Türkiye'nin Oyun Teknolojilerindeki Gücü Tek Çatida Toplandi

ODTÜ TEKNOKENT ve TOGED'in yani sira 32 firmanin katilimiyla Oyun Teknolojileri Kümelenmesi kuruldu Kümelenme, bölgesel degil, tüm Türkiye’ye açik olacak, yürütülecek çalismalarla küme firmalarinin bilgi ve insan kaynaklari çesitlenecek, is gelistirme süreçleri hizlanacak ve daha fazla sayida ürün piyasaya sunulacak Dogru pazarlama mekanizmalarinin kurulmasiyla ürün satislarinda da basari saglanabilecek, bu sayede hem küme firmalari daha çok kazanacak hem de Türkiye daha fazla ihracat geliri elde edecek Basari hikayelerinin artmasiyla yabanci yatirimcinin gözü daha fazla Türkiye'nin üzerinde olacak.

GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye’nin farkli bölgelerinden dijital oyun teknolojileri firmalarinin katilimiyla Oyun Teknolojileri Kümelenmesi kuruldu.

AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, dijital oyun sektöründe faaliyet gösteren katilimci firmalarin uluslararasi piyasalardaki rekabet gücünün artirilmasi, firmalarin daha hizli sekilde ortak pazara girebilmeleri ve pazarda sürdürülebilir rekabet üstünlügüne sahip olabilmeleri amaciyla ODTÜ TEKNOKENT önderliginde kümelenmeye gidildi.

Firmalarin üretim ve pazarlama ortakligi yapmalari, ihracat tutarlarini artirmalari ve bu sayede sektörün ve bölgenin ekonomisine olumlu katkida bulunmayi amaçlayan Kümelenme, Türkiye'nin farkli bölgelerinden dijital oyun teknolojileri firmalarini tek çati altinda bir araya getirecek.

Dijital oyun endüstrisi farkli uzmanlik alanlarinin bir araya geldigi bir üretim sürecine ve çok farkli aktörlerin oldugu bir ekosisteme sahip bulunuyor. Üretim sürecinde oyun tasarimcilari, görsel tasarimcilar, programcilar, test birimi, pazarlama ekibi gibi yetkinlik alanlari yer alirken, ekosistem içerisinde ise distribütörler, yayincilar, donanim gelistiricileri, e-spor kulüpleri, üniversiteler ve devlet kurumlari gibi birçok farkli aktör faaliyet gösteriyor.

Farkli aktörlerin bir araya getirilmesi, dijital oyun sektörünün gelecek yillarda büyümesini oldukça hizlandiracak. Bölgesel ve ulusal kalkinmanin anahtarlarindan biri benzer faaliyette bulunan firmalarinin bir arada hareket etmesini saglayacak olanaklarin yaratilmasindan geçiyor.

- Firmalar ve Türkiye kazanacak

Gelecegi oldukça açik olan dijital oyun endüstrisinde ülkelerin kaynaklarini gelistirebilmeleri, sürdürülebilir büyüme için önemli bir unsur olarak öne çikiyor. Bu nedenle endüstriyi bir araya getirecek ve firmalarin, kamu kurumlarinin ve üniversitelerin ortak hareket etmelerini saglayacak platformlarin olusmasina ihtiyaç bulunuyor. Bu ihtiyaçtan hareketle, alanda yillardir hizmet veren ODTÜ TEKNOKENT, Türkiye Oyun Gelistiricileri Dernegi (TOGED) ve katilimci 32 firma ile birlikte dijital oyun endüstrisi kümelenmesi olusturuldu.

Kümelenme, firmalari daha fazla is birligi ve fikir alisverisine itecek mekanizmalari kurmayi amaçliyor. Öte yandan, yurt disina daha fazla gitme imkani saglayarak girisimci firmalarin dis piyasalari görmelerini, pazarlama faaliyetlerine katilmalarini ve ticari heyet içerisinde yer almalarini saglamak da hedefler arasinda bulunuyor.

Kümelenme, bölgesel degil, tüm Türkiye’ye açik olacak. Yürütülecek çalismalarla Kümelenme firmalarinin bilgi ve insan kaynaklari çesitlenecek, is gelistirme süreçleri hizlanacak ve daha fazla sayida ürün piyasaya sunulacak. Dogru pazarlama mekanizmalarinin kurulmasiyla ürün satislarinda da basari saglanabilecek. Bu sayede hem küme firmalari daha çok kazanacak hem de Türkiye daha fazla ihracat geliri elde edecek. Basari hikayelerinin artmasiyla da yabanci yatirimcinin gözü daha fazla Türkiye'nin üzerinde olacak.

Kümelenme çalismalari içinde paydas deneyimleri önem tasiyor. Firmalar özellikle bilgi paylasimi ve proje is birligi baglamlarinda etkin rol alacak. ODTÜ TEKNOKENT ve TOGED ise ulusal ve uluslararasi networking etkinliklerinin organizasyonunu saglayacak. Kümelenme çalismalarinin yürütülmesi de ODTÜ TEKNOKENT öncülügünde olacak. Üniversite ayaginda ise sektörün en önemli problemlerinden biri olan nitelikli is gücü sorununu çözmeye yönelik çalismalar yürütülecek.
Kaynak: AA