Topraktan Ürettigi Gramofon Sindirgi'nin Kültürü Ile Bulusuyor

Balikesir’in Sindirgi ilçesinde toprak sanatini icra eden Yalçin Akkayali’nin çiragi Muhammet Asil Çetin, Sindirgi Belediyesi, Avrupa Birligi ve Avustralya Büyükelçiligi’nin destegi ile sanat kurslari veriyor. Topraktan yapilan gramofon ise cep telefonu kullanicilarinin ilgisini çekiyor.

Topraktan Ürettigi Gramofon Sindirgi'nin Kültürü Ile Bulusuyor
Yalçin Akkayali’nin çiragi olarak çömlek ustaligina adim atan Muhammet Asil Çetin, standart ürünlerin yaninda farkli ürün denemeleriyle ilgi çekiyor. Topraktan yapmis oldugu cep telefonlarinin kullanimina özel gramofonla adeta nostalji rüzgâri estiriyor. Sindirgi ilçesinde proje kapsaminda kurulan Bilge Nesil Gençlik Bilisim Sanat Merkezinde baslatilan çömlekçilik sanati çömlek ustasinin marifetli elleri ile renkleniyor. Sindirgi Belediyesi’nin ve Avustralya Büyükelçiligi’nin destegi ile kurulan çömlek atölyesine simdilerde ev sahipligi yapan Çetin, cep telefonlari için topraktan gramofon üretiyor. Gramofon, müzik dinlemek için cep telefonu haznesine yerlestirildiginde hoparlör etkisi olusturuyor. Topraktan yapilan ve cep telefonlari için üretilen gramofonlar, boyutlarina göre fiyatlari degiserek satisa sunuluyor. Sindirgi bölgesinin arazilerinden toplanan özel kili çömlege dönüstürüyor. Son seklini alan çömlekler firinda kurutulmaya birakiliyor, ardindan tüccarlar tarafindan alinip yurt içi ve yurt disina satisi sunuluyor. Yapilan çömleklerin üzerine Sindirgi’nin 3000 yillik kültürü olan Yagcibedir motifleri islenerek atölyeyi ziyarete gelen turistlere bu kültür tanitiliyor.

Hititlerden günümüze uzanan çömlekçilik gelenegi Sindirgi ‘Bilge Seramik ve Sanat’ atölyesinde devam ediyor.

Bir proje niteliginde kurulan Bilge Seramik ve Sanat atölyesi, geçmiste nelerin yapildigi ve gelinen son noktanin neler oldugu sorusuna da medeniyeti yansitan eserle cevap veriyor.

Çetin’in yaptigi topraktan yaptigi gramofon büyük ragbet görürken, bunun yaninda çanak, çömlek, testi, fincan gibi eserleri üretiyor. Yaptigi ürünleri bir süre kurumaya biraktiktan sonra iyice saglamlasmasi için firinda pisiriyor. Meslegine olan sevgisi ve gösterdigi azmiyle takdir toplayan Çetin, ürünlerini yurt içi olmak üzere yurt disindaki sanatseverlere de tanitiyor.

Toprak sanatinin unutulmaya yüz tutmus bir sanat oldugunu belirten Çetin, ‘’Aslinda yaklasik 30 yil kadar önce çömlek sanati Sindirgi’da yok olmus. Sanatçi geçler olarak bunu yaparsak biz yapariz dedik. Atölyemizin ismi ‘Bilge Seramik ve Sanat’. Sosyal girisim olarak basladigimiz bu atölyenin adinin bilge olmasinin sebebi, Sindirgi’da 8 tane bilge dede varmis. Onun için etrafinda sekizgen Selçuklu motifi var. Içinde de liderligi ve gücü temsil eden Sindirgi’nin kadim kültürü olan Yagcibedir’in en bilinen simgesi Kocabas motifi var. Ürettigimiz ürünler kullanisli ürünler oluyor. Mesela gramofon, tabak, bardak, fincan, cezve, vazo, saksi, aslinda ürettiginiz ürünler hayal gücünüze bagli. Çünkü toprak yumusak bir madde oldugu için elinizdeki ürünü hayalinizdeki gibi üretebiliyorsunuz. Sindirgi’nin topragi buna uygun. Killi dedigimiz topraktan tornalarimizda yapiyoruz ve firinliyoruz ürünlerimizi. Üzerini de Yagcibedir motifleriyle süsledigimiz zaman daha gösterisli hale gelmis oluyor’’ dedi.

Çömlek ustasi Muhammet Asil Çetin, anaokulu ögrencilerini de toprak sanati ile bulusturuyor. Balikesir, Manisa, Kütahya ve Çanakkale’deki çesitli okullara, anaokulu basta olmak üzere binlerce ögrenciye çömlek sanati ile 3 boyutlu düsünmeye sevk ediyor.

Çetin, ‘’Çömlek sanati insani 3 boyutlu düsünmeye sevk eden bir sanat. Özellikle bu yönüyle degerli egitim araci ve çocuklarimiz bu sebeple bu sanata çok ilgi duyuyor. Balikesir, Manisa, Kütahya ve Çanakkale’deki çesitli okullara, anaokulu basta olmak üzere binlerce ögrenciyle bu sanati yaptik’’ dedi.

Kaynak: İHA