IBB Baskani Imamoglu Vali Seddar Yavuz'a 20 Bin Lira Tazminat Ödeyecek

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'un kendisine hakaret ettigi gerekçesiyle Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu'na açtigi manevi tazminat davasinda karar açiklandi.

Istanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki durusmaya, davaci Seddar Yavuz'un avukati Resul Yilmaz ile davali Ekrem Imamoglu'nun avukati Güstah Özanadolu katildi.

Avukat Yilmaz, Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararini da dava dosyasina sunduklarini belirterek, "Davali, müvekkilime hakaret ederek kisilik haklarina saldirida bulunmustur. Bu olay nedeniyle de yine ayni hakaret içerigi ile birçok insan müvekkilime hakaret etmistir. Davalinin siyasi kisiligi bulundugu için toplumda bir algi olusmustur. Bu hususlar dikkate alinarak davanin kabulüne karar verilmesini talep ederiz." dedi.

Imamoglu'nun avukati Özanadolu ise ceza mahkemesinde verilen kararin hukuka aykiri oldugunu ve karara itiraz ettiklerini belirterek, kararin kesinlesmesinin beklenilmesini ve davanin reddini istedi.

Özanadolu ayrica, "Kabul etmemekle beraber bu ifade kullanildigina dair mahkemenizce bir kanaat olussa dahi bu ifade, ifade özgürlügü kapsamindadir." dedi.

Mahkeme, davacinin 100 bin liralik tazminat talebini kismen kabul ederek, 5 Haziran 2019'dan itibaren isleyecek yasal faizi birlikte 20 bin lira manevi tazminatin Imamoglu'ndan alinarak davaci Yavuz'a verilmesine hükmetti.

- Olay

Ekrem Imamoglu'nun, Istanbul Büyüksehir Belediye baskan adayligi sirasinda Karadeniz gezisi kapsaminda 5 Haziran 2019'da Ordu programinin ardindan Istanbul'a gitmek üzere geldigi Ordu-Giresun Havalimani'ndaki VIP Salonu'nda dönemin Ordu Valisi Seddar Yavuz'a hakaret ettigi iddiasiyla Ordu'da dava açilmisti.

Davanin 2 Mart'ta görülen durusmasinda, cumhuriyet savcisi mütalaasinda, "Seddar Yavuz'a giyabinda ve olay yerinde bulunan taniklarla ihtilat ederek hakarette bulundugu ve bu sekilde üzerine atili 'kamu görevlisine görevinden dolayi alenen hakaret' suçunu isledigi anlasilmakla sanik Ekrem Imamoglu'nun TCK'nin 125/1, 125/3-a, 125/4 maddeleri geregince cezalandirilmasina, sanigin hapis cezasi ile mahkumiyeti halinde TCK'nin 53/1 maddesinde yazili bulunan haklari kullanmaktan yoksun birakilmasina karar verilmesi talep ve mütalaa olunur." ifadelerini kullanmisti.

Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi, 17 Mart'ta davayi karara baglayarak, sanik Ekrem Imamoglu'na, "Kamu görevlisine karsi görevinden dolayi giyabinda alenen hakaret" suçundan 354 gün karsiligi 7 bin 80 lira adli para cezasi vermisti.

Kaynak: AA