Ordu'da Çöpten Enerji Üretimi Basladi

Ordu’da son 25 yildir belediyelerin en büyük bas agrisi niteligini tasiyan çöp sorunu tamamen tarih oldu. Vahsi çöp depolama alanlarinin kapatildigi Ordu’da çöpten artik enerji üretiliyor.

Ordu'da Çöpten Enerji Üretimi Basladi
Ordu’nun Altinordu ilçesinde 30 yildir toplum sorunu haline gelen, zaman zaman halk ile güvenlik güçleri arasinda arbedenin yasandigi, protesto gösterilerinin yapildigi, Ünye, Fatsa, Persembe gibi turistik cazibeleri yüksek ilçelerde Belediyelerin en büyük sorunlarindan biri haline geldigi çöp sorunu siki bir çalisma ile ortadan kalkti.

30 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardindan çöp sorununu ortadan kaldirmak için kollari sivayan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, ilk etapta Ünye, Fatsa ve Persembe ilçelerinde bulunan deniz ve doga dengesini tehdit eden vahsi depolama alanlarini kapatti. Ilçe Belediyelerini rahatlatan Baskan Güler, ardindan Çaybasi ilçesinde bulunan Ilküvez kati atik çöp depolama alanini enerji üssüne çevirdi.

Çöpten üretilen enerjiden gelir elde edilecek

Kati Atik Tesisleri’ni enerji üretim teknolojisiyle yenileyen Baskan Güler, son olarak elektrik üretimi için Enerji Bakanligi Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) üretim lisansinin çikarilmasini sagladi. 24 Haziran 2021 tarihi itibariyle elektrik üretimine baslanan tesiste enerji üretimi zaman içerisinde yükseltilerek YEDAS’a satilacak. Ordu Büyüksehir Belediyesi, böylelikle çöpten enerji, enerjiden de gelir elde edecek.

Sistem nasil isliyor?

Altinordu ve Ünye Mekanik Ayirma tesislerinden gelen günlük yaklasik 260 ton organik atik 14 bin 400 metrekare alanda bulunan ve tabaninda sizdirmazlik yapisi bulunan depoda muhafaza ediliyor. Depoda bulunan yas sebze meyve, hal ve hanelerden kaynaklanan gida gibi atiklarin havasiz ortamda çürümesi sonucunda olusan atik yigini içerisinde yüzde 60 oraninda yanici özellige sahip metan gazi bulunuyor. Buradaki gaz vakumlama yöntemi ile emilerek sahada bulunan 5000 metreküplük gaz balonunda biriktiriliyor. Ardindan gaz motorlarinda yakit olarak kullaniliyor.

Enerji Üretim Santralinde saatte 2.8 MW (2800 KWH) elektrik üretimi gerçeklestiriliyor. Bu rakam yaklasik 13 bin konutun aydinlatma ihtiyacina denk geliyor. Enerji Üretim Santralinde yillara göre artis göstererek 33 bin konutun aydinlanma ihtiyacina denk gelen 7 MW (7000 kWH) enerji üretilmesi planlaniyor.
Kaynak: İHA