Diyanetten 'Seyahatlerde Molalarin Namaz Vakitlerine Göre Düzenlenmesi' Talebine Iliskin Açiklama Açiklamasi

Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak: 'Baskanlik olarak ilgili bakanliklara sehirler arasi seyahatlerde molalarin saat planlamasini göz önünde bulundurmalari ricasinda bulunduk' 'Yazmis oldugumuz yazi bir tavsiye niteligindedir. Hiçbir bakanligimiza, kurulusumuza bir talimat verme yetkimiz yok'

Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, sehirler arasi otobüslerde molalarin namaz vakitlerine göre ayarlanmasi talebine iliskin, "Baskanlik olarak ilgili bakanliklara sehirler arasi seyahatlerde molalarin saat planlamasini göz önünde bulundurmalari ricasinda bulunduk." dedi.

Albayrak, AA muhabirine, farz ibadetlerden biri olan namazin Müslümanlarin 24 saatini sekillendirdigini söyledi.

Bazi vatandaslarin sehirler arasi otobüs seyahatlerinde vakit namazlarini rahat namaz kilamadigi yönünde sikayette bulundugunu aktaran Albayrak söyle devam etti:

"Vatandaslarimiz farkli platformlarda sehirler arasi seyahatlerde namaz kilma taleplerini yazili ve sözlü olarak dile getiriyorlar. Belli otobüs firmalari, mola zamanlarini namaza göre ayarladiklari için bu çok sorun olmuyor. Tabii bunu Türkiye genelinde uygulama durumlari yok. Baskanlik olarak ilgili bakanliklara sehirler arasi seyahatlerde molalarin saat planlamasini göz önünde bulundurmalari ricasinda bulunduk."

Bünyamin Albayrak, "Öncelikle yazmis oldugumuz yazi bir tavsiye niteligindedir. Hiçbir bakanligimiza, kurulusumuza bir talimat verme yetkimiz yok." diye konustu.

Seyahatlerdeki molalarin namaz vakitlerine göre düzenlenmesi yönünde yogun talep aldiklarini vurgulayan Albayrak, "Diyelim ki bir mola verilecek. Sabah namazi vaktinin çiktigi ana denk gelmesindense daha uygun zamanda mola verilebilir. Firmalarin anlasmali olduklari birtakim tesisler var. Molalari oralara denk getirmek istiyorlar, bunu da anlayisla karsiliyoruz. Ancak önceden kisa bir namaz vakti kadar mola verilebilir. Bu bir ibadettir, bir insan hakkidir." seklinde konustu.

Bu konuyu gündeme getirdiklerinden dolayi vatandaslardan çok sayida olumlu tepki aldiklarina isaret eden Albayrak, "Bundan sonra nasip olursa bakanliklarimizi veya ilgili genel müdürlüklerimizi ziyaret edecegiz. Konuyu sivil bir platformda, tamamiyla bir anlayis içerisinde arz edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA