(Özel) Afganistanli Usta El, Hat Sanatini Degerli Taslara Isliyor

Beyazit’ta unutulmaya yüz tutmus Hat sanatini 15 yildir sürdüren Afganistanli Hakkak Muhammed Hadi Ihlas, büyük bir incelik isteyen bu sanati yasatmaya devam ediyor.

(Özel) Afganistanli Usta El, Hat Sanatini Degerli Taslara Isliyor
Istanbul’da yasayan 35 yasindaki Afganistanli Hakkak Muhammed Hadi Ihlas, dedesinin ögretmesiyle basladigi ve 15 yildir sürdürdügü meslegini Kapaliçarsi’da devam ettiriyor. Degerli taslara hayat veren Ihlas, Türkiye’nin birçok taninmis siyasilere ve birçok dizi de kirisler üzerinde çizim yapmanin yani sira demir, tahta, gümüs, altin ve deri üzerine hat sanatini isliyor. Afganistanli Hakkak Muhammed Hadi Ihlas, 10 yildir bulundugu Türkiye’de degerli taslar üzerine tasarimlar yaparken, Kapaliçarsi esnafindan gelen siparisleri yetistirebilmek için de yogun bir mesai harciyor.

“Bu sanati büyük dedemden ögrendim”

Türkmence, Özbekçe, Arapça ve Ingilizce bildigini söyleyen Afganistanli Hakkak Muhammed Hadi Ihlas, “Afganistan’in kadim kültür ve sanat mirasi bizimle devam etmistir. Anadolu uygarliklariyla Selçuklu ve Osmanli ile birebir aynidir. Afganistan, Hindistan, Pakistan bölgesine yerli tas ve mücevher zenginligine sahip. Bu topraklarin unutulmus olan bu kadim el sanatina Türk Milli Kuvvetler Vakfi nezdinde olusturacagimiz egitim kurslari ile yeniden bu milletin gençlerine ögreterek nesilden nesile aktarilmasini saglayacagiz. Bu sanati büyük dedemden ögrendim. 15 senedir bu isi yapiyorum. Türkiye’de 10 senedir çalisiyorum degerli tas üzerinde çalismak tabii çok zor kagit üzerine çalismak daha kolaydir. Degerli tas sert oldugu için zor. Dirilis Ertugrul, Büyük Selçuklu, payitaht ve Kurtlar Vadisi’nde kirisler üzerinde veya yüzükle Kartal çizimler yaptim” dedi.



“Afganistan’dan tas getiriyorum”

Tasin üzerine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in fotografini çizdigini anlatan Ihlas, “Yurt disindan bayagi teklif aldim. Oraya gitmiyorum çünkü bu sanat Türkiye’de kalsin. Kültürümüz ayni oldugu için bizde kökten Türk oldugumuz için çok seviyorum. Afganistan’dan tas getiriyorum. Degerli tas üzerinde akik, lapis, yakut, zümrüt, turkuaz, seafight her türlü degerli tas üzerinde islem yapiyorum. Demir, tahta, gümüs, altin hatta deri üzerinde de hat sanati yapabilirim. Afganistan’da lapis tasta Türkiye haritasini çizdim. Ondan sonra Cumhurbaskanimizin fotografini çizdim. Onu hediye vermek istiyorum. Suan pandemi oldugu için onu veremedik. Cumhurbaskani Erdogan ile Misir Çarsisi’nin açilisinda görüsme yapmistik. Bir tane tablo hediye verdim” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA