(ÖZEL) Çocuklarin Tablet Sevdasi Oyuncak Satislarini Arttirdi

Tablet ve bilgisayarlar çocuklarin oyuncaklara olan ilgisini azaltmak yerine arttiriyor. Satislardaki talepte ise oyun ve çizgi film karakter figür oyuncaklari basi çekiyor.

(ÖZEL) Çocuklarin Tablet Sevdasi Oyuncak Satislarini Arttirdi
Günümüzde özellikle pandemi döneminde disarida arkadaslariyla eglenemeyen veya uzaktan egitimden dolayi okula gidemeyen çocuklar, tablet ve bilgisayar oyunlariyla daha fazla vakit geçiriyor. Bu durum çocuklarin oyuncaklara olan ilgisinin azaldigini düsündürse de tam aksine ilgi her geçen gün daha da artiyor. Çocuklar hem oynadiklari oyunun, hem de izledikleri videolarin veya çizgi filmlerin karakterlerini elinde tutmak istiyor, o dünyayi elle tutulur hale getirmek amaciyla da aileler solugu oyuncak magazalarinda aliyor. Bunlarin yani sira tablet veya bilgisayardan oyun oynarken ve çizgi film izlerken aralara sikistirilan reklamlar da oyuncak satislarinin artmasinda büyük roller oynuyor.

“Çocuklar oyun ve çizgi film karakterlerini ellerine almak istiyor”

Eskisehir’de oyuncak magazasi isleten Ercan Üstünbas, çocuklarin tablet ve bilgisayarda geçirdikleri vakitten dolayi oyuncaklara ilginin azalmayip arttigini söyledi.

Çocuklarin oyun ve çizgi filmlerde gördükleri karakterleri ellerine alarak onlarla oynamak istediklerini belirten Üstünbas, “Laptop, tablet gibi elektroniklerden dolayi oyuncaklara olan ilginin azaldigini düsünmüyorum, bence tam aksine artti. Çünkü çocuklar dogal olarak orada gördükleri karakterleri ellerine alarak onlarla oyun oynamak istiyorlar. Orada ne oynuyorlar mesela Superman, Batman, Spiderman gibi karakterleri aliyor elinde, o karakterle arkadas oluyor çünkü disarida çok arkadasi yok artik. Evde kapali, onunla arkadas oluyor ve onunla gününü geçiriyor. Bu yüzden oynadigi oyundaki karakter ve objeleri elde etmek istiyor. Bu bir karakter de olabilir, örnegin Sirinler ve Sirinlerdeki ev olabilir. Çocuk, oradaki köyü kurmak istiyor. O yüzden çogu oyuncak satisinda bana kalirsa daha da artis oldu” ifadelerini kullandi.

“Bazi oyuncaklar için insanlar siraya giriyor”

Televizyon kanallarinda ve internet ortaminda sikça karsilasilan yeni oyuncak reklamlarinin oyuncak satislarinda etkili oldugu aktaran oyuncakçi Ercan Üstünbas, ailelerin çocuklarina, magazalara sinirli sayida getirilen bu ürünleri alabilmek amaciyla siraya girdigini belirtti.

Üstünbas, konuyla ilgili olarak, “Bizim zamanimizda böyle magazalar yoktu, daha azdi. Simdi çocuklar oynadiklari oyunlarda veya izledikleri çizgi film kanallarindaki reklamlarda oyuncaklari görüyorlar. Örnegin, reklamda yeni bir oyuncak bebegin çiktigi söyleniyor, devamli gelip bize onu soruyorlar. Sinirli sayida geldigi için daha sonra elimizde kalmadigi zaman isim ve telefon numarasi aliyoruz, ürün geldigi zaman müsterileri arayip haber veriyoruz. Onlar da gelip aliyorlar” diye konustu.

Oyuncak satin alirken nelere dikkat etmeli?

Çocuklarin oyuncaklara olan ilgisinin bu kadar arttigi bir dönemde ailelerin oyuncak satin alirken dikkat etmesi gereken durumlara da deginen oyuncakçi Üstünbas, bu unsurlari su sözlerle aktardi:

“Artik oyuncaklardaki standartlar gelisti. CE sertifikasina mutlaka dikkat edilmesi lazim. CE, standartlara uyduguna dair yer alan bir belgedir. Ürünün üzerinde imalatçi firmanin adinin ve adresinin olmasi, kaç yasa uygun oldugu yazar. Bunlarin hepsi önemlidir. Saticilar da buna dikkat eder. 0-3 yas için uygun olmayan bir ürünü 0-3 yas için alindiginda yutma veya nefes borusuna kaçma gibi tehlikeler olabilir. Bir oyuncak 0-3 yas için uygun degilse zaten o çocuk onu oynamaktan zevk almaz. Üretici firma ismi, adresi, CE damgasina mutlaka dikkat etmeliler.”
Kaynak: İHA