Aksener, IYI Parti TBMM Grup Toplantisi'nda 'Artagan Projesi'ni Anlatti Açiklamasi
'Türkiye'nin zenginlesme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir, adil ve kayipsiz bir ekosistemdir. Artagan, Gelir Idaresi Baskanliginin 21. yüzyildaki adidir. Artagan, tüm mali kayit ve denetimin yapay zeka araciligiyla yapilmasini saglayan özerk bir mali denetim agidir' 'Artagan'in ilk asamasi, Türkiye'deki tüm para akisini dijital sistemlere tasiyarak nakitsiz toplum sürecine hazirlanmak olacak'
IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, "Türkiye'nin zenginlesme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir, adil ve kayipsiz bir ekosistemdir. Artagan, Gelir Idaresi Baskanligi'nin 21. yüzyildaki adidir. Artagan, tüm mali kayit ve denetimin yapay zeka araciligiyla yapilmasini saglayan özerk bir mali denetim agidir." dedi.
Aksener, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda ekonomide ve ticari iliskilerde dijital dönüsümü hedef alan "Artagan Projesi"ni anlatti.
Meral Aksener, konusmasina, kamuoyuna "Elmali davasi" olarak yansiyan 6 ve 9 yaslarinda iki çocugun istismara ugradigina yönelik iddialara deginerek basladi.
Saniklarin, adli tip raporlarina ragmen tahliye edildigini ifade eden Aksener, "Tutuklu yargilamayi olaganlastiranlar, konu iki küçük çocugumuza vicdansizca yapilan cinsel istismar olunca tutuksuz yargilamayi tercih etmisler. Bu insanliktan yoksun kararda pay sahibi olan herkesi Allah'a havale ediyorum. Yaziklar olsun." diye konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, Kanal Istanbul Projesi'ne yönelik "Bos konusuyorlar. Uluslararasi tahkim yoluyla o parayi, sizden söke söke alirlar." seklindeki sözlerini hatirlatan Aksener, sunlari söyledi:
"Suursuzluga bakar misiniz? Besli çetenin ve yabanci sirketlerin avukatligina soyunan su sorumsuzluga bakar misiniz? Bu ülkenin Cumhurbaskani çikiyor ve milletin gözünün içine baka baka 'O paralari sizden söke söke alirlar.' diyor. Sizden dedigi kim? Milletin ta kendisi. Ibretlik gerçekten. Dahasi var. Sayin Erdogan'dan sinyali alan küçük ortak hiç durur mu? Elbette durmaz. Nitekim yine durmadi ve dünkü grup konusmasinda hiç utanmadan Türk milletinin parasina çökecek firmalari, 'hukuki güvence altina alalim' dedi. Sözün bittigi yerdir. Bu nasil istir arkadas? Bu nasil bir utanmazlik, bu nasil bir vicdansizliktir? Bu nasil bir isbirlikçiliktir? Yaziklar olsun.
Sayin Erdogan; tarafini seç, milletinin yaninda misin, yoksa besli çetenin arkasinda mi duracaksin? Bu ülkenin Cumhurbaskani misin yoksa yabanci sirketlerin avukati mi olacaksin? Milletin adami misin yoksa lobilerin adami mi olacaksin? Bir karar ver. Senin görevin, bu milletin olani söke söke almaya kalkacaklarin yaninda saf tutmak degil, bu milletin hakkini hukukunu söke söke almaktir. Aklini basina al, kendine gel."
Uluslararasi hukukta "tiksindirici borç" diye bir kavram oldugunu belirten Aksener, "Kanal Istanbul için avuç ovusturan, projeye dahil olmak isteyen yerli ve yabanci bütün finans kuruluslarini ve müteahhitlik firmalarini bir kez daha uyariyorum. Bu tiksindirici borcu milletimizden degil bizzat Recep Tayyip Erdogan'dan isteyeceksiniz. Paranizi onun sahsi hirslarina veriyorsunuz, geriye de bir zahmet kendisinden alacaksiniz. Geçmiste, Ekvador ve Haiti'de yasanan benzer süreçlerin nasil sonuçlandigini incelemenizde büyük fayda görüyorum. Sonra siz üzülürsünüz. Gelin olarak bu uyariyi yapayim." ifadelerini kullandi.
- "Kisa çalisma ödenegi süresi uzatilsin"
Aksener, çalisanlarin ve emeklilerin maaslarinin enflasyon oraninda artirilmasini elestiren Aksener, yapilan maas artislarinin da piyasa gerçeklerine uymadigini dile getirdi.
Pandemi sürecinde, "yarim yamalak da olsa uygulanan" kisa çalisma ödeneginin bu ay sonunda bitecegini animsatan Aksener, kisa çalisma ödeneginin uzatilmasini istedi.
Türkiye'nin degisik sehirlerini gezdigini ve her yerden ekonomik sorunlara iliskin vatandaslarin sikayetiyle karsilastigini aktaran Aksener, konusmasinin bir bölümünde kantin isletmecisi Burhan Yildirim'i kürsüye davet etti.
Yildirim'dan sonra konusmasina devam eden Aksener, "bu egri düzenin" böyle devam etmeyecegini, Türkiye'nin bu "ucube sistemi" daha fazla tasiyamayacagini, milletin ilk sandikta "bu egri düzenin sahiplerine" çok agir bir ders verecegini iddia etti.
- "Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir"
Meral Aksener, ekonomide ve ticari iliskilerde dijital dönüsümü hedef alan "Artagan Projesi"nin ayrintilarini anlatti.
Artagan'in öz Türkçede "bolluk ve bereket" anlamina geldigini belirten Aksener, "Türkiye, bu kadar zenginlige sahip bir ülkeyken nasil oluyor da milletimiz, bu kadar düsük standartlarda bir hayat sürüyor? sorusunu yöneltti.
AK Parti iktidarinin inovasyon, teknoloji ve bilisim alanindaki bas döndürücü degisimlere ayak uyduramadigini savunan Aksener, Türkiye'nin bu yüzden her yil trilyonlarca lira kayba ugradigini öne sürdü.
Artagan Projesi'nin saglayacagi kazançlarin emsalsiz bir bereketin kapilarini aralayacagini ileri süren Aksener, bankacilik sisteminin mevduat fazlasi veren ve büyümenin fitilini atesleyecek kurumlara dönüsecegini, kredi faizlerinin yakin tarihin en düsük seviyelerine gerileyecegini, üretimin artacagini, gerçeklestirilemeyen tüm atilimlar için gerekli finansmana sahip olunacagini anlatti.
Sistemin vatandaslari kayit disina ittigini vurgulayan Aksener, söyle devam etti:
"Türkiye’nin zenginlesme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir, adil ve kayipsiz bir ekosistemdir. Artagan, Gelir Idaresi Baskanligi'nin 21. yüzyildaki adidir. Artagan, tüm mali kayit ve denetimin yapay zeka araciligiyla yapilmasini saglayan özerk bir mali denetim agidir. Artagan, içinde binlerce yazilim ve vergi uzmaninin bulundugu korunakli bir kampüste yer alir. Kampüsün altindaysa ülkemizdeki tüm para trafigini derleyen bir sunucu tarlasi bulunur.
Finansal kurumlar ve Artagan arasinda kurulacak veri paylasim agiyla kredi karti islemleri, para transferleri, döviz alim satim islemleri, menkul yatirim hareketleri, yurt disi para transferleri, çek-senet gibi vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan'a ulasir ve kapali devre bir blok zinciri ile kayit altina alinir. Artagan bu verilerle 83 milyon vatandasimizin ve milyonlarca isletmenin anlik olarak mali tablolarini olusturur. Mali tablonun olusmasi o kisi ya da isletmenin ekonomik durumunun çok net bir sekilde degerlendirilmesini saglar."
Meral Aksener, Artagan'in gerçeklesmesi durumunda tüm finansal verilerin ölçülebilir formata dönüstürülecegini dile getirerek, "Bu sayede kayit disi ekonomiyi besleyen tüm hortumlar kesilecegi gibi çogu suç veya mali hatalar, daha olusmadan engellenebilecek. Ekonomide yüzlerce milyarlik kayba yol açan kalpazanlik, kaçakçilik, naylon fatura, sahte beyan gibi pek çok mali suç tarihe karisacak. Artagan ile gücü yetenin devleti dolandirdigi bu adaletsiz düzen sona erecek. Devletin vergi geliri artik ücretli çalisanin sirtina yüklenmeyecek." diye konustu.
- "Pek çok ülke nakitsiz topluma geçiste yol aldi"
Türkiye’nin vergi sisteminin adaletsiz oldugunu savunan Aksener, yüzde 15 ile yüzde 40 arasinda degisen gelir vergisine ragmen Türkiye'nin gelir üzerinden elde ettigi vergi oraninin Gayri Safi Yurtiçi Hasilasinin sadece yüzde 5,9'u oldugunu kaydetti.
Artagan'in gelire dayali ve adil bir vergi sistemine geçis firsati sunacagini anlatan Aksener, sözlerini söyle sürdürdü:
"Dolayli vergiler dar gelirliden de zenginden de ayni oranda aliniyor. Artagan hayata geçtikten sonra ise herkes geliri üzerinden adil bir sekilde vergi ödeyecek. Ne var ki Artagan'in bunlari saglayabilmesi için tüm para hareketlerinin dijital ortamda gerçeklesmesi gerekiyor. Oysa bugün siklikla nakit para kullaniyoruz. Döviz bürolarindan döviz alip bozduruyoruz. Senet imzaliyoruz, çek alip veriyoruz ve bunlar bir ödeme araci gibi her gün el degistiriyor. Bu engeli asmak için nakit paranin, çek ve senet gibi degerli kagitlarin tamamini dijital ortama aktararak ölçülebilir hale getirmek zorundayiz. Bu sebeple, Artagan'in ilk asamasi, Türkiye'deki tüm para akisini dijital sistemlere tasiyarak nakitsiz toplum sürecine hazirlanmak olacak. Milletimizden yetkiyi aldigimizda bu hazirliklari, es zamanli adimlarla süratle hayata geçirecegiz. Bu adimlarin sonunda ise nakit para geri çagirilarak Türkiye'nin nakitsiz topluma geçisi baslayacak. Artagan hayata geçtikten sonra olusacak ekosistemde tüm harcamalar, kayitli finansal sistem üzerinden geçecek. Seyyar saticilar, market alisverisi, otopark, otobüs, dolmus, taksi gibi günlük hayatimizi sürdürmemiz için gerekli olan mikro harcamalar, konut, otomobil alimi gibi, makro harcamalar, borç verme, harçlik verme, hizmet ödemesi gibi tüm para transferleri, altin, gümüs, döviz, hisse senedi, kripto para gibi, yatirim enstrümanlarinin alim satimi, dijital ortama tasinacak. Çek senet gibi ileri tarihli ödemeler için kullanilan degerli kagitlarsa akilli sözlesmelere dönüsecek."
Pek çok ülkenin nakitsiz topluma geçiste yol aldigini, Türkiye'nin ise sadece bunu izledigini ileri süren Aksener, Isveç ve Norveç gibi Iskandinav ülkelerinin 5 yil içinde nakitsiz topluma geçeceklerini, Hindistan'in ise yüksek degerli banknotlari piyasadan çekerek nakit kullanimini sinirlandirdigini kaydetti.
IYI Parti Genel Baskani Aksener, Artagan'in, her bir bireyin ekonomik durumunu kayipsiz bir sekilde ortaya çikaracagini belirterek, "Bütün bu verilerden derlenen mali tablolar sosyal destek, istatistik, göçle mücadele gibi pek çok alt baslikta Türkiye'nin sorunlarini çözmesine imkan saglayacak. Mesela, pandemi döneminde Artagan isliyor olsaydi açiklanacak destek paketleri, birkaç saniye içinde 83 milyona adil bir sekilde dagilmis olacakti. Türkiye'deki 83 milyon bireyin ve milyonlarca isletmenin mali tablolarinin Artagan'da toplanmasi, Türkiye'deki ekosistemin verimliligini artirmak adina bize çok degerli bilgiler sunacak." degerlendirmesinde bulundu.
Aksener, projeyle Türkiye'de faizlerin ilk kez gelismis ülkelerin seviyelerine gerileyecegini, kira öder gibi ev satin almanin mümkün olacagini, bir asgari ücretlinin bile araba sahibi olabilecegini ve Türkiye'den kaçan yerli ve yabanci sermayenin geri dönecegini söyledi.
Öte yandan Aksener, toplantinin basinda farkli partilerden IYI Parti'ye katilanlara rozetlerini takti.
Kaynak: AA
Aksener, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda ekonomide ve ticari iliskilerde dijital dönüsümü hedef alan "Artagan Projesi"ni anlatti.
Meral Aksener, konusmasina, kamuoyuna "Elmali davasi" olarak yansiyan 6 ve 9 yaslarinda iki çocugun istismara ugradigina yönelik iddialara deginerek basladi.
Saniklarin, adli tip raporlarina ragmen tahliye edildigini ifade eden Aksener, "Tutuklu yargilamayi olaganlastiranlar, konu iki küçük çocugumuza vicdansizca yapilan cinsel istismar olunca tutuksuz yargilamayi tercih etmisler. Bu insanliktan yoksun kararda pay sahibi olan herkesi Allah'a havale ediyorum. Yaziklar olsun." diye konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, Kanal Istanbul Projesi'ne yönelik "Bos konusuyorlar. Uluslararasi tahkim yoluyla o parayi, sizden söke söke alirlar." seklindeki sözlerini hatirlatan Aksener, sunlari söyledi:
"Suursuzluga bakar misiniz? Besli çetenin ve yabanci sirketlerin avukatligina soyunan su sorumsuzluga bakar misiniz? Bu ülkenin Cumhurbaskani çikiyor ve milletin gözünün içine baka baka 'O paralari sizden söke söke alirlar.' diyor. Sizden dedigi kim? Milletin ta kendisi. Ibretlik gerçekten. Dahasi var. Sayin Erdogan'dan sinyali alan küçük ortak hiç durur mu? Elbette durmaz. Nitekim yine durmadi ve dünkü grup konusmasinda hiç utanmadan Türk milletinin parasina çökecek firmalari, 'hukuki güvence altina alalim' dedi. Sözün bittigi yerdir. Bu nasil istir arkadas? Bu nasil bir utanmazlik, bu nasil bir vicdansizliktir? Bu nasil bir isbirlikçiliktir? Yaziklar olsun.
Sayin Erdogan; tarafini seç, milletinin yaninda misin, yoksa besli çetenin arkasinda mi duracaksin? Bu ülkenin Cumhurbaskani misin yoksa yabanci sirketlerin avukati mi olacaksin? Milletin adami misin yoksa lobilerin adami mi olacaksin? Bir karar ver. Senin görevin, bu milletin olani söke söke almaya kalkacaklarin yaninda saf tutmak degil, bu milletin hakkini hukukunu söke söke almaktir. Aklini basina al, kendine gel."
Uluslararasi hukukta "tiksindirici borç" diye bir kavram oldugunu belirten Aksener, "Kanal Istanbul için avuç ovusturan, projeye dahil olmak isteyen yerli ve yabanci bütün finans kuruluslarini ve müteahhitlik firmalarini bir kez daha uyariyorum. Bu tiksindirici borcu milletimizden degil bizzat Recep Tayyip Erdogan'dan isteyeceksiniz. Paranizi onun sahsi hirslarina veriyorsunuz, geriye de bir zahmet kendisinden alacaksiniz. Geçmiste, Ekvador ve Haiti'de yasanan benzer süreçlerin nasil sonuçlandigini incelemenizde büyük fayda görüyorum. Sonra siz üzülürsünüz. Gelin olarak bu uyariyi yapayim." ifadelerini kullandi.
- "Kisa çalisma ödenegi süresi uzatilsin"
Aksener, çalisanlarin ve emeklilerin maaslarinin enflasyon oraninda artirilmasini elestiren Aksener, yapilan maas artislarinin da piyasa gerçeklerine uymadigini dile getirdi.
Pandemi sürecinde, "yarim yamalak da olsa uygulanan" kisa çalisma ödeneginin bu ay sonunda bitecegini animsatan Aksener, kisa çalisma ödeneginin uzatilmasini istedi.
Türkiye'nin degisik sehirlerini gezdigini ve her yerden ekonomik sorunlara iliskin vatandaslarin sikayetiyle karsilastigini aktaran Aksener, konusmasinin bir bölümünde kantin isletmecisi Burhan Yildirim'i kürsüye davet etti.
Yildirim'dan sonra konusmasina devam eden Aksener, "bu egri düzenin" böyle devam etmeyecegini, Türkiye'nin bu "ucube sistemi" daha fazla tasiyamayacagini, milletin ilk sandikta "bu egri düzenin sahiplerine" çok agir bir ders verecegini iddia etti.
- "Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir"
Meral Aksener, ekonomide ve ticari iliskilerde dijital dönüsümü hedef alan "Artagan Projesi"nin ayrintilarini anlatti.
Artagan'in öz Türkçede "bolluk ve bereket" anlamina geldigini belirten Aksener, "Türkiye, bu kadar zenginlige sahip bir ülkeyken nasil oluyor da milletimiz, bu kadar düsük standartlarda bir hayat sürüyor? sorusunu yöneltti.
AK Parti iktidarinin inovasyon, teknoloji ve bilisim alanindaki bas döndürücü degisimlere ayak uyduramadigini savunan Aksener, Türkiye'nin bu yüzden her yil trilyonlarca lira kayba ugradigini öne sürdü.
Artagan Projesi'nin saglayacagi kazançlarin emsalsiz bir bereketin kapilarini aralayacagini ileri süren Aksener, bankacilik sisteminin mevduat fazlasi veren ve büyümenin fitilini atesleyecek kurumlara dönüsecegini, kredi faizlerinin yakin tarihin en düsük seviyelerine gerileyecegini, üretimin artacagini, gerçeklestirilemeyen tüm atilimlar için gerekli finansmana sahip olunacagini anlatti.
Sistemin vatandaslari kayit disina ittigini vurgulayan Aksener, söyle devam etti:
"Türkiye’nin zenginlesme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayali yeni bir ekosistemdir, adil ve kayipsiz bir ekosistemdir. Artagan, Gelir Idaresi Baskanligi'nin 21. yüzyildaki adidir. Artagan, tüm mali kayit ve denetimin yapay zeka araciligiyla yapilmasini saglayan özerk bir mali denetim agidir. Artagan, içinde binlerce yazilim ve vergi uzmaninin bulundugu korunakli bir kampüste yer alir. Kampüsün altindaysa ülkemizdeki tüm para trafigini derleyen bir sunucu tarlasi bulunur.
Finansal kurumlar ve Artagan arasinda kurulacak veri paylasim agiyla kredi karti islemleri, para transferleri, döviz alim satim islemleri, menkul yatirim hareketleri, yurt disi para transferleri, çek-senet gibi vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan'a ulasir ve kapali devre bir blok zinciri ile kayit altina alinir. Artagan bu verilerle 83 milyon vatandasimizin ve milyonlarca isletmenin anlik olarak mali tablolarini olusturur. Mali tablonun olusmasi o kisi ya da isletmenin ekonomik durumunun çok net bir sekilde degerlendirilmesini saglar."
Meral Aksener, Artagan'in gerçeklesmesi durumunda tüm finansal verilerin ölçülebilir formata dönüstürülecegini dile getirerek, "Bu sayede kayit disi ekonomiyi besleyen tüm hortumlar kesilecegi gibi çogu suç veya mali hatalar, daha olusmadan engellenebilecek. Ekonomide yüzlerce milyarlik kayba yol açan kalpazanlik, kaçakçilik, naylon fatura, sahte beyan gibi pek çok mali suç tarihe karisacak. Artagan ile gücü yetenin devleti dolandirdigi bu adaletsiz düzen sona erecek. Devletin vergi geliri artik ücretli çalisanin sirtina yüklenmeyecek." diye konustu.
