel müttefiklerimiz ve ortaklarimizla koordineli olarak diplomasinin Iran'in nükleer silah elde etmesini önlemenin en iyi yolu olduguna inaniyor. Viyana'daki son birkaç tartisma turu, Iran ve ABD'nin tercihlerini netlestirmesine yardimci oldu. KOEP'ye uyum konusunda karsilikli bir geri dönüs saglanmalidir." ifadelerini kullandi.

Iran'a nükleer silah tasiyabilecek sekilde tasarlanmis balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmama çagrisinda bulunan ABD Büyükelçisi, "Rusya ve Iran'in bu faaliyetlerin 2231 sayili BMGK karari kapsaminda olmadigina dair güvencelerini reddediyoruz." dedi.

Rusya'nin BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise ??ABD büyükelçisinin raporla ilgili yorumlarini "teklif" olarak nitelendirerek reddetti.

Nebenzya, Washington'un Mayis 2018'de nükleer anlasmadan çekilmesinin ardindan Iran'a uygulanan ABD yaptirimlarinin kaldirilmasi çagrisinda bulundu.
Kaynak: AA