- "Pek çok ülke nakitsiz topluma geçiste yol aldi"
Türkiye’nin vergi sisteminin adaletsiz oldugunu savunan Aksener, yüzde 15 ile yüzde 40 arasinda degisen gelir vergisine ragmen Türkiye'nin gelir üzerinden elde ettigi vergi oraninin Gayri Safi Yurtiçi Hasilasinin sadece yüzde 5,9'u oldugunu kaydetti.
Artagan'in gelire dayali ve adil bir vergi sistemine geçis firsati sunacagini anlatan Aksener, sözlerini söyle sürdürdü:
"Dolayli vergiler dar gelirliden de zenginden de ayni oranda aliniyor. Artagan hayata geçtikten sonra ise herkes geliri üzerinden adil bir sekilde vergi ödeyecek. Ne var ki Artagan'in bunlari saglayabilmesi için tüm para hareketlerinin dijital ortamda gerçeklesmesi gerekiyor. Oysa bugün siklikla nakit para kullaniyoruz. Döviz bürolarindan döviz alip bozduruyoruz. Senet imzaliyoruz, çek alip veriyoruz ve bunlar bir ödeme araci gibi her gün el degistiriyor. Bu engeli asmak için nakit paranin, çek ve senet gibi degerli kagitlarin tamamini dijital ortama aktararak ölçülebilir hale getirmek zorundayiz. Bu sebeple, Artagan'in ilk asamasi, Türkiye'deki tüm para akisini dijital sistemlere tasiyarak nakitsiz toplum sürecine hazirlanmak olacak. Milletimizden yetkiyi aldigimizda bu hazirliklari, es zamanli adimlarla süratle hayata geçirecegiz. Bu adimlarin sonunda ise nakit para geri çagirilarak Türkiye'nin nakitsiz topluma geçisi baslayacak. Artagan hayata geçtikten sonra olusacak ekosistemde tüm harcamalar, kayitli finansal sistem üzerinden geçecek. Seyyar saticilar, market alisverisi, otopark, otobüs, dolmus, taksi gibi günlük hayatimizi sürdürmemiz için gerekli olan mikro harcamalar, konut, otomobil alimi gibi, makro harcamalar, borç verme, harçlik verme, hizmet ödemesi gibi tüm para transferleri, altin, gümüs, döviz, hisse senedi, kripto para gibi, yatirim enstrümanlarinin alim satimi, dijital ortama tasinacak. Çek senet gibi ileri tarihli ödemeler için kullanilan degerli kagitlarsa akilli sözlesmelere dönüsecek."
Pek çok ülkenin nakitsiz topluma geçiste yol aldigini, Türkiye'nin ise sadece bunu izledigini ileri süren Aksener, Isveç ve Norveç gibi Iskandinav ülkelerinin 5 yil içinde nakitsiz topluma geçeceklerini, Hindistan'in ise yüksek degerli banknotlari piyasadan çekerek nakit kullanimini sinirlandirdigini kaydetti.
IYI Parti Genel Baskani Aksener, Artagan'in, her bir bireyin ekonomik durumunu kayipsiz bir sekilde ortaya çikaracagini belirterek, "Bütün bu verilerden derlenen mali tablolar sosyal destek, istatistik, göçle mücadele gibi pek çok alt baslikta Türkiye'nin sorunlarini çözmesine imkan saglayacak. Mesela, pandemi döneminde Artagan isliyor olsaydi açiklanacak destek paketleri, birkaç saniye içinde 83 milyona adil bir sekilde dagilmis olacakti. Türkiye'deki 83 milyon bireyin ve milyonlarca isletmenin mali tablolarinin Artagan'da toplanmasi, Türkiye'deki ekosistemin verimliligini artirmak adina bize çok degerli bilgiler sunacak." degerlendirmesinde bulundu.
Aksener, projeyle Türkiye'de faizlerin ilk kez gelismis ülkelerin seviyelerine gerileyecegini, kira öder gibi ev satin almanin mümkün olacagini, bir asgari ücretlinin bile araba sahibi olabilecegini ve Türkiye'den kaçan yerli ve yabanci sermayenin geri dönecegini söyledi.
Öte yandan Aksener, toplantinin basinda farkli partilerden IYI Parti'ye katilanlara rozetlerini takti